Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ποια τα ποσά που θα δοθούν στους δικαιούχους

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα της ενίσχυσης στον λογαριασμό τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα
Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας 2023 - Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα ποσά - Κριτήρια και προϋποθέσεις

Σε εξειδικεύσεις για την Επιταγή Ακρίβειας 2023 προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε ευάλωτα νοικοκυριά. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης (16.11), «η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά. Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τους ευάλωτους. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ θα υπάρξει αύξηση, θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είδαν προσωπική διαφορά. Θα τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω, όπως και οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx026z4pu5i1)

Επιταγή Ακρίβειας 2023 - Δικαιούχοι για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστό ότι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ωφελήσει 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας. «Περίπου 352 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν είναι περίπου 2,3 εκατ.», ανέφερε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός. 

Σχετικά με το Επίδομα Παιδιού του ΟΠΕΚΑ1,5 δόση θα δοθεί σε 800.000 δικαιούχους.

Για παράδειγμα

  • Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο (70 ευρώ το μήνα), θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο. Επειδή πριν τις γιορτές πληρώνεται και το επίδομα Ιανουαρίου συνολικά θα πάρει 250 ευρώ (175 ευρώ για Δεκέμβριο και 70 για Ιανουάριο).
  • Οικογένεια με 4 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 840 ευρώ (420 ευρώ το μήνα), θα πάρει την επιταγή των 630 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 1.050 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 420 για Ιανουάριο = 1.425 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές. 
Παιδί κρατά κόκκινο μπαλόνι και ποζάρει σε τοίχο με ζωγραφισμένο βιβλίο
© Unsplash / Alyssa Stevenson

Τι ισχύει για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δουν τον Δεκέμβριο ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 50% της μηνιαίας δόσης και αφορά 210.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα, ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχος επιδόματος ΑμεΑ και αφορά 225.000 δικαιούχους, συνολικού κόστους 45 εκατ. ευρώ

Πόσα χρήματα θα δουν οι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αλλά και την εξειδίκευση των μέτρων, συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ. Το ίδιο και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά 1.055.000 δικαιούχους και θα κοστίσει 158 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αύξηση περίπου 3% από τον Ιανουάριο του 2024. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα πάρει αύξηση 3% και συνολικά 216 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν τα 150 ευρώ θα λάβει συνολικά 366 ευρώ. Ετσι, η αύξηση στη σύνταξη είναι ουσιαστικά 5,1%.

Χρήματα δίπλα σε δώρο χριστουγέννων και εικόνα που παραπέμπει ή συνδέεται με τον «χριστουγεννιάτικο μποναμά» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης © Unsplash / micheile henderson

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Δηλώσεις Χατζηδάκη

«Η οικονομία έχει υπεραποδώσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση και στον προϋπολογισμό ο οποίος όπως φαίνεται από τα στοιχεία έχει υπερβεί παρά τις δυσκολίες και έτσι πια μπορούμε να πούμε με αρκετά μεγάλη σιγουριά ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα μας περισσέψουν χρήμα που θα είναι πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης των μέτρων και τόνισε: 

«Επομένως η κυβέρνηση το πλεόνασμα αυτό το επιστρέφει στην κοινωνία. Το πλεόνασμα αυτό θα είναι φέτος 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY