Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 19 - 25 Οκτωβρίου 2023

13 φορές έχει συλληφθεί η 51χρονη Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία κρατείται φυλακισμένη στο Ιράν. Της απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 890
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί
Mήνυμα από το κελί της έβγαλε η νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί © EPA/ARIFOTO UG

Τα νέα της εβδομάδας 19 - 25 Οκτωβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5 συνολικά πολιτικά στελέχη έχει διαγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης ή έχουν παραιτηθεί μόνα τους μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήτοι το μεσημέρι της Τρίτης. Πρόκειται για τους συντρόφους Κούλογλου, Τζουμάκα, Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη

20ό κατά σειρά είναι το άρθρο του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προβλέπει την άρση της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής προς το πρόσωπο του Προέδρου, με την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και τη σύγκλιση στη συνέχεια του Εκτάκτου Συνεδρίου. Αυτό επικαλέστηκε σε σχετική ανακοίνωσή της η συνιστώσα «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ».

1.250 δολάρια κοστίζει εκάστη βέρα του οίκου Cartier, το ζεύγος των οποίων «flexάρισαν» ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφό του την επομένη του γάμου τους, όταν και επισκέφθηκαν την Αστόρια της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το μοντέλο Love, όπως μας ενημέρωσαν οι σχετικές εξειδικευμένες πολιτικές εκπομπές. Δηλαδή, τα πρωινάδικα.

11,68 κοστίζει η φθηνότερη μηχανή για σπιτική παρασκευή ποπ κορν. Ισχύς 1.200 watt.

0,22 ευρώ κοστίζει το φθηνότερο σακουλάκι με καλαμπόκι για παρασκευή ποπ κορν. Συσκευασία των 100 γραμμαρίων.


800 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, βρήκαν δουλειά το τελευταίο έτος στη χώρα μας, μέσω των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από τον Τομέα Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υλοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με ΜΚΟ.

90 μόνο εργοδότες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα αντιστοίχισης θέσεων εργασίας που έχει αναπτύξει η Ύπατη Αρμοστεία για να διευκολύνει την αναζήτηση εργασίας προσφύγων.

396 πρόσφυγες βρήκαν εργασία το 2023: 152 στην Αθήνα, 46 στη Θεσσαλονίκη, 51 στη Λέσβο, 103 στη Σάμο, 16 στην Κω, 27 στη Χίο και 1 στη Λέρο.


5% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank πρόκειται να αποκτήσει η ιταλική τράπεζα UniCredit εντός των επομένων 24 μηνών.

17 ολόκληρα χρόνια είχε να εμφανιστεί ξένος επενδυτής στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Το δε σχέδιο αποεπένδυσης των περισσότερων λογικά θα είχε τον κωδικό «alarga».

12% της ρουμανικής αγοράς θα κατέχει η κοινή τράπεζα, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση UniCredit Romania και Alpha Bank Romania.

51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Life Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία (θυγατρικής της Alpha Bank η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων) θα αποκτήσει η UniCredit.

10% κέρδη κατέγραφε η μετοχή της Alpha Bank το πρωί της Τρίτης, όταν και επανήλθε σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


35.000 δολάρια κόστιζε ένα bitcoin την Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο τιμής από το 2022.

105% αύξηση παρουσίασε η τιμή του κρυπτονομίσματος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ήτοι κάποιοι διπλασίασαν τα χρήματά τους.

67,567 δολάρια είναι η υψηλότερη τιμή που έχει φθάσει να κοστίζει ένα bitcoin. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Νοεμβρίου 2021.

99 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει η Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων από το 2019 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Eliptic που αναλύει τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

1 δισ. δολάρια είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της Χαμάς, σύμφωνα με το Forbes. Είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.


1.400 Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας από το συνεχιζόμενο πόλεμο με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με ενημέρωση του κράτους του Ισραήλ.

5.240 Ισραηλινοί είχαν τραυματιστεί (σωματικά, όπως αναφέρεται).

222 άτομα βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας.

4.741 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.

15.898 είναι οι Παλαιστίνιοι τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

3 διεθνή μέσα ενημέρωσης ζήτησαν συγγνώμη ή επανόρθωσαν τον τρόπο κάλυψης της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας. Πρόκειται για τους New York Times και το BBC, που ζήτησαν συγγνώμη για το γεγονός ότι απέδωσαν τους βομβαρδισμούς στο Ισραήλ, λέγοντας ότι παρασύρθηκαν από πηγές της Χαμάς. Ο Guardian απλώς άλλαξε τον «τόνο» της κάλυψης χωρίς να αποδίδει ρητά την ενέργεια στο Ισραήλ.


186 εκατ. ευρώ είναι το ύψος του νέου πενταετούς συμβολαίου του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς.

10 εκατ. δολάρια εισπράττει ο Greek Freak από την εταιρεία αθλητικών ειδών Nike από το 2017 και μετά.

20.000 δολάρια ήταν η αμοιβή του από την ίδια εταιρεία μέχρι το 2016.

87,6 εκατ. δολάρια είναι η συνολική περιουσία του Giannis, σύμφωνα με το Forbes.

3,5 δισ. δολάρια είναι η περιουσία του Michael Jordan. Είναι ο πλουσιότερος αθλητής μπάσκετ στην ιστορία.


13 φορές έχει συλληφθεί η 51χρονη Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία κρατείται φυλακισμένη στο Ιράν. Της απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

10ετή κάθειρξη εκτίει η νομπελίστρια πλέον δημοσιογράφος. Το παράπτωμά της; Παίρνει και να αναμεταδίδει συνεντεύξεις από φυλακισμένες Ιρανές.

31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα είναι το σύνολο των ποινών που της έχουν επιβληθεί.

16 μουσουλμάνοι έχουν τιμηθεί με βραβεία νόμπελ διαφόρων κατηγοριών μέχρι σήμερα.

4 εξ αυτών ήταν επιστήμονες.

212 Εβραίοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ από το 1901 μέχρι το 2022.

92% των βραβευθέντων ήταν επιστήμονες.


Verba Volant

Πάνος Σκουρλέτης

«Σταλινικές οι απόψεις Κασσελάκη περί όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει».
Βαριές κουβέντες. Μάλλον, βαριές. Το πρόβλημα είναι ότι αν ένας αριστερός σε χαρακτηρίζει σταλινικό, δεν ξέρεις αν πρέπει να το εκλάβεις ως προσβολή ή φιλοφρόνηση.

Ελένη Αυλωνίτου

«Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι, κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται. Το κόμμα από τσίρκο Medrano μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στη κοινωνία και δημοκρατικό, που σέβεται τις αποφάσεις των μελών του»!
Ακόμα πιο βαριές κουβέντες από τη θρύλο της πισίνας. Το πρόβλημα είναι ότι χαρακτηρίζει τσίρκο Medrano το κόμμα στο οποίοι ηγήθηκε για χρόνια ο Τσίπρας. Αλλά δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Και πάσα γυνή φυσικά, για να μην έχουμε «άλλα» με τίποτε φανατικούς δικαιωματιστές.

ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος αριστερού κόμματος και κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη δε μπορεί να ανήκει στην Αριστερά».
Οι ιδιοκτήτες του χώρου (Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρούν να κάνουν έξωση στο νέο broεδρο αλλά ο νόμος τον προστατεύει. Η ικανή και αναγκαία συνθήκη που επικαλούνται καταδεικνύει ότι, εκτός από σπιτονοικοκύρηδες, έχουν «κληρονομικό δικαίω» και την επιμέλεια του «αριστερόμετρου». Μόνο η σημαία του Πολυτεχνείου τους ξέφυγε.

Νίκος Φίλης

«Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».
Δεν καταλαβαίνω τι θέλουν οι εξωπολιτικοί παράγοντες και πώς οφελούνται από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος «εξωπολιτικός» ο οποίος εικάζω ότι θα οφελούνταν, είναι ο Μάρκος ο Σεφερλής. Άσε που η δήλωση θυμίζει ανακοίνωση ΠΑΕ. «Κάποιοι, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε, θέλουν να υπονομεύσουν την ομάδα για να εξυπηρετήσουν γνωστά συμφέροντα».

Πάνος Καμμένος

«ΣΥΡΙΖΑ: Ως τέως εταίρος δηλώνω ότι τη διοίκηση του φρενοκομείου την ανέλαβαν οι τρόφιμοι».
Νομίζαμε ότι ο «κόκκινος Πάνος» είναι κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα. Να όμως που η θαλπωρή και η συντροφικότητα της Αριστεράς τον έκαναν να νιώθει δικό του το μαγαζί και να νοιάζεται για αυτό. Κρίμα που νιώθει «τέως». Χαϊκάλης, Νικολόπουλος, Ζουράρης και Τέρενς Κουίκ θα πρόσφεραν πολλά στη σημερινή συγκυρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ