- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μηταράκης: «Δεν θα δεχθούμε το καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο»
«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνει τον θυρωρό στα ΑΕΙ», τόνισε ο ΥΠΡΟΠΟ
Νότης Μηταράκης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την αυθαιρεσία στη Μύκονο, την ΕΛ.ΑΣ. και τα ΑΕΙ
Ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι και φέτος το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού έχει ενισχυθεί με στελέχη τόσο της οικονομικής αστυνομίας, όσο και του τμήματος εκβιαστών.
Σε συνέντευξή του σήμερα (12.7) στον ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε αντιμετώπιση της «ατιμωρησίας της μικρής εγκληματικότητας», αλλά και επανασχεδιασμό του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων: «η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνει τον θυρωρό».
«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ένα Αστυνομικό Τμήμα στη Μύκονο με 30 αστυνομικούς. Πέρυσι είχαμε στείλει 84 επιπλέον το καλοκαίρι, φέτος έχουμε στείλει 130, έχουμε στείλει εξειδικευμένα στελέχη και της οικονομικής αστυνομίας και του τμήματος εκβιαστών και της τροχαίας έχει αναβαθμιστεί ήδη η αστυνομική παρουσία πριν αναλάβω εγώ/ Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να συνεχιστεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που είναι πέραν οποιαδήποτε αμφισβήτησης ότι υπήρξε στη Μύκονο. Έχω την εντυπωση ότι η υπερβολή που έγινε στη Μύκονο, πέρα από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τελικά θα κάνει κακό στους ιδίους τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, γιατί υπάρχουν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι με λιγότερη επιβάρυνση, και θα κερδίσουν από την τουριστική πίτα» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος είναι να τελειώσει η θερινή σεζόν χωρίς προβλήματα.
«Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος και είναι από τα θέματα που μας έχει θίξει, ότι δε θα δεχθεί να συνεχιστεί αυτό το κλίμα ατιμωρησίας», σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Μηταράκης: Στη ΔΕΘ οι νέες ταυτότητες
Σχετικά με τις νέες ταυτότητες ο ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.
Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους. Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση» ξεκαθάρισε ο ΥΠΡΟΠΟ.
Μηταράκης: Αλλαγές στην επίδοση προστίμων - Κάμερες αστυνομικών
Σχετικά με τις αλλαγές στην Τροχαία και τις κάμερες των αστυνομικών, ο Νότης Μηταράκης σχολίασε ότι η τροχαία παραμένει στους δρόμους και ότι η παράνομη στάθμευση είναι αρμοδιότητα της τροχαίας, άλλα και της δημοτικής αστυνομίας. «Στόχος είναι από την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε μια πιο εμφανή διαδικασία της τροχαίας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και επίσης να εξοπλίσουμε, ευελπιστώ μέσα στο 2023, με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής τάμπλετς για να μην έρχεται το διοικητικό πρόστιμο ταχυδρομικά σπίτι μετά από 15 χρόνια, άλλα να μπαίνει κατευθείαν μετά τη λήξη της προθεσμίας ενστάσεων στο Taxis».
«Επίσης να τρέξουμε ένα διαγωνισμό για κάμερες στα περιπολικά και στις στολές των αστυνομικών που είχε σταματήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος της κάμερας στους αστυνομικούς είναι τόσο η προστασία τόσο του πολίτη από την οποία αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και του αστυνομικού με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Μηταράκης: «Η ΕΛΑΣ δεν θα κάνει το θυρωρό στα ΑΕΙ»
Τέλος, σχετικά με τη φύλαξη των ΑΕΙ ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανασχεδιασμός της διαδικασίας. «Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστημίων μπροστά. Μπορεί να μην χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό. Η ΕΛ.ΑΣ. θα μπαίνει στα ΑΕΙ όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛΑΣ δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Θεοδωρικάκος: «Δικαίωση για τις ελληνικές θέσεις»
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας μέσω της συμφωνίας «Project Trident»
Στην ημερίδα του Economist ο πρωθυπουργός με θέμα «Επενδύοντας στην αλλαγή: Η Κρήτη σε μετάβαση»
Ξεκαθαρίζει ότι δεν συνεργάζεται με ιδιωτικές πλατφόρμες που χρεώνουν για κράτηση καταλυμάτων
Χάρης Δούκας: «Η ψηφιακή μετάβαση έχει αξία μόνο όταν διευρύνει τη δημοκρατία»
«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια από τώρα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικος Τσάφος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.