- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τις μέρες αυτές ξεκινά η φετινή ελαιοκομική περίοδος. Με την αφορμή αυτή καταθέτω μερικές σκέψεις.
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα συνιστά μια τυπική περίπτωση όπου παρακμιακά φαινόμενα και αντιλήψεις έχουν καταφέρει να επιβληθούν και να εξουδετερώσουν τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα του τομέα.
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία προσφέρουν τα ¾ της παγκόσμιας παραγωγής και απορροφούν πάνω από το ½ της παγκόσμιας κατανάλωσης σε έναν κλάδο που έχει αναπτύξει αξιόλογη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Πώς αξιοποίησαν αυτές οι χώρες τη δυναμική αυτή;
Η Ισπανία επέλεξε να προβεί σε μείζονες αναδιαρθρώσεις και εντατικοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας. Ως αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής συρρικνώθηκε, η ανταγωνιστικότητά της αυξήθηκε και η παραγωγή της σχεδόν διπλασιάστηκε. Η Ιταλία, από την άλλη, επέλεξε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότατά της δίνοντας βάρος στην τυποποίηση. Ως αποτέλεσμα διπλασίασε τις εξαγωγές ελαιολάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η Ελλάδα στο σύνολό της δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Διατήρησε τις μικρές, μη ανταγωνιστικές δομές καλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου, συντήρησε το μύθο της ποιοτικής υπεροχής του «χύμα» λαδιού και συνέχισε να διαμαρτύρεται για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (Κ.Α.Π.) και για τους Ιταλούς που πουλάνε το λάδι μας για Ιταλικό. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της χώρας μας έχει μείνει στάσιμη εδώ και 20 χρόνια, οι εξαγωγές ελαιολάδου έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ στο εσωτερικό της χώρας το ελαιόλαδο υποκαθίσταται από φυτικά έλαια. Και όλα αυτά ενώ η Κ.Α.Π. είναι η ίδια για όλες αυτές τις χώρες.
Από φέτος τίθεται σε εφαρμογή η νέα Κ.Α.Π.. Σύμφωνα με την αρχή της σύγκλισης που θέλει τους αγρότες όλης της χώρας και σταδιακά της Ένωσης, να παίρνουν το ίδιο βασικό ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα, οι αγρότες κάποιων περιοχών όπως η Κρήτη θα δουν μεγάλες μειώσεις στις άμεσες ενισχύσεις τους.
Ας γίνει αφορμή αυτό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε το εισόδημα να αποτελεί το αντίκρισμα του προϊόντος στην αγορά κι οι ενισχύσεις να ‘ναι αυτό που λέει ο όρος, ένα δίκτυ ασφαλείας.
Με τη νέα Κ.Α.Π. δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα και στη δημιουργία ομάδων παραγωγών, ενώσεων ομάδων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της ορθολογικής διαχείρισης του νερού και του εδάφους, στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της προστιθέμενης αξίας. Η καινοτομία θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Στην αναζήτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, όλοι συμφωνούμε πως η γεωργία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και πως το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει το προϊόν με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Αν το εννοούμε, ας κάνουμε ότι πρέπει για να λάμψει το χρυσάφι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ζήτησε τους ελέγχους και πότε;
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Η αθέατη πλευρά μιας διπλωματικής θητείας
Η εξέλιξη έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα πρέσβης είχε ζητήσει 100.000 δολάρια από δωρητή
Πού οφειλόταν η καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος
Eγκαινίασε τη Σχολή Μη Επανδρωμένων και Αυτονόμων Συστημάτων Θάλασσας στο «ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ»
Παρουσίαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη - Ευθεία σύγκριση με την κυβέρνηση
Οι σύντροφοι της Χαριλάου Τρικούπη πήραν ένα άρθρο γνώμης που απευθυνόταν σε περιορισμένο κοινό και του χάρισαν πανελλήνια επιτυχία
Πυρά από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων στη νυν δημοτική αρχή
Η συνομιλία με τους συντελεστές
Είχε αποχωρήσει τον Ιούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τι προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Τι αναφέρει ο συντονιστής ομάδας εργασίας για το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα
Με αφορμή τις εξελίξεις στα δυο κόμματα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η σημερινή εικόνα της Γραμμής 1 είναι προβληματική
Τι είπε για στέγαση και ενεργειακή κρίση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.