Πολιτικη & Οικονομια

Πού μπορείτε να δείτε τους πίνακες οριστικών δικαιούχων του «Κοινωνικός Τουρισμός 2023»

Τι ισχύει για διανυκτερεύσεις και ακτοπλοϊκά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες σε παραλία της Χαλκιδικής έχουν στήσει ομπρέλες και απλώσει ψάθες για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα
© Unsplash / Reiseuhu

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 - Δικαιούχοι - Οριστικά Αποτελέσματα: Η περίοδος εκτέλεσης των επιταγών και το πρόγραμμα μέσω ΔΥΠΑ

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» ξεκινά από αύριο, Σάββατο (1.7). Το βράδυ της Πέμπτης (29.6) η ΔΥΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τους οριστικούς πίνακες δικαιούχων των 300.000 voucher, μετά την περίοδο υποβολής ενστάσεων. 

Μπορείτε να δείτε εάν βρίσκεστε στους πίνακες δικαιούχων - ωφελουμένων στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ, πηγαίνοντας στην κατηγορία «Κοινωνική Πολιτική και Λοιπές Παροχές» και το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός», από εκεί θα οδηγηθείτε στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ όπου θα βρείτε τα αρχεία για την αναζήτηση του μοναδικού κωδικού που σας δόθηκε κατά την αίτηση. Μπορείτε να δείτε τα οριστικά αποτελέσματα και τους πίνακες δικαιούχων ΕΔΩ.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 - Μοριοδότηση

Πρόκειται για 300.000 επιταγές για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» που θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, από 1η Ιουλίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου του 2024.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονονογεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ. Ελέγχθηκαν και οι όποιες ενστάσεις υποβλήθηκαν ενώ έγιναν τροποποιήσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Η φετινή μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, δείχνει και την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), δείχνει ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων, ένας στους δύο δήλωσε ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές. Αντίστοιχα, ένας στους τρεις ανέφερε ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Επίσης το 75%, δήλωσε ότι έχει ήδη ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως οι διακοπές, τα ταξίδια και η εστίαση.

Ακροθαλασσιά στο βάθος διακρίνονται δύο λουόμενοι
© Unsplash / Jason Blackeye

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 - Διανυκτερεύσεις 

Η επιταγή (voucher) είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν τις επιταγές μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023
© Nikos Zacharoulis / Unsplash

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 - Ακτοπλοϊκά

Εκτός από τη διαμονή σε καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν. Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την επιταγή κοινωνικού τουρισμού ακτοπλοϊκής μετακίνησης και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη επιταγή τους και ζητούν την έκδοση ακτοπλοϊκού «εισιτηρίου κοινωνικού τουρισμού» της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται. Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός της κατηγορίας πολυτέκνων.

Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού «εισιτηρίου κοινωνικού τουρισμού». Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η επιταγή κοινωνικού τουρισμού ακτοπλοϊκής μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 - Περσινοί δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Σε ό,τι αφορά το καινούργιο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να φτάσουν στις 12, οι δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Έως τα τέλη Ιουλίου θα λειτουργεί παράλληλα και το παλιό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με περισσότερες από 150.000 επιταγές να είναι ακόμα αδιάθετες.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Παραλία στην Ελλάδα
© Unsplash /Reiseuhu

Διαβάστε περισσότερα »»» Κοινωνικός Τουρισμός 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ