Πολιτικη & Οικονομια

Τοπική ή κομματική αυτοδιοίκηση;

Το «χαλαρό» προεκλογικό κλίμα και οι μηχανισμοί των κομμάτων

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοπική ή κομματική αυτοδιοίκηση;
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι μηχανισμοί Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη

Ενώ απομένουν 40 περίπου μέρες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τίποτα δεν φανερώνει ότι οι πολίτες δείχνουν το ενδιαφέρον που αξίζει σε έναν θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά απ’ όλους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν το κλίμα της σχετικής αδιαφορίας που επικρατεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στην κόπωση του εκλογικού σώματος από τις διπλές κάλπες των βουλευτικών εκλογών που προηγήθηκαν, προεξοφλώντας από τώρα την χαμηλή προσέλευση των πολιτών στην κάλπη. Ωστόσο, οι λόγοι που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του «χαλαρού» προεκλογικού κλίματος είναι πολύ πιο ουσιαστικοί, εμπλέκοντας άμεσα τις ηγεσίες και τους μηχανισμούς των κομμάτων που αποφάσισαν να θυσιάσουν τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών στον βωμό των κομματικών τους προτεραιοτήτων.

Όσο τα κόμματα εξουσίας θα συνεχίζουν να αναζητούν πειθήνιους δημοτικούς άρχοντες αντί για υπεύθυνους συνεργάτες της κεντρικής διοίκησης τόσο ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας

Η ηγεσία της ΝΔ φιλοδοξεί να δει την Ελλάδα να βάφεται ξανά μπλε, όπως έγινε και στις διπλές εθνικές εκλογές. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται κοινωνικές συναινέσεις για να μπορέσει να στηρίξει τις «μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται απέναντι σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο μέτωπο ακροδεξιών και αντισυστημικών δυνάμεων, η ΝΔ αποφάσισε να επιβεβαιώσει ξανά την πολιτική της κυριαρχία. Αυτό ακριβώς σημαίνουν τα κομματικά χρίσματα που μοίρασε σε όλη την Ελλάδα και τα οποία εμποδίζουν ευρύτερες συσπειρώσεις πολιτών γύρω από τοπικά προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. Όσο τα κόμματα εξουσίας θα συνεχίζουν να αναζητούν πειθήνιους δημοτικούς άρχοντες αντί για υπεύθυνους συνεργάτες της κεντρικής διοίκησης τόσο ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας.

Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μη δώσει, εν όψει των δημοτικών εκλογών, κομματικό χρίσμα εκτός ίσως από ορισμένους κεντρικούς δήμους βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ένα κόμμα που κράτησε ισχυρούς δεσμούς με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης ακόμα και στις χειρότερες πολιτικές του στιγμές, γνωρίζει καλά ότι οι εκλογή των αυτοδιοικητικών οργάνων δεν προσφέρεται ούτε για περιχαράκωση σε κλειστά κομματικά ψηφοδέλτια ούτε για μοιρασιά αξιωμάτων μέσω διακομματικών συμφωνιών. Πολύ περισσότερο δεν προσφέρεται για επίλυση προσωπικών αντιδικιών και ξεκαθάρισμα εσωκομματικών ανταγωνισμών. Από την άποψη αυτή η πρόταση να εκδοθεί προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «κώδικας δεοντολογίας» που θα προβλέπει κομματικές παρεμβάσεις στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και καταστατικές ποινές δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αυτόνομο ρόλο της.

Είναι κατανοητό στην πολιτική ότι ένα κόμμα, μετά από μια συντριπτική και απροσδόκητη για το ίδιο ήττα, χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τις θέσεις και τη στάση του απέναντι στα προβλήματα της χώρας στον δρόμο για την ανασυγκρότησή του, ιδιαίτερα όταν σε αυτήν περιλαμβάνεται και η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την προσπάθεια να τεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην υπηρεσία της εσωκομματικής αναμέτρησης υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η ανάδειξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την δημαρχία της Αθήνας μετά από ψηφοφορία μεταξύ εκπροσώπων των υποψηφίων διεκδικητών της αρχηγίας του κόμματος είναι χαρακτηριστική. Η απαξιωτική αυτή αντιμετώπιση ενός δημοκρατικού-φιλολαϊκού θεσμού όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ίσως και μια από τις αιτίες των χαλαρών, όπως αποδείχτηκε, δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Όλες οι δημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να συμβάλλουν στην οριστική και αμετάκλητη καταδίκη των νεοναζιστών και των εγκληματικών τους σχεδίων

Οι φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο: Πρόκειται για την απόφαση του καταδικασμένου για εγκληματική δράση Ηλία Κασιδιάρη να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα της Αθήνας. Η υποψηφιότητα αυτή, είτε επιτραπεί τελικά στον Κασιδιάρη να φτάσει ως την κάλπη είτε εκφραστεί με κάποιον άλλο «ομοϊδεάτη» του όπως έγινε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές με τους Σπαρτιάτες, πρέπει να σημάνει πανδημοκρατικό συναγερμό στην Αθήνα και όπου αλλού εμφανίζονται χρυσαυγίτικα ψηφοδέλτια. Όλες οι δημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να συμβάλλουν στην οριστική και αμετάκλητη καταδίκη των νεοναζιστών και των εγκληματικών τους σχεδίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ