Πολιτικη & Οικονομια

Ημερολόγιο Βουλής: Από την εκλογή προεδρείου μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης

Η νέα χωροταξία και οι επόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ημερολόγιο Βουλής: Από την εκλογή προεδρείου μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Βουλή: Εκλογή προεδρείου, παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ομιλίες πολιτικών αρχηγών και η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ακολουθούν αυτή την εβδομάδα

Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία των 300 της Βουλής, σειρά έχει σήμερα, Τρίτη (4/7) στις 12 το μεσημέρι η εκλογή του προεδρείου της.

Επίσης θα εκλεγούν και τρεις Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (Νέα Δημοκρατία), ένας Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ένας Αντιπροέδρου και ένας Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), καθώς και ένας Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας).

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, για πρόεδρο της Βουλής. Την υποψηφιότητα Τασούλα θα υποστηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα προτείνει για αντιπρόεδρο της Βουλής την Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και το ΠΑΣΟΚ.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι' εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαφωνίες για τη χωροταξία

Η οκτακομματική Βουλή έφερε και αλλαγές στη... χωροταξία εντός του Κοινοβουλίου και αλλαγές στις θέσεις των κομμάτων. Ήδη, μάλιστα, υπήρξαν αντιδράσεις καθώς οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας, ενώ οι «Σπαρτιάτες» κάθισαν πίσω και αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό τον λόγο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, έστειλε επιστολή στον κ. Τασούλα σχετικά με τη χωροθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει τόσο την «απαράδεκτη διάσπαση του χώρου καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης» όσο και την επιλογή τοποθέτησης στα αριστερά έδρανα της Βουλής του κόμματος των «Σπαρτιατών».

Κατά τ' άλλα, η Νέα Δημοκρατία των 158 βουλευτών κατέλαβε τις δύο δεξιές πτέρυγες, αλλά και το κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ και οι 32 βουλευτές του έλαβαν τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας. Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή και το ΚΚΕ στις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα. Πίσω από το ΚΚΕ, βρίσκονται οι βουλευτές της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Ημερολόγιο Βουλής: Από την εκλογή προεδρείου μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης

Όλα όσα έγιναν στην ορκωμοσία της Βουλής

Ορκίστηκαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας οι 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που εκλέχθηκαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Η τελετή διήρκησε σχεδόν μισή ώρα. Στα έδρανα της Ολομέλειας επικράτησαν τα χαμόγελα, οι φωτογραφίες, αλλά και τα πηγαδάκια μεταξύ νέων και παλιών βουλευτών. 

Από τις 10 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές των 8 κομμάτων που απαρτίζουν ίσως την πιο ετερόκλητη Βουλή των τελευταίων ετών. Συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους που λίγο αργότερα πήραν τη θέση τους στα θεωρεία.

Οι βουλευτές της «Πλεύσης Ελευθερίας», Σπύρος Μπιμπίλας και Τζώρτζια Κεφαλά
Σπύρος Μπιμπίλας και Τζώρτζια Κεφαλά © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI
Άτομο με προβλήματα όρασης έφτασε στο Κοινοβούλιο με σκύλο οδηγό
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, την κ. Ιωάννα Κέρτσου με τον σκύλο-οδηγό της (που για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή) και την κ. Αγκάθα Ακάρα, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με την άφιξη του Πρωθυπουργού και την είσοδό του στην Ολομέλεια ξεκίνησαν και τα πρώτα… πηγαδάκια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με τους βουλευτές της ΝΔ. Λίγο αργότερα αντάλλαξε τυπική χειραψία και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη λίγο πριν μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο.

Χαμόγελα των βουλευτών στους φωτογράφους
Χαμόγελα των βουλευτών στους φωτογράφους © EUROKINISSI

Μάλιστα, το χαμόγελο του Πρωθυπουργού προκάλεσε ένα παιδικό κλάμα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν ο γιος του Γιάννη Καλλιάνου.

Ο Γιάννης Καλλιάνος με τον γιο του
Ο Γιάννης Καλλιάνος με τον γιο του © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του κάθισε στο μπροστινό έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο στον οποίο παρέδωσε λίγο αργότερα τα ηνία, δεχόμενος το θερμό καλωσόρισμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα επικοινωνιακή η Ντορα Μπακογιάννη, η οποία χαιρέτισε δια χειραψίας τους τους πολιτικούς αρχηγούς της πρώτης σειράς των εδράνων ευχόμενη «καλή δύναμη».

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετάει τον Αλέξη Τσίπρα
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετάει τον Αλέξη Τσίπρα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι 300 βουλευτές ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της οποίας η χρωματική ενδυματολογική επιλογή (κίτρινο-μπλε) ήταν συμβολική προς υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας.

Ημερολόγιο Βουλής: Από την εκλογή προεδρείου μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελο που περιλάμβανε - μεταξύ άλλων - το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων:

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης,
  • ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, την έδρα της Α' Πειραιώς,
  • ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης,
  • ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών,
  • ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών,
  • ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών,
  • ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, και
  • η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης στα έδρανα της Βουλής
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης στα έδρανα της Βουλής © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ορκωμοσία Βουλής: Το χειροφίλημα Χατζηδάκη στην Όλγα Γεροβασίλη
Το χειροφίλημα Χατζηδάκη στην Όλγα Γεροβασίλη © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ