Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6 - 12 Ιουλίου 2023

1,5 εκατ. ευρώ χρέη έχει η εταιρεία Η. Καμμένος και βγαίνει στο σφυρί μέρος του «Μεγάρου» στη Λ. Συγγρού, που στέγασε την εταιρεία που εμπορευόταν αυτοκίνητα μάρκας Wartbourg, Trabant και Polski FIAT

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Trabant Type 601
Trabant Type 601

Τα νέα της εβδομάδας 6 - 12 Ιουλίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

2 υποψήφιοι θεωρείται βέβαιο (σ.σ. μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης) ότι θα κονταροχτυπηθούν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά. Πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες εκλογές που ο υποψήφιος ήταν μόνο ένας.

2 ακόμη στελέχη ακόμη το σκέφτονται. Πρόκειται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Παύλο Πολάκη.


158 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο.

8% θα είναι η ανεργία στο τέλος της τετραετίας ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν στο 60% σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις.

950 ευρώ θα είναι ο κατώτατος μισθός και 1.500 ο μέσος μισθός. Τα λεφτά αυτά βέβαια τα δίνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν βαρύτατο μη μισθολογικός κόστος.

5.000 συναλλαγές με το δημόσιο θα είναι διαθέσιμες μέσω gov.gr από 1.532 που είναι σήμερα, όπως Δήλωσε ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.


190 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων το 2021. Ήταν οι Βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

202 βουλευτές αθροίζουν τα 3 αυτά κόμματα στη νέα Βουλή και η Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νόμο που θα άρει πολλά από τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων. Θα μπορούσαν φυσικά να ψηφίζουν μέσω διαδικτύου ή έστω με επιστολική ψήφο. Όμως η Ελλάδα 2.0 δεν μοιάζει ακόμη έτοιμη για τέτοια πράγματα του διαβόλου, οπότε η Κυβέρνηση απλά βελτιώνει τις συνθήκες. Κάτι είναι κι αυτό.


9300MW αναμένεται να φθάσει η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ημέρες του επερχόμενου καύσωνα ονόματι Κλέων. Η αιχμή της ζήτησης αναμένεται να παρατηρηθεί κατά τις βραδινές ώρες, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας το σύστημα ενισχύεται από το δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Βίαιη, άδικη και προσχηματική η απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη» δήλωνε πέρυσι το Μάρτιο ο Σωκράτης Φάμελλος.


1 στις 3 επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη για τη χρήση του 2022.

203.427 από τα συνολικά 311.292 νομικά πρόσωπα δήλωσαν είτε ζημιές είτε μηδενικά ποσά εισοδημάτων.

93.631 επιχειρήσεις δήλωσαν κέρδη έως 150.000 ευρώ και πλήρωσαν φόρο ύψους 760 εκατ. ευρώ.


35,3% των οδηγών ταξί επιλέγει να περιμένει στη πιάτσα για να παραλάβει κάποιον πελάτη.

21,3% επιλέγει να εργάζεται με ραδιοταξί.

19,3% χρησιμοποιούν εφαρμογές του διαδικτύου.


150.000 κοινωνικές κατοικίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ειρωνεύτηκε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι θα κοστίσει 15 δισ. ευρώ για την κατασκευή του. Υπολόγισε προφανώς κατοικίες μεγέθους 100 τ.μ. με κόστος κατασκευής 1.000 το μέτρο. Να μας συστήσει τον εργολάβο του διότι με 1.000/τ.μ. δεν χτίζεις ούτε αποθήκη.

100 κατοικίες ενέταξε η χώρα στο ταμείο ανάκαμψης, όπως ανταπάντησε το ΠΑΣΟΚ έναντι 26.000 της Πορτογαλίας, 10.000 της Ιταλίας και 20.000 της Ισπανίας. Η απάντηση βέβαια δημιουργεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης αλλά το ΠΑΣΟΚ ζητά να φτιάξουμε πολλαπλάσιες κατοικίες σε απόλυτο αριθμό από τις τεράστιες αυτές χώρες.


7 προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία μετά τα σοβαρά επεισόδια, τα οποία έλαβαν χώρα ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη συναυλία του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ στη λεωφόρο Βεΐκου, στο Γαλάτσι.


2 φορές μέσα σε 2 ημέρες εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ που βρίσκεται στη συμβολή της Πειραιώς με τη Μυλλέρου. Μάλλον θα είναι τυχαίο. Δεν προκαλεί υποψίες η συχνότητα.


70€ μηνιαίως είναι η αύξηση που θα λάβει κάθε δημόσιος υπάλληλος με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.

20 έως 50€ θα είναι η αύξηση στο επίδομα τέκνων.

30% αυξάνεται το επίδομα για θέση ευθύνης. Ακόμη και έτσι, φαντάζομαι ότι θα δυσκολεύεσαι να βρεις «κανέναν υπεύθυνο» όταν αγανακτείς σε δημόσια υπηρεσία.


1,8% ήταν ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο top-5 των κρατών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

12,6% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι ήταν τα είδη διατροφής. «Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η ακρίβεια στα τρόφιμα» δήλωσε το ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας την άποψη περί ακρίβειας Μητσοτάκη.

28,8% ακριβότερα ήταν τα φρούτα μέσα σε μόλις έναν μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Οι πολλές βροχές ωστόσο που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της σοδειάς, δεν μπορεί να μπαίνουν στη σοσιαλιστική πολιτική εξίσωση.


1,5 εκατ. ευρώ χρέη έχει η εταιρεία Η. Καμμένος και ως εκ τούτου βγαίνει στο σφυρί μέρος του «Μεγάρου» επί της Λ. Συγγρού, το οποίο και στέγασε την ιστορική εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων του πατέρα του Πάνου Καμμένου. Ήταν η εταιρεία που εμπορευόταν -μεταξύ άλλων- αυτοκίνητα μάρκας Wartbourg, Trabant και Polski FIAT. 

1.234.000 ευρώ είναι η πρώτη τιμή προσφοράς και αφορά 9 οριζόντιες ιδιοκτησίες επί του συγκεκριμένου κτιρίου.


Verba Volant

Διονύσης Τεμπονέρας

«Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι (με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato), η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία».
Σύγχρονος λόγος από τον «πού τον είχαμε κρυμμένο αυτόν» του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζω στοίχημα ότι η λέξη πρεκαριάτο, μιλάει στην ψυχή του σύγχρονου Έλληνα.

Γερουσιαστής Νικ Μακκίμ

«Το να αντικαταστήσουμε ένα εταιρικό τσιράκι με ένα άλλο δεν πρόκειται να διορθώσει το πρόβλημα. Ιδανικός υποψήφιος για την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης».
Θα σας τον δίναμε, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μας μπορεί να αντέξει την απώλεια ενός τέτοιου πολυεργαλείου. Ούτε η Ε.Ε. μπορεί επίσης να αντέξει την απώλεια. Σίγουρα πάντως η παρούσα στήλη δεν έχει περιθώρια να χάσει έναν κλασικό χορηγό της.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν».
Ο «εθνικός γιατροσοφιστής» τοποθετείται για το θέμα της κτηνοτροφίας και φυσικά δεν χάνει την ευκαιρία για μια πολιτική κριτική κατά των ψηφοφόρων της ΝΔ. Έχει δίκιο. Πρόκειται για απολωλότα πρόβατα. Μόνη σωτηρία να λάβουν την ευλογία των επιστολών του Ιησού. Ευλόγηcον.

Δημήτρης Νατσιός

«Πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη. Θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας»;
Καλωσορίζω τον πρόεδρο της Νίκης στη στήλη και ευελπιστώ σε μια αγαστή συνεργασία. Τι ευελπιστώ δηλαδή; Είμαι βέβαιος. Ως προς τις ταυτότητες με GPS, να επισημάνω ότι καμία συσκευή δεν λειτουργεί χωρίς ρεύμα, έστω από μπαταρία…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ