Πολιτικη & Οικονομια

Λήγει αύριο η προθεσμία για έκπτωση φόρου και 72-120 δόσεις

Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι πολίτες, αλλά η έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή ισχύει μόνο μέχρι και αύριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις - Εφορία
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αύριο λήγει η προθεσμία για την έκπτωση φόρου, αλλά και για ένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις

Παρατείνεται κατά έναν μήνα, έως τις 31 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022. Ωστόσο, έως την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Παράλληλα, η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει μόνο για όσους καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας- συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». 

Το υπουργείο προσανατολίστηκε στη απόφαση για παράταση καθώς τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν υποβληθεί περίπου 750.000 φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα με προθεσμία τέλος Ιουλίου, θα πρέπει καθημερινά να υποβάλλονται περίπου 130.000 δηλώσεις.

Τέλος χρόνου και για 36, 72 και 120 δόσεις

Επιπλέον, εκπνέει αύριο, Δευτέρα (31/07), η προθεσμία για οφειλέτες του Δημοσίου να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση των 76 έως 120 δόσεων, εφόσον την είχαν απολέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023. Για να είναι έγκυρη η αναβίωση της ρύθμισης που αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης γίνεται με την καταβολή δύο δόσεων. Εάν ο οφειλέτης έχει πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, τότε έχει ένα μήνα περιθώριο να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση, διαφορετικά χάνει τις 120 δόσεις.

Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου ισχύει και για όσους θέλουν να εντάξουν στις 36 – 72 δόσεις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, δηλαδή μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Tην αναστολή καταβολής τρεχουσών ή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Όλες οι παραπάνω οφειλές ρυθμίζονται σε 12 έως 24 δόσεις με καταβολή της πρώτης δόσης τον Φεβρουάριο του 2024.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ