Look Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτόν το μήνα, το εξώφυλλο του Look σχεδιάζουν οι c.neeon, δύο κορίτσια από το Βερολίνο τού τώρα, που με τις δημιουργίες τους αναγκάζουν τους συντάκτες της μόδας όχι μόνο να ανοίγουν βιβλία ιστορίας και τέχνης,αλλά και να τρέχουν στα μουσεία.

Η ιστορία τους είναι μάλλον καινούργια.Η βερολινέζικη φίρμα c.neeon συστήθηκε το 2004 από τις Ντορίν Σουλτς και Κλάρα Λέσκοβαρ, δύο Γερμανίδες που μεγάλωσαν στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο αντίστοιχα, και συναντήθηκαν μετά την «πτώση» στα πανεπιστημιακά έδρανα. Σήμερα ζουν και δημιουργούν σε ένα πρώην νηπιαγωγείο του πάλαι ποτέ Ανατολικού, όπου έχουν εγκαταστήσει το στούντιό τους.Φευγάτες, κεφάτες, εναλλακτικές και «προχό»,εκπροσωπούν επάξια τις στιλιστικές τους προτάσεις και την πόλη τους. 

Έντονες χρωματικές αντιθέσεις, τεράστιες στάμπες, πολλά στρώματα υφάσματος, ασπρόμαυρο φόντο: το ύφος τους. Προέκυψε, όταν αποφάσισαν να ενσωματώσουν στη μόδα και τις ψαλιδιές τους τις «ασύμμετρες» μνήμες τους, αλλά και κάποιους τρόπους της τέχνης και της μουσικής. Οι τίτλοι των κολεξιόν τους είναι εμπνευσμένοι από τίτλους τραγουδιών (Sonic Youth, Pulp), τα ρούχα τους παραπέμπουν ευθέως στον κυβισμό, το κολάζ, την pop art. Λανσάροντας μια ανατρεπτική άποψη σχετικά με τις έννοιες «κομψότητα» και «πρακτικότητα»,σχεδιάζουν για εύσωμες και αποθεώνουν την «ασάφεια» της σιλουέτας επιστρατεύοντας πολλά τόπια υφάσματος,ακόμα και για μια μίνι φούστα.Από τη χρωματική τους παλέτα έχουν αποκηρύξει μόνο το πένθιμο μαύρο. Όλα τα υπόλοιπα παίζουν με το παραπάνω. Ζέρσεϊ,βαμβακερά και αγνό παρθένο μαλλί είναι τα υλικά της προτίμησής τους.

Για τη διάθεση των δημιουργιών τους προτιμούν τις Galleries Lafayette του Βερολίνου, την ιαπωνική αγορά και τη λονδρέζικη αισθητική του Topshop. Ωστόσο το υπόγειο χιούμορ, η εγκεφαλική προσέγγιση της μόδας και η διάθεσή τους για στιλιστικά παιχνίδια συζητιούνται παγκοσμίως, θαυμάζονται, παίρνουν βραβεία,μπαίνουν σε πασαρέλες και μουσεία.Δεν είναι θρίαμβος;