Πολιτικη & Οικονομια

Μάριος Θεμιστοκλέους: Κανένα νοσοκομείο του ΕΣΥ δεν πρόκειται να κλείσει

Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριος Θεμιστοκλέους: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε νοσοκομεία του ΕΣΥ - Σε συνέδριο για την Υγεία ο υφυπουργός - Τα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας αναφέρθηκε σε συνέδριο ο Μάριος Θεμιστοκλέους © Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης

Μάριος Θεμιστοκλέους: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε νοσοκομεία του ΕΣΥ - Σε συνέδριο για την Υγεία ο υφυπουργός - Τα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν.

Τη διαβεβαίωση, σύμφωνα με την οποία κανένα νοσοκομείο του ΕΣΥ δεν πρόκειται να κλείσει, παρείχε το Σάββατο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο για την Υγεία. Μάλιστα, ο ίδιος αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία σοβούν σήμερα στο ΕΣΥ της χώρας μας και δήλωσε ότι αναζητούνται ήδη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στέρεες, ώριμες και βιώσιμες λύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι “φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο προσωπικό και είναι προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε. Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και καταλήγουμε να έχουμε κρίσεις σε ειδικότητες ακτινολογίας, κυτταρολογίας, ανοσολογίας, καθώς οι αποδοχές δεν είναι ικανοποιητικές”.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, “είμαστε ανοιχτοί κάθε ημέρα.  12 χιλιάδες πολίτες επισκέπτονται τα ΤΕΠ.  60.500 εξετάζονται σε καθημερινή βάση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.  6.700 ασθενείς νοσηλεύονται και γίνονται 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις. Τα νούμερα του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ πιο χαμηλά και είναι πιο δύσκολα στο ΕΣΥ τα χειρουργεία. Το ΕΚΑΒ έχει 4.450 κλήσεις και μεταφέρει 1.517 πολίτες”.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στους διαγωνισμούς για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού, ο υφυπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι “με βάση τους άγονους διαγωνισμούς θα δοθούν αντίστοιχα κίνητρα. Η κατανομή των θέσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες και αυτό περιλαμβάνει ανάγκες για προσωπικό, την παραγωγικότητα, την πλήρωση κλινών και αυτό αφορά όλη την χώρα”.

Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε:

“Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τις αναμονές που έχει η Αγγλία αλλά έχουμε παθογένεια σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε ανοργάνωτοι. Θα πρέπει να έχουμε λίστα νοσοκομειακών λοιμώξεων, επιπλοκών νοσηλείας (π.χ. φαρμακευτικά λάθη, κατακλίσεις κλπ). Η  χώρα μας στον αριθμό κλινών είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα δεν έχουμε λόγο να κλείσουμε νοσοκομεία”.

Επισκέψεις

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβη χθες, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, προκειμένου να επισκεφθεί τα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και Κυπαρισσίας, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη.

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε, αρχικά, το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, Σπύρο Πολίτη, την Αναπληρώτρια Διοικήτρια, Μαρία Μπαχού, τους ιατρούς του νοσοκομείου και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους περιηγήθηκε στη νέα πτέρυγα, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ. Στη νέα πτέρυγα - που έλαβε πρόσφατα πιστοποιητικό από την Πυροσβεστική - θα φιλοξενηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 155.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εξασφαλίστηκε η ένταξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ακολούθως, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, Σπύρο Πολίτη, με τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντές Κλινικών, τη Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση του Νοσοκομείου, καθώς επίσης στην ενίσχυση των ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι κατά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προκηρυχθεί 53 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες οι 17 αφορούν παθολόγους, ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 16 επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 52 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου λοιπού προσωπικού.

Κλείνοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην ωρίμανση του, ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης, έργου αναβάθμισης του νοσοκομείου με προϋπολογισμό 285.000 ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ.

Κύριο ζητούμενο είναι η μονάδα να καλύπτει τις ανάγκες της Ηλείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κρεστένων. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διοικητή,Σπύρο Πολίτη, την Αναπληρώτρια Διοικήτρια, Αριστέα Παπαδοπούλου, τους ιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου. Ο Υφυπουργός Υγείας, αφού περιηγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου, συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό για τις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης που πραγματοποιούνται. Δράσεις σημαντικές, όπως ο προγραμματισμός ΠΑΠ τεστ δύο φορές κάθε μήνα, οι ενημερώσεις για τον γυναικείο προληπτικό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας, καθώς και δράσεις σε συνεργασία με τη Διαβητολογική Εταιρεία.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας, όπου παρουσία της Διοικήτριας του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, του Αναπληρωτή Διοικητή, Δημήτρη Λαμπρόπουλου και του προσωπικού του Νοσοκομείου επισκέφθηκε τους χώρους της Νοσηλευτικής Μονάδας και συζήτησε μαζί τους θέματα στελέχωσης και λειτουργικής αναβάθμισης της δομής. Ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών της Περιφέρειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ