Πολιτικη & Οικονομια

H Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ΕΕ σε ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για έρευνα

Έκτη πλέον μεταξύ των «27» σε ποσοστό ΑΕΠ - Τα στοιχεία της Eurostat

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ στον ρυθμό αύξησης των κατά κεφαλή κρατικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη - Τα στοιχεία της Eurostat.
Στη δεύτερη θέση στην ΕΕ σε ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για έρευνα βρίσκεται η Ελλάδα © Unsplash+

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ στον ρυθμό αύξησης των κατά κεφαλή κρατικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη - Τα στοιχεία της Eurostat

Δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε & Α) κατά την περίοδο 2012-22 κατατάσσεται η Ελλάδα, η οποία είναι πλέον η 6η χώρα μεταξύ των «27» στις κρατικές δαπάνες για Ε & Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που κοινοποίησε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για Ε & Α στην Ελλάδα ανήλθαν το 2022 στο 1 δισ. 581,43 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. 40 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση 51%) και 731,94 εκατ. ευρώ το 2012 (αύξηση 116%).

Το 2022 οι κρατικές δαπάνες για Ε & Α στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 0,76%, πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ (0,74%), επίδοση με βάση την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται 6η μεταξύ των «27», μετά τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Το 2012 οι κρατικές δαπάνες για Ε & Α στην Ελλάδα ανέρχονταν μόλις στο 0,39%, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (0,69%), επίδοση με βάση την οποία η χώρα κατατάσσονταν 18η μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον ρυθμό αύξησης των κατά κεφαλή κρατικών δαπανών για Ε & Α με άνοδο 129% στα 151,2 ευρώ το 2022 από 66 ευρώ το 2012 (πρώτη η Λετονία που εκκινεί, όμως, από χαμηλότερη βάση).

Κώστας Σκρέκας: Άλμα στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε: 

«Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής έρχονται να επιβεβαιώσουν το άλμα που έχει γίνει στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Η επιλογή της μεταφοράς της αρμοδιότητας για την Έρευνα και την Καινοτομία στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση στενότερης σύνδεσής της με τις επιχειρήσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφαρμόζεται αποδίδουν ήδη καρπούς. Έχοντας πλέον καλύτερη θέση στην αφετηρία και με συγκριτικό πλεονέκτημα τους εξαιρετικούς Έλληνες επιστήμονες, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμά μας για ακόμη θετικότερα αποτελέσματα στην 2η θητεία της Κυβέρνησης με γνώμονα πάντοτε ότι η επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη είναι επένδυση σ' ένα καλύτερο μέλλον, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας».

«Οι κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι επένδυση στο μέλλον»

O υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, δήλωσε:

«Οι κρατικές δαπάνες για Ε & Α είναι επένδυση στο μέλλον! Ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει υψηλής μόρφωσης και δεξιοτήτων ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνολογία και η καινοτομία είναι το όχημα που θα τη φέρει πιο γρήγορα, πιο κοντά στις προηγμένες χώρες του αναπτυγμένου Βορρά.

»Η περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών για Ε & A και για τη νέα κυβερνητική θητεία επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική βούληση μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με στόχο το αποτέλεσμα της έρευνας να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ