Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο CNBC: H κρίση στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις για την Ουκρανία

Η ανησυχία του πρωθυπουργού πως η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι «ασαφής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης στο CNBC: H κρίση στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις για την Ουκρανία
Μητσοτάκης στο CNBC: H κρίση στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις για την Ουκρανία © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στο CNBC: Η κρίση στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις για την Ουκρανία - Η ανησυχία του πρωθυπουργού πως η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι «ασαφής»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε απο τη Γρανάδα την ανησυχία του για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής κρίσης που βιώνουν.  Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, CNBC ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:«Ανησυχώ ότι η πολιτική κατάσταση αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ είναι ασαφής. Περιμένω στο τέλος η κατάσταση να επιλυθεί. Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και περιμένω ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Αυτή η πολιτική κρίση θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα».

Σχετικά με το αν είναι εφικτή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στη Μολδαβία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός. «Ναι, πιστεύω ότι είναι εφικτό. Όπως ξέρετε έχουμε μια αυστηρή διαδικασία όσον αφορά στην διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της ΕΕ. Η διαδικασία ορίζεται βάση αξιολόγησης η οποία καθορίζεται ενώ αναμένουμε την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση τον Δεκέμβριο και φυσικά την ώρα που συζητάμε για την διεύρυνση, που τώρα γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε σε τάξη “τα του οίκου μας”, δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια ΕΕ έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη που θα εξορθολογίζουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και που θα διασφαλίζουν ότι διατηρούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίζει όλες τις χώρες – μέλη».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι: «Φυσικά έχει να κάνει με την χρηματοδότηση αλλά και λήψη αποφάσεων, αν και θα έλεγα ότι ο εξορθολογισμός του μηχανισμού λήψης αποφάσεων συζητείται ήδη πριν καν ανοίξουμε τις πόρτες μας για να υποδεχθούμε τα νέα μέλη», ένώ πρόσθεσε ότι: «Ήδη προχωράμε σε περίπλοκες συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουμε ήδη δύσκολες συζητήσεις όσον αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο καθορισμού των προϋπολογισμών μας και τις δημοσιονομικές μας υποθέσεις».

«Αυτές είναι οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αλλά όσο προχωράμε στον καθορισμό και την συμφωνία για τη νέα στρατηγική μας ατζέντα για τα επόμενα 5 χρόνια – αυτό θα συμβεί του χρόνου – θα εμπλουτίσουμε και άλλο τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο CNBC.

Καταληκτικά δήλωσε ότι:«Αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης προς τις Ευρωεκλογές γιατί στο τέλος της ημέρας, η νομιμότητα και η δημόσια υποστήριξη αυτών των αλλαγών θα είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στον επόμενο κύκλο. Πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τσους νέους κανόνες κυβερνησιμότητας. Και αυτά πρέπει να συμφωνηθούν πριν τις ευρωεκλογές».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.