Restart στα ελληνοτουρκικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Οι στόχοι και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ταγίπ Ερντογάν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει έναν «οδικό χάρτη» για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία
Ως ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας χαρακτηρίζεται από την Αθήνα η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η συνέχιση του θετικού κλίματος και η χάραξη ενός οδικού χάρτη, προκειμένου να επιλυθεί η «μία και μοναδική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», δηλαδή η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).
Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Πριν από το σημερινό τετ-α-τετ στις 12 το μεσημέρι - το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επανεκλογή τους - αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του με θέμα την επανεκκίνηση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ξεχωριστή συνάντηση θα υπάρξει και μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Οι στόχοι
Από την πλευρά της η Αθήνα προσδοκά από την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν να χτιστεί η συνέχιση της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία έχει θεμελιωθεί τους τελευταίους μήνες με ένα άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο και με τη «διπλωματία των σεισμών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ με τη γειτονική χώρα, αλλά και τη θετική διάθεση, τη «στροφή» κατά πολλούς, στην τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να επιστρέφει στη δυτική προοπτική της Τουρκίας, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και επανεκκινώντας τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «οδικό χάρτη» επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Πράγματι, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΙ, στον οδικό αυτό χάρτη πρώτη θέση έχει η θετική ατζέντα και η τόνωση της συνεργασίας, την οποία προτάσσει η Αθήνα. Πρόκειται, δηλαδή, για θέματα στα οποία Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έρθουν εύκολα σε συμφωνία, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, και το μεταναστευτικό.
Αν συνεπώς επανεκκινήσει ο λεγόμενος στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, θα μπορέσουν να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών διαφόρων χαρτοφυλακίων. Στη συνέχεια, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να περάσουν στον 65ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών (υπενθυμίζεται ότι ο 64ος γύρος έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022) και εν τέλει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Από την Αθήνα αναμένουν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία στα πιο «εύκολα» ζητήματα, τότε οι δύο ηγέτες μπορούν να ασχοληθούν και πιο γρήγορα με τα σημεία τριβής.
Μητσοτάκης: Σημαντικές οι διαφορές, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη
Χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.
«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης», είπε χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως: «Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και κατέληξε: «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».
Πώς σχολιάζει η Αθήνα την απόκτηση F-16 από την Τουρκία
Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.
Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Επρόκειτο για μια συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα, η οποία από τα διεθνή μέσα ερμηνεύθηκε ως στροφή στις τεταμέενς σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για το «θάρρος» που επέδειξε, εγκαταλείποντας την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets US President Joe Biden on the sidelines of NATO Summit in Vilnius, Lithuania pic.twitter.com/aHFjnIaWuH
— Anadolu English (@anadoluagency) July 11, 2023
«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.
Από τη μεριά του, αφού χάρισε στον Τζον Μπάιντεν μια διπλωματική νίκη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024.
«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε.
Γελώντας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.