Πολιτικη & Οικονομια

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

«Είχαμε μία εποικοδομητική επικοινωνία», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Χ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Άντονι Μπλίνκεν
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη – Αντ. Μπλίνκεν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν επί τάπητος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Επανέλαβε, δε, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Αργότερα, σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εποικοδομητική επικοινωνία σήμερα με τον Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή, τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν

Σημειώνεται ότι πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ.

Βασικό θέμα της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα, ενώ δεν έγιναν κοινές δηλώσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αναχώρησε αμέσως για το Τόκιο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτική της ψυχρότητας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν η χθεσινοβραδινή, χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς μόνο ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, όπως επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν

Δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία», είπε.

Το πρωί, μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Δεκάδες άτομα, που κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες, φώναζαν «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία». Στη διαδήλωση παρενέβη η Αστυνομία για να τη διαλύσει.

Διαδήλωση στην Άγκυρα κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Διαδήλωση στην Άγκυρα κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ © ΕΡΑ/NECATI SAVAS

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.