Πολιτικη & Οικονομια

Μπορεί η Αθήνα να γίνει Τώρα μια πόλη ευημερίας;

«Στον συνδυασμό Αθήνα Τώρα έχουμε το όραμα και τη θέληση να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο ολιστικό μοντέλο θετικής παρέμβασης στα προβλήματα των δημοτών»

Όλγα Δούρου
Όλγα Δούρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπορεί η Αθήνα να γίνει Τώρα μια πόλη ευημερίας;
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι βασικές θέσεις του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα

Η οικονομική κρίση μπορεί να πέρασε αλλά η πανδημία και η ενεργειακή ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης για τις υπέρογκες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια, έχουν υποβαθμίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Οι αριθμοί αμείλικτοι: το καλοκαίρι του 2022 το 40% των πολιτών αδυνατούσε να πληρώσει το ρεύμα, με τις συνολικές οφειλές να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, 8 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των λογαριασμών. Η ενεργειακή ακρίβεια, παρά τα πάσα και τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς, έχει γιγαντωθεί ασφυκτικά.

Τα προβλήματα αυτά μέχρι τώρα στη συνείδηση των πολιτών αποτελούσαν ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και όχι θέματα για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κάτι που μειώνει την αξία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και περιορίζει τις απαιτήσεις για το έργο του δημάρχου στην περισυλλογή των σκουπιδιών, στις πεζοδρομήσεις και στην τοποθέτηση σιντριβανιών. Μια σωστή δημιουργία πολιτικών του μέλλοντος όμως, απαιτεί τη στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης.

Μια νέα δημοτική αρχή με όραμα, τεχνογνωσία και θέληση μπορεί να φέρει την αλλαγή, όχι μόνο στην όψη της πόλης, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης και προπάντων στις τσέπες των κατοίκων της. Εμείς, στον συνδυασμό Αθήνα Τώρα έχουμε το όραμα και τη θέληση να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο ολιστικό μοντέλο θετικής παρέμβασης στα προβλήματα των δημοτών.

Μια από τις βασικές θέσεις που έχουμε είναι η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με έμφαση στις γειτονιές όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας. Η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να πετύχει την ελαχιστοποίηση των λογαριασμών ρεύματος, αν όχι τον μηδενισμό τους και την κερδοφορία.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τη φύτευση 5.000 δέντρων ανά έτος, δράση που αναμένεται να μειώσει τη θερμοκρασία στην Αθήνα κατά 5°C σε βάθος πενταετίας και θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης κλιματισμού.

Όμως οι πράσινες πολιτικές δεν αρκούν για να έρθει η ευημερία των κατοίκων δίχως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει μια ισχυρή κοινωνική ατζέντα. Η Αθήνα μας, η πρωτεύουσα της χώρας στερείται δραματικά στις κοινωνικές υπηρεσίες καθώς διαθέτει μόνο ένα κοινωνικό παντοπωλείο και ένα κοινωνικό φροντιστήριο τα οποία αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Επίσης, αναγκαία είναι η διασύνδεση των ξενώνων του δήμου με την αγορά εργασίας, την εμπλοκή του δήμου στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των κατοίκων του, με έμφαση σε όσους βρίσκονται ή βαδίζουν προς την τρίτη ηλικία. Την προστασία των θυμάτων σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας με την ενεργή συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στο να βρουν δουλειά, στέγη και ψυχολογική, αλλά και νομική βοήθεια. Δράσεις, που ενώ είναι στη δικαιοδοσία των δήμων αυτή τη στιγμή γίνονται αποσπασματικά και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της πόλης. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες έχουν χτυπήσει κόκκινο, ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ευθύνες για προστατεύσει όσες/ους/α βιώνουν καταστάσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας. Δρώντας όχι μόνο προστατευτικά αλλά και προληπτικά, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης για το φαινόμενο και για τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα θύματα.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγιεινή των Αθηναίων είναι η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις w/c και ντους ανά δημοτικό διαμέρισμα. Ενδεικτικό είναι πως σε μια από τις πιο ζεστές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δημότες, επισκέπτες και κυρίως οι άστεγοι ή όσοι βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αστεγίας δεν έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε δημόσιες τουαλέτες, πόσο μάλιστα σε εξοπλισμένες εγκαταστάσεις για ντους, οι οποίες φυλάσσονται και καθαρίζονται όλο το 24ωρο ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα εγκατάλειψης και ανομίας – παροχή που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, εγγυημένη και ελεύθερη για όλους. Οι λιγοστές δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν είναι παρατημένες και ακάθαρτες, κάνοντας την ελεύθερη χρήση τους αδύνατη και κατατάσσοντας την Αθήνα ως την 3η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τις χειρότερες τουαλέτες.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να (συν)χρηματοδοτηθούν από τα νέα ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως πολλά λεφτά για να αλλάξει η Αθήνα Τώρα, χρειάζεται σχέδιο και βούληση πολιτική. Χρειάζεται τη συμβολή των πολιτών που θα νιώσουν την απαιτούμενη ασφάλεια και εμπιστοσύνη ώστε να γίνουν κοινωνοί αυτής της αλλαγής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.