Πολιτικη & Οικονομια

Μηταράκης: «Δεν θα δεχθούμε το καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο»

«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνει τον θυρωρό στα ΑΕΙ», τόνισε ο ΥΠΡΟΠΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης

Νότης Μηταράκης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την αυθαιρεσία στη Μύκονο, την ΕΛ.ΑΣ. και τα ΑΕΙ

Ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι και φέτος το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού έχει ενισχυθεί με στελέχη τόσο της οικονομικής αστυνομίας, όσο και του τμήματος εκβιαστών. 

Σε συνέντευξή του σήμερα (12.7) στον ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε αντιμετώπιση της «ατιμωρησίας της μικρής εγκληματικότητας», αλλά και επανασχεδιασμό του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων: «η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνει τον θυρωρό».

«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ένα Αστυνομικό Τμήμα στη Μύκονο με 30 αστυνομικούς. Πέρυσι είχαμε στείλει 84 επιπλέον το καλοκαίρι, φέτος έχουμε στείλει 130, έχουμε στείλει εξειδικευμένα στελέχη και της οικονομικής αστυνομίας και του τμήματος εκβιαστών και της τροχαίας έχει αναβαθμιστεί ήδη η αστυνομική παρουσία πριν αναλάβω εγώ/ Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να συνεχιστεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που είναι πέραν οποιαδήποτε αμφισβήτησης ότι υπήρξε στη Μύκονο. Έχω την εντυπωση ότι η υπερβολή που έγινε στη Μύκονο, πέρα από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τελικά θα κάνει κακό στους ιδίους τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, γιατί υπάρχουν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι με λιγότερη επιβάρυνση, και θα κερδίσουν από την τουριστική πίτα» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος είναι να τελειώσει η θερινή σεζόν χωρίς προβλήματα. 

«Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος και είναι από τα θέματα που μας έχει θίξει, ότι δε θα δεχθεί να συνεχιστεί αυτό το κλίμα ατιμωρησίας», σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctzxqj63ww5t)

Μηταράκης: Στη ΔΕΘ οι νέες ταυτότητες

Σχετικά με τις νέες ταυτότητες ο ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.

Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους. Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση» ξεκαθάρισε ο ΥΠΡΟΠΟ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctzxtox30dup)

Μηταράκης: Αλλαγές στην επίδοση προστίμων - Κάμερες αστυνομικών

Σχετικά με τις αλλαγές στην Τροχαία και τις κάμερες των αστυνομικών, ο Νότης Μηταράκης σχολίασε ότι η τροχαία παραμένει στους δρόμους και ότι η παράνομη στάθμευση είναι αρμοδιότητα της τροχαίας, άλλα και της δημοτικής αστυνομίας. «Στόχος είναι από την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε μια πιο εμφανή διαδικασία της τροχαίας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και επίσης να εξοπλίσουμε, ευελπιστώ μέσα στο 2023, με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής τάμπλετς για να μην έρχεται το διοικητικό πρόστιμο ταχυδρομικά σπίτι μετά από 15 χρόνια, άλλα να μπαίνει κατευθείαν μετά τη λήξη της προθεσμίας ενστάσεων στο Taxis».

«Επίσης να τρέξουμε ένα διαγωνισμό για κάμερες στα περιπολικά και στις στολές των αστυνομικών που είχε σταματήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος της κάμερας στους αστυνομικούς είναι τόσο η προστασία τόσο του πολίτη από την οποία αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και του αστυνομικού με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μηταράκης: «Η ΕΛΑΣ δεν θα κάνει το θυρωρό στα ΑΕΙ»

Τέλος, σχετικά με τη φύλαξη των ΑΕΙ ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανασχεδιασμός της διαδικασίας. «Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστημίων μπροστά. Μπορεί να μην χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό. Η ΕΛ.ΑΣ. θα μπαίνει στα ΑΕΙ όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛΑΣ δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctzxz2ihwx0p)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ