Πολιτικη & Οικονομια

Κερδισμένοι και χαμένοι της κάλπης: Η «ακτινογραφία» του α' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Ο «γαλάζιος» χάρτης, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και οι «πόντοι» του ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κερδισμένοι και χαμένοι της κάλπης: Η «ακτινογραφία» του α' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών
Πανηγυρισμοί για τη νίκη μεταξύ Νίκου Χαρδαλιά και Κώστα Μπακογιάννη ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Κερδισμένοι και χαμένοι του α' γύρου - Η εικόνα σε Περιφέρειες και Δήμους και τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης

Αναμφισβήτητα η ΝΔ επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση στον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023όπως καταδεικνύει ο «γαλάζιος» χάρτης των Περιφερειών αλλά και τα αποτελέσματα σε μεγάλους ή μικρότερους Δήμους. Ωστόσο, πρωταγωνιστής είναι η αποχή, που κυμαίνεται στο 50%, ενώ στον δήμο Αθηναίων έφτασε σε εκλογικά τμήματα έως και το 70%.

Μεγάλος νικητής και ο Νίκος Χαρδαλιάς που κέρδισε με 46,5% την Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη Κυριακή, ενώ σχεδόν οριακά οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο η αναμέτρηση του Δήμου Αθηναίων καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 41,35%. Αναμενόμενη κυριαρχία Μώραλη στον Δήμο Πειραιά.

Για τη ΝΔ «κλείδωσαν» έξι Περιφέρειες σε σύνολο 13 -μεταξύ των οποίων και η Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα- ενώ την επόμενη Κυριακή το αποτέλεσμα θα κριθεί σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ επίσημων «γαλάζιων» υποψηφίων και «ανταρτών». Πετρόλ το χρώμα της Περιφερειας Κρήτης λόγω της νίκης Αρναουτάκη, που υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε δεύτερο γύρο οδηγήθηκαν επίσης οι μεγάλες μάχες για τους δήμους Θεσσαλονίκης (με μικρή διαφορά μεταξύ Ζέρβα και Αγγελούδη) και Πάτρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Νίκο Χαρδαλιά και τον συγχαίρει για τη νίκη του από την α'  Κυριακή στις Περιφερειακές Εκλογές 2023
© Dimitris Kapantais / SOOC

Τα μηνύματα που έλαβαν τα κομματικά επιτελεία

Ήδη τα στρατηγεία των κομμάτων έχουν «διαβάσει» το εκλογικό αποτέλεσμα, μετρούν δυνάμεις και απώλειες. Η Νέα Δημοκρατία στο πρώτο crash test με τον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη, βγήκε νικήτρια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός ήταν σαφές. «Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης οι πολίτες πιστεύω ότι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα και πράγματι κατ’ ελάχιστον 7 περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της ΝΔ στον πρώτο γύρο. Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνά το 46% αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Να επισημάνω επίσης και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτ. Ελλάδα, η Ηπειρος πολύ-πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα ποσοστά των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας «Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός, ότι φαίνεται πως μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα το γαλάζιο του χάρτη αυτών των εκλογών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος και βέβαια την επόμενη εβδομάδα θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη του δεύτερου γύρου σε εκείνες τις αναμετρήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν αυτήν την Κυριακή».

«Συγχαρητήρια σε όσους και όσες εξελέγησαν και ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που έδωσε η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και με κάθε δήμαρχο» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό το κάναμε εξάλλου και αυτά τα 4 χρόνια διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικίσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο περιφερειών αλλά και σε επίπεδο δήμων, αλλά οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια και γι’ αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. το οποίο βάζει αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw3ak74wud35)

Επίθεση «φιλίας» στον Χάρη Δούκα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε χαμηλότερα ποσοστά στις Περιφέρειες από εκείνα που κατέκτησε στις Εθνικές Εκλογές του καλοκαιριού. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το πολιτικό μήνυμα των εκλογών είναι πως η χώρα έχει ανάγκη τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και αυτήν αρχίζει να «χτίζει» ο ίδιος από αύριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του α' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών είναι «για την ανάγκη η χώρα να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις απώλειες που υπέστη ο «παντοδύναμος περιφερειάρχης Θεσσαλίας», στις «προοδευτικές υποψηφιότητες που επικράτησαν» και συνεχάρη τους Ιωακειμίδη, Ζαχαριάδη για τον αγώνα που έδωσαν. Τόνισε ότι οι προοδευτικές υποψηφιότητες πρέπει να στηριχθούν κόντρα στις συντηρητικές και έκανε ειδική μνεία στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον β' γύρο του Δήμου Αθηναίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη να «χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη» και επικαλούμενος τον Αλέξη Τσίπρα και τη στόχευση περί ανάγκης «ανανέωσης», επισήμανε ότι «αρχίζουμε από αύριο να χτίζουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη με νέα πρόσωπα». Ο ίδιος τόνισε ότι το «κόμμα μας είναι ανοιχτό σε πολίτες που θέλουν να προσφέρουν» και ανέλαβε την ευθύνη για το χτίσιμο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον κοινωνικό ιστό της χώρας, όπου μέχρι τώρα υπολειπόταν. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι η «μεγάλη ανανέωση αρχίζει από αύριο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw3bqfz1a4mp)

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει ήδη από αύριο να έχει συνάντηση με τον Χάρη Δούκα, προκειμένου να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για να «ηττηθεί η συντηρητική κυριαρχία». 

«Επικοινώνησα με τους κ.κ. Μπακογιάννη και Δούκα να τους συγχαρώ για τον όμορφο αγώνα που δώσαμε. (…) Εάν το αποτέλεσμα εξελιχθεί όπως αποτυπώνεται, υπάρχει δεύτερος γύρος. Μίλησα με τον φίλο Χάρη Δούκα για να του ζητήσω συνάντηση αύριο το πρωί για το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας. Το ίδιο ζητώ να κάνουν οι κ.κ. Σοφιανός και Παπαδάκης γιατί είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική Αθήνα», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw3c1tdgcjq1)

Αύξηση επιρροής «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του και αύξηση την επιρροή του εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον Α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023, όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του:

  • Ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α’ Κυριακή.
  • Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να κάνει την ανατροπή στην Αθήνα και να περνά στον δεύτερο γύρο ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περνά στον δεύτερο γύρο.

Σε σχέση με το 2019, στο ΠΑΣΟΚ κερδίζουν ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους. Ενδεικτικά πρόκειται για τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Αττικής, Ιεράπετρας κλπ

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει ως φαίνεται τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αγοραστό.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η στήριξη σε νέα πρόσωπα, απέδωσε και επισημαίνουν δυο περιπτώσεις:

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης ήταν δεύτερος.
  • Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος.
  • Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος.

Κερδισμένο το ΚΚΕ στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές

Το ΚΚΕ βγαίνει κερδισμένο από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Ο Κώστας Πελετίδης με διαφορά από τον αντίπαλό του θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Πατρέων, ενώ και στην Καισαριανή ο Ηλίας Σταμέλος προηγείται με λίγες μονάδες διαφορά στον α' γύρο στον δήμο Καισαριανής. Οι δύο αναμετρήσεις θα κριθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Μία μεγάλη νίκη για το ΚΚΕ είναι η εκλογή από την α' Κυριακή του υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Φανούρη Καρούτσου στην Ικαρία

«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται τρεις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αρνητικός. Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται αργά αλλά σταθερά ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων, συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα διάφορα αστικά κόμματα, ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η τάση εκφράστηκε σήμερα με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το γαρύφαλλο και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και σε 262 Δήμους σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το ποσοστό της "Λαϊκής Συσπείρωσης", πανελλαδικά, δηλαδή στις 13 Περιφέρειες συνολικά, καταγράφεται πάνω από 10% έναντι 6,86% που ήταν στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2019 και του ποσοστού 7,69% που πήρε το ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ιδιαίτερη ξεχωριστή σημασία έχει το ποσοστό στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στην Περιφέρεια Αττικής, που βρίσκεται στο 14%. «Χαιρετίζουμε την εκλογή, από τον πρώτο γύρο, δημάρχου ξανά της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μετά από χρόνια στην Ικαρία, στο κόκκινο νησί. Ξεχωριστά χαιρετίζουμε το πολύ ψηλό ποσοστό του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, με πάνω από 41% παρά το βρώμικο πόλεμο που, όπως ξέρουμε όλοι, δέχτηκε από τις άλλες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια αρκετοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ θα δώσουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, όπως στην Πάτρα, την Πετρούπολη, την Καισαριανή, το Χαϊδάρι, τη Νίκαια-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τον Τύρναβο και αλλού, ενώ σε αρκετούς άλλους Δήμους οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" συγκέντρωσαν πολύ υψηλά διψήφια ποσοστά». 

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις Περιφέρειες 

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο γενικός διευθυντής της Singular Logic Δημήτρης Μπακάκος σημείωσε ότι όσον αφορά τις Περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε 7 Περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε 4 Περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β' γύρο ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το εάν τελικά θα χρειαστεί εκ νέου αναμέτρηση των δυο επικρατέστερων υποψηφίων.

Προς το παρόν φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Με καταμετρημένο πάνω από το 40% και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι κάλπες δείχνουν ότι στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Επιπλέον, με την εξαίρεση της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που προηγείται απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.

Αναλυτικά, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην Αττική, με ενσωμάτωση 47,63% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,53%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,79%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,90 ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.
  • Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 45,49% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,55% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,13%.
  • Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 49,73% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,40% ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει με 33,55% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,38%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,61%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,78%
  • Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 47,78% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,81% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,69%.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,77%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,90%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,36%
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,48% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 43,44%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,87% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42,58%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,36%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,25%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,52%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,20%.
  • Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,04% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,23%.
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,57% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,87%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,91%.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,54% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,54%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,03% και περνάει στον β' γύρο την επόμενη Κυριακή.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 41,46% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο με ποσοστό 48,24%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,06%.

Δήμαρχοι με συντριπτικά ποσοστά από την α' Κυριακή

«Σαρωτικό» πέρασμα και από τις Δημοτικές Εκλογές του 2023 για τον Ανδρέα Παχατουρίδη, τον Γιώργο Παπανικολάου, τον Γιάννη Κωνσταντάτο και άλλους δημάρχους της Αττικής που φαίνεται ότι «καθαρίζουν» από τον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και συντριπτικά ποσοστά. 

Μπροστά για 6η συνεχόμενη θητεία βγαίνει ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης. Στα νότια, για την τρίτη του θητεία ετοιμάζεται ο πολύτεκνος δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Την επανεκλογή του έχει εξασφαλίσει και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Χωρίς το άγχος του δεύτερου γύρου για ακόμη μία φορά θα είναι από αύριο ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αλλά και ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος

Από την α' Κυριακή εκλέγεται ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, αλλά και ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος. Με υψηλό ποσοστό εκλέγεται ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. Επιπλέον, την επανεκλογή τους εξασφάλισαν για μία ακόμη θητεία ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Γιώργος Τσίρμπας. Άνετη είναι η νίκη από τον α' γύρο των δημοτικών εκλογών του Βασίλη Ξυπολυτά στον δήμο Κηφισιάς. 

Διαβάστε περισσότερα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ