Πολιτικη & Οικονομια

Live Blogging | Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να προχωρήσω σε ανασχηματισμό

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Live Blogging | Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να προχωρήσω σε ανασχηματισμό
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΔΕΘ 2023: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη - Live Blogging από την ATHENS VOICE

Με κυρίαρχη πολιτική είδηση ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό διεξήχθη την Κυριακή (17/9) η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ. Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ζητήματα της αντιμετώπισης των κρίσεων του καλοκαιριού, δηλαδή οι φονική καταιγίδα Daniel και οι πυρκαγιές, καθώς και τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο.

Ήδη από τις πρώτες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ο ανασχηματισμός. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνεται rotation στα χαρτοφυλάκια και πως βάσει αυτής της λογικής αποφάσισε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι ίσως κάποια επιλογή να μην ήταν ορθή και συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί και πως όλοι αξιολογούνται για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η αλλαγή εκλογικού νόμου, ενώ ανακοίνωσε -χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- ότι οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυροδοσία.

Περιέγραψε τους στόχους του για τη διαχείριση κρίσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε και θα διεκδικήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ένταξη όλων των επιστημονικών φορέων για την Πολιτική Προστασία, όπως η ΕΜΥ, σε έναν φορέα.

Δίνοντας διευκρίνιση για το ζήτημα της ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές που έθεσε κατά την ομιλία του χθες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σταδιακά θα καταστεί υποχρεωτική και εξήγησε ότι το κράτος δεν μπορεί να αποζημιώνει για όλα και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ασφάλισης των ΙΧ. Σημείωσε ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης πολιτών από τις πληγείσες περιοχές θα εξεταστεί, αλλά μετά την μελέτη όλων των δεδομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας για τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι ότι η Χάγη είναι μακριά και πως η συζήτηση με την Τουρκία θα είναι μακρά. Επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων, δεν συζητώνται ζητήματα κυριαρχίας, αλλά είναι αναγκαίες αμοιβαίες κινήσεις ώστε να διερευνηθεί εάν το momentum μπορεί να οδηγήσει προς την επίλυση των βασικών διαφορών (οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας, υπογράμμισε ότι δίνεται η μάχη κατά της αισχροκέρδειας και πως η αύξηση των μισθών είναι η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της Οικονομίας και υπενθύμισε τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας που κατέκτησε η χώρα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εκτίμηση πως η ανεργία θα οδηγηθεί συντομότερα από το αναμενόμενο κάτω από το 10%, οδηγεί στο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Η ATHENS VOICE κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ