Πολιτικη & Οικονομια

«10 Σεπτεμβρίου συμμετέχω»: Το σποτ για τις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Διαμορφώνουμε το αύριο που ξεκινάει από εμάς» - Το μήνυμα της Κουμουνδούρου

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
© EUROKINISSI

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το σποτ για την ανάδειξη νέου προέδρου - Το μήνυμα της Κουμουνδούρου 

Το σποτ για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη δημοσιότητα.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε στις εκλογές ανάδειξης Προέδρου. Διαμορφώνουμε το αύριο που ξεκινάει από εμάς. Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκινάει από εσένα» αναφέρεται στο σποτ καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου - Πώς τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο στο ξεκίνημά του ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Υποψήφιοι και επίσημα πλέον είναι οι:

  • Έφη Αχτσιόγλου,
  • Στέφανος Κασσελάκης,
  • Νίκος Παππάς,
  • Στέφανος Τζουμάκας,
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα θα στηθούν την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι παρά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα, οι πέντε υποψήφιοι στις ομιλίες τους έκαναν συχνές αναφορές στο όνομά του και στην πολιτική που ακολούθησε τόσο ως πρωθυπουργός, αλλά και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: Είμαστε με τους πολλούς

Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας, καθώς και τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη, με αλφαβητική σειρά, από τους υποψηφίους προέδρους, στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί σαν συνέχεια και παράλληλα τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με αναδρομή στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε και εμείς, ένα μικρό αλλά δυναμικό κόμμα της Αριστεράς, εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που έφθασε στην κυβέρνηση το 2015. Αυτή η συναρπαστική διαδρομή θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν εκείνος που έβαλε σαν στόχο την Αριστερά στην κυβέρνηση και ηγήθηκε ενός ρεύματος.

»Οι αντίπαλοί μας είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στην κυβέρνηση. Έκαναν τα πάντα και συνεχίζουν. Αυτό που βιώσαμε στις εκλογές είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία στρατηγική φθοράς για την εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, μία στρατηγική που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανήκει πάντα στους νόμιμους, παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, να δειλιάσουμε. Είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Υπήρξαν λάθη και συμβιβασμοί, αλλά υπήρξε η μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας μας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας ελευθερίας. Με τους πολλούς και για τους πολλούς».

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες - Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
«Οι αντίπαλοί μας είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στην κυβέρνηση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

«Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς»

Ακολούθως έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».

Αναφέρθηκε στην συγκυρία μετά τις εκλογές: «Είμαστε υπό το βάρος μίας μεγάλης εκλογικής ήττας. Στις εκλογές ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που προχώρησε με έπαρση και αλαζονεία και καταπάτησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν τα ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά και παραγωγικά για το εκλογικό αποτέλεσμα για να δούμε τι κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε».

Κασσελάκης: Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς

«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς. Ανοιχτός στα μέλη του. Στην κοινωνία. Στη νέα γενιά. Μέσα στα κινήματα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο».

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες - Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα. Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται - προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος».

Υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της αυτοδύναμης νίκης. Είπε ότι «ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε» και «ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας».

Παππάς: Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε

Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.

Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του υπογράμμισε ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς,  μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως ανέφερε: «Δεν θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτής της τοποθέτησης για να αναλύσω ακόμα μία φορά το πόσο κακή είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ούτε για να επαναλάβω ακόμα μία φορά το σύνολο των ψηφισμένων προγραμματικών μας θέσεων ή κάποιων παραλλαγών τους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό. Θα επικεντρωθώ, λοιπόν, στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε.

Θα πω όμως, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά […] Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές.

Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις.

Πολιτικές προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα. Και αν η σύγχρονη ταυτότητά μας, όπως την προσδιορίσαμε στη διακήρυξή μας, ήταν επίκαιρη το 2019, είναι πολλαπλά επίκαιρη το 2023. Σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες - Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
«Ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον», επισήμανε ο Νίκος Παππάς © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.

Για να κερδίσουμε, υπάρχουν και προγραμματικές προϋποθέσεις. Και πρώτη από όλες να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση και το να υπονοήσουμε έστω και ως υποψία, ότι οι αρνητικές πλευρές των πολιτικών που μας επέβαλε η τρόικα ήταν δικές μας επιλογές. Οι βασικές, στρατηγικές δεσμεύσεις μας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες.

Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη».

Τζουμάκας: Να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας

«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του-, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

«Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Εμπρός για ένα ρεύμα νίκης, στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος», τόνισε.

Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε αισιόδοξος, είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, όλοι μαζί, με τη θέληση του λαού και της νεολαίας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων» κι ότι «μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».

«Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», τόνισε.

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες - Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
«Εμπρός για ένα ρεύμα νίκης, στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος», τόνισε ο Στέφανος Τζουμάκας © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής και προόδου, υπεράσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων και πως τώρα «χρειάζεται να ορίσουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα».

Τόνισε ότι δεν αρκεί ο αντικυβερνητισμός και πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο αυτοπροσδιορισμός. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές επιλογές του κόμματος πρέπει να έχουν ιδεολογική βάση, αρχές και σχέδιο, να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δημιουργία γεγονότων, όχι μόνο ανακοινώσεις.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης. Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι απαιτείται άμεσα μια εθνική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα στην οικονομία, τις υποδομές, το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, να είναι πολιτικό και λαϊκό κόμμα, όχι κόμμα μηχανισμών.

Τσακαλώτος: Να χτίσουμε την ηγεμονία στη κοινωνία με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς

Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στο Διαρκές Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω υπερηφάνεια στους ανθρώπους και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας και για τις αξίες μας. Η επιθετική στάση είναι να προβάλλουμε ότι αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να βγούμε από την εκλογή αρχηγού και κυρίως από το έκτακτο συνέδριο, με σχέδιο για το 2026 για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας. Λέω για το 2026 γιατί θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο και απαιτεί χρόνο. Έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για το πώς θα είναι οι εργασιακές σχέσεις, για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο, για τον πολιτισμό. Θα πούμε στον κόσμο ότι θα είναι μέσα πολλά πράγματα που σας αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν θα σας αρέσουν. Γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν λέμε όλα για όλους. Οι αντίπαλοι έχουν το μπλοκ των δυνάμεων που τους στηρίζουν. Πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Αυτό δεν γίνεται με το να πούμε σε όλους ναι στα αιτήματά τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ναι σε όλα από την αρχή. Πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα θα γίνουν τον πρώτο χρόνο, κάποια τον δεύτερο». 

Τσακαλώτος σε Κασσελάκη: Η σύντομη αλλά αιχμηρή ανάρτησή του για τη διαγραφή Τζουμάκα
Τσακαλώτος σε Κασσελάκη: Η σύντομη αλλά αιχμηρή ανάρτησή του για τη διαγραφή Τζουμάκα © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη και στην φορολόγηση, είπε: «Μέσα στο κόμμα έχουμε βασικές διαφορές που πρέπει να λύσουμε, όπως για τα μεσαία στρώματα. Πράγματι -όπως είπε ο Νίκος Παππάς- το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί στην διάλυση των ΜμΕ. Μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εγώ λέω μπορούμε, με ένα σχέδιο ενίσχυσής τους και πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά, αν λέει η ΝΔ ότι θα τους μειώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε εμείς να πούμε ότι θα τους μειώσουμε περισσότερο; Η Αριστερά θέλει κοινωνικό κράτος που απαιτεί χρηματοδότηση και φορολογία. Θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση;

Αναφέρθηκε και στην ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο φέρνοντας σαν παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης: «Όταν φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης στην Βουλή, αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε; Όχι θα το χάναμε. Τώρα όμως αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε. Αυτό σημαίνει να χτίζεις ηγεμονία και να προωθείς το όριο του εφικτού. Στο έκτακτο συνέδριο να συζητήσουμε πού μπορούμε να σπρώξουμε τα όρια του εφικτού και στον οικονομικό τομέα». Μένοντας στο θέμα της αξιοπιστίας, ανέφερε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ένστικτο και αντιλαμβάνονται εκείνους που λένε πράγματα γιατί τα πιστεύουν και τα αγαπάνε και εκείνους που λένε πράγματα για να κερδίσουν μόνο τις εκλογές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ