- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Tρία σενάρια για την Ελλάδα στη μετά Μνημόνιο εποχή
Tι μεταδίδει το Reuters για τη συνεδρίαση του Eurogroup
Τις λύσεις για την Ελλάδα στη μετά το μνημόνιο εποχή εξετάζουν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία και καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας και τον καθησυχασμό των αγορών.
Κοινός παρανομαστής σε όλες τις λύσεις, εμφανίζεται το μαξιλάρι του ΤΧΣ, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην πρώτη επιλογή, τα εναπομείναντα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιστραφούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για μια πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον ESM, τον διάδοχο του EFSF.
Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, και στους υπουργούς της ευρωζώνης να αυξήσουν το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα θα τεθούν ξεκάθαροι κανόνες για τη διάθεση των κεφαλαίων ακόμα και αν δεν γίνει χρήση τους.
Ωστόσο, για να λάβει τη δυνατότητα ECCL η Ελλάδα, θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο «Μνημόνιο κατανόησης» (MOU). Θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά στην Ελλάδα καθώς το προηγούμενα μνημόνια περιείχαν σκληρά μέτρα λιτότητας που είχαν θέσει οι δανειστές και είχαν εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως μέσο παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως θα χρειαστεί το χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων για να ολοκληρωθεί, ενώ οι όροι της θα προέβλεπαν ακύρωση της δυνατότητας της πιστωτικής γραμμής σε περίπτωση που χώρα δεν πετύχαινε τους στόχους. Τότε η Αθήνα θα έπρεπε να αιτηθεί για ένα νέο πλήρες Μνημόνιο.
Η δεύτερη επιλογή είναι η επέκταση της διαθεσιμότητας των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ πέραν του 2014 και τροποποίηση της σχετικής σύμβασης, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους. Το συγκεκριμένο σενάριο εκτιμάται πως μπορεί να υλοποιηθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων.
Με ανώτατη οροφή τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, τα κεφάλαια θα αποτελέσουν ένα μαξιλάρι για την Ελλάδα. Έτσι, το EFSF θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά του έναντι μετρητών εφόσον η χώρα ανταποκριθεί επιτυχώς στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει η ανάγκη υπογραφής ενός νέου μνημονίου.
Η τρίτη επιλογή είναι η επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου από 6 έως 15 μήνες. Μια τέτοια λύση θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να επιτύχει τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα και να λάβει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης, η οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους. Αυτή όμως η επιλογή θα είχε το στίγμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε Μνημόνιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διακυβέρνησή σας είναι νησίδα διευθέτησης συμφερόντων και ανασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η κοινωνία εκφράζει σε όλα τα επίπεδα την απογοήτευσή της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Απορρίπτουμε την Ελλάδα που δημιουργείτε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.