Πολιτικη & Οικονομια

Το «μαύρο πρόβατο» άλλαξε: Τα εύσημα του ΔΝΤ και οι έπαινοι της Γερμανίας για την Ελλάδα

Σταθερότητα και επενδύσεις στην Οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «μαύρο πρόβατο» άλλαξε: Τα εύσημα του ΔΝΤ και οι έπαινοι της Γερμανίας για την Ελλάδα
Το «μαύρο πρόβατο» άλλαξε: Τα εύσημα του ΔΝΤ και οι έπαινοι της Γερμανίας για την Ελλάδα © Jim Niakaris/ Unsplash

Οικονομία: Από «μαύρο πρόβατο» ελκυστικός προορισμός επενδύσεων - Σταθερότητα και επενδύσεις στην Οικονομία

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε η Ελλάδα για να επιστρέψει η Οικονομία της στον δρόμο της κανονικότητας. Η βελτιωμένη εικόνα, που έχουν επιβεβαιώσει και οι διενθείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δίνοντας στην ελληνική Οικονομία την επενδυτική βαθμίδα, επικυρώθηκε σήμερα τόσο από την έκθεση του ΔΝΤ, όσο και από το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μια από τις σταθερότερες Οικονομίες στην Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά  και από μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη έχει πλέον καταστεί μια από τις σταθερότερες Οικονομίες στην Ευρωζώνη η οποία καταγράφει ανάπτυξη, προσελκύει επενδύσεις και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς
Κοινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Έχουμε δυο βασικές αρχές: Τον ακλόνητό προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενες στις ελληνο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις τόνισε χαρακτηριστικά: «Φέτος καταρρίπτουμε το τουριστικό ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας, με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν την Ελλάδα, οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα μας, ενώ το περιβάλλον είναι ευνοϊκό και στο διμερές εμπόριο καθώς η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο βασικό προμηθευτή μας και τον τρίο μεγαλύτερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα. Υπό αυτό το πρίσμα η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ και είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω εκεί τον καγκελάριο Σόλτς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwykdxef3ek1)

Ο Έλληνα πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και σε ενεργειακό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, που όπως είπε αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλαφ Σολτς: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία»

Για ένα «εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης» και μια «νέα εποχή» έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι δηλώσεις του Όλαφ Σόλτς
Οι δηλώσεις του Όλαφ Σόλτς © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

 Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Βλέπουμε πώς είναι οι οικονομικοί δείκτες την τελευταία περίοδο. Και οι αγορές εκτιμούν ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα του χρέους και βελτίωσαν αισθητά την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πρόκειται πράγματι για μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε και στο μέλλον», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwyp8mqh19tl)

ΔΝΤ: Εύσημα στην Ελλάδα για μείωση του χρέους και ρυθμό ανάπτυξης

Μετά τις θετικές δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για την ελληνική οικονομία, θετικές είναι οι εκτιμήσεις και τα εύσημα για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της και από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,5% για το 2023 και 2% για το 2024, την ώρα που ΑΕΠ και χρέος επανήλθαν σε επίπεδα προ της πανδημίας.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το χρέος της να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα θετικά είναι και τα σχόλια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο συστήνει περιορισμό στις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwypurqq7o9t)

Όπως επισημαίνεται, η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Όσον αφορά τις επενδύσεις και το ποσοστό ανεργίας, τα σχόλα είναι επίσης θετικά.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα 

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο «Standard & Poor's» προ μερικών ημερών σφραγίζει επίσημα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο αξιολόγησης "Standard & Poor's" γίνεται μία ακόμη επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Καθώς, μάλιστα, εκδηλώνεται εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση με όπλα της, τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνεχή πρόοδο», ανέφερε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία». Μίλησε επίσης για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τονίζοντας πως «Αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας».

Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι προσφορές 

Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ είναι ενθουσιώδης, αφού υπολογίζεται ότι διατίθενται με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση μίνιμουμ 4% η οποία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική εκτίμηση ακόμα κι αν η τιμή διάθεσης κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή.

Το γεγονός σε συνδυασμό με την τροχιοδρόμηση από καιρό της ΕΤΕ σε υγιή βάση επαναλαμβανόμενων κερδών και ανάπτυξης, οδήγησε σε άμεση κάλυψη της προσφοράς με το άνοιγμα του βιβλίου, καθώς εκτιμάται ότι το προσφερόμενο από τους επενδυτές ποσό για τις 182.943.031 μετοχές που διαθέτει σε πρώτη φάση το ΤΧΣ (20%) υπερβαίνει ήδη τα 5 δισ. ευρώ και η αγορά γνωρίζει ότι πρόκειται για επενδυτική ευκαιρία προς μακροπρόθεσμους σοβαρούς επενδυτές, δεδομένης της δυναμικής και της προόδου που έχει σημειώσει η Εθνική Τράπεζα.

Αν η ζήτηση συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό το ΤΧΣ θα υποχρεωθεί να διαθέσει τελικά και τις επιπλέον 18.294.303 μετοχές που προβλέπονται σε αυτήν την περίπτωση και αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, πέραν του 20% που ήδη διαθέτει κι έχει καλυφθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ