Από αύριο σε ισχύ το «Καλάθι των Μαθητών» - Πόσο θα διαρκέσει
Τα προϊόντα που περιλαμβάνει
Καλάθι των Μαθητών: Από αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου σε ισχύ - Η διάρκεια του προγράμματος
Το «Καλάθι των Μαθητών» τίθεται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 και θα περιλαμβάνει σχολικά είδη ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στο «Καλάθι των Μαθητών» προβλέπεται να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:
- Σχολικές τσάντες
- Κασετίνες
- Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
- Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
- Χρωματιστοί μαρκαδόροι
- Στυλό
- Γόμες
- Ξύστρες
- Διαβήτες
- Χάρακες
- και Φωτοτυπικό χαρτί
Καλάθι των Μαθητών - Διάρκεια
Στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Μαθητών», το οποίο θα ισχύσει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι των Μαθητών».
Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή.
Τι ισχύει για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»
Με βάση την Υπουργική Απόφαση, τόσο για το «Καλάθι των Μαθητών» κατά το διάστημα 30 Αυγούστου - 3 Οκτωβρίου όσο και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τις 30 Αυγούστου και μετά, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον ξεχωριστό σημείο πώλησης σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.
Στο ξεχωριστό σημείο πώλησης θα διατίθενται το σύνολο των προϊόντων του «Καλαθιού των Μαθητών» και από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» προϊόντα των εξής κατηγοριών:
- Ρύζι
- Ψωμί για τοστ
- Μακαρόνια Νο 6
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβύθια)
- Γάλα εβαπορέ
- Χυμός τομάτας διατηρημένος
- Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
- Ελαιόλαδο
- Ηλιέλαιο
- Λευκή ζάχαρη
- Ελληνικός καφές
- Στιγμιαίος καφές
- Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων
- Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες
- Τροφές για σκύλους
- Τροφές για γάτες.
Παράλληλα, από τις 30 Αυγούστου οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» υποχρεούνται να εντάσσουν τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας στις εξής κατηγορίες προϊόντων:
- Ρύζι
- Μακαρόνια Νο 6
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Φακές
- Φασόλια
- Ρεβύθια
- Γάλα φρέσκο πλήρες
- Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- Γάλα εβαπορέ
- Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
- Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
- Χυμός τομάτας διατηρημένος
Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακά, μπάμιες και φασολάκια)
Από αυτήν την υποχρέωση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία. Επισημαίνεται ότι για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Καλάθι των Μαθητών» ισχύει ήδη η διάταξη του Νόμου 5045/2023, με βάση την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα στα επίπεδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.
«Με το “Καλάθι των Μαθητών” που ενεργοποιούμε από τις 30 Αυγούστου και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 2021 που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας κάθε οικογένεια να μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα σχολικά είδη σε προσιτές τιμές. Συναντήθηκα με τους επικεφαλής επιχειρήσεων τόσο σούπερ μάρκετ όσο και πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών και ζήτησα αυτό ακριβώς: να διατηρήσουν τις τιμές τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο να τις μειώσουν. Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε βελτιωτικές αλλαγές στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, αφ’ ενός εντάσσοντας περισσότερα επώνυμα προϊόντα και αφ’ ετέρου καθιερώνοντας ξεχωριστό σημείο προβολής εντός των καταστημάτων όπου θα προβάλλονται συγκεντρωμένα τα βασικά προϊόντα του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις επιλογές των καταναλωτών και τους διευκολύνουμε στο να βρίσκουν γρήγορα και εύκολα τα προϊόντα του “Καλαθιού”. Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για οικονομικές και ποιοτικές επιλογές στις αγορές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτό που συνέβη ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία»
Αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τα υπόλοιπα μέλη
Tι είπε για τη σύμβαση που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Mετά την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Εφετείου
«Κομματική μειοψηφία εκβιάζει την κοινωνία» - Τελεσίγραφο στα μπλόκα
«Τις επόμενες μέρες η απάντηση στα αιτήματα»
To δηκτικό της σχόλιο για την έλλειψη υποστήριξης στους διαδηλωτές του Ιράν
Η πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε στην Εξεταστική για ελέγχους και πιθανές ευθύνες
Οι οικονομολόγοι προκρίνουν γενικές μειώσεις φόρων αντί στοχευμένων παρεμβάσεων
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
«Το πεδίο είναι ανοιχτό για να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση»
Αλληλοκατηγορίες, βαρείς χαρακτηρισμοί και αναφορές για ψυχιατρικές εξετάσεις μετά τις δημόσιες δηλώσεις
Μετατίθεται για μετά τον Φεβρουάριο η έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών της ΝΔ
Ανοδικά για τρίτο μήνα ο ΔΤΚ, με ισχυρές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, εστίαση και στέγη
Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες μετά την ακροαματική διαδικασία
Υπερδιπλάσιο προβάδισμα ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη – Διψήφια ποσοστά για τα υποθετικά κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.