Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει στην Athens Voice

«Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες σε ένα κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα πλειοψηφίας»

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
ΤΕΥΧΟΣ 877
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει στην Athens Voice

Νίκος Ανδρουλάκης - Συνέντευξη στην Athens Voice: Οι εκλογές 2023, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το ναυάγιο στην Πύλο, η νέα θητεία του Ερντογάν

«Στόχος μας είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα αξιόπιστη αντιπολίτευση. Που θα είναι σκληρή εκεί που πρέπει, αλλά θα συναινεί όπου θεωρεί ότι είναι εθνικά αναγκαίο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην Athens Voice. Αφού επισημαίνει τις διαφορές του κόμματός του, τόσο από τη ΝΔ όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, αλλά κίνδυνος «μιας ανεξέλεγκτης μονοκρατορίας που θα λειτουργήσει μόνο υπέρ των μεγάλων και ισχυρών και εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων». Και προσθέτει ότι «σε αυτό τον κίνδυνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ανάχωμα».

— Με αφορμή την τραγωδία της Πύλου, θα ήθελα τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε στη διαχείριση και δη σε περιπτώσεις όπως τα γεγονότα στον Έβρο, το 2020; Είστε υπέρ του φράχτη;

Πρόκειται για μία ανείπωτη τραγωδία, από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο. Ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Να πει ακριβώς ποιες ήταν οι ενέργειες της Ελλάδας από τη στιγμή που ήρθε σε γνώση της κυβέρνησης η συγκεκριμένη, επικίνδυνη για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, κατάσταση. Όμως το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο και η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από τον κ. Ερντογάν είναι δύο πολύ διαφορετικά θέματα, και δεν πρέπει να συγχέονται. Στον Έβρο είχαμε μία οργανωμένη προσπάθεια από την Τουρκία να εκβιάσει την Ευρώπη. Μην ξεχνάτε ότι ήμασταν το κόμμα που ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και διαχρονικά στηρίζαμε την επέκτασή του – με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα. Όμως είναι λαϊκίστικη προσέγγιση να θεωρείται ότι ο φράχτης είναι η λύση. Είναι το μέσο για την προστασία των συνόρων μας από υβριδικές απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά τις καταστάσεις. Για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών του συμφερόντων ανέδειξε ως κύριο ζήτημα την κατασκευή και χρηματοδότηση του φράχτη για να κρύψει την αδυναμία του να πείσει τις υπόλοιπες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης για την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία πανηγύριζε για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ο κανόνας για την πρώτη χώρα εισόδου παραμένει και ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει μόλις 30.000 μετεγκαταστάσεις, οι οποίες δεν είναι καν υποχρεωτικές, όταν μόνο πέρυσι είχαν κατατεθεί 960.000 αιτήσεις.

Απαιτείται, λοιπόν, ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης. Εμείς, ως σοσιαλιστές, προτείνουμε όταν κάποιος μπαίνει στην Ευρώπη, η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις περιπτώσεις που η κρίση είναι θετική, να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη βάσει κριτηρίων πληθυσμού, οικονομικής κατάστασης, ανεργίας, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις.

— Κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, ελάχιστα αναφέρθηκε το θέμα των υποκλοπών. Στην προεκλογική περίοδο του Ιουνίου, σχεδόν καθόλου. Αναμένεται να ξεχαστεί πλήρως;

Θα αντέτεινα ότι στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου είχαμε τη δημόσια παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν είμαι «εθνικός κίνδυνος». Δεν περίμενα τη δική του διαβεβαίωση προφανώς, αλλά θα σας καλούσα να αναλογιστείτε τις ανυπόστατες συκοφαντίες που δέχτηκα από το ψηφιακό παρακράτος της ΝΔ. Όπως γνωρίζετε, έχω προσφύγει τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και από αυτές αναμένω να κάνουν τη δουλειά τους. Συνεπώς, το πλήγμα στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, δεν μπορεί να ξεχαστεί ποτέ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρει τη σφραγίδα του στενού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη. Χρησιμοποίησαν, όπως έχω ξαναπεί, «πυρηνικά όπλα» παρακολούθησης εις βάρος πολιτικών τους αντιπάλων και άλλων προσώπων. Η Ελλάδα είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε κατηγορηματικοί για ζητήματα δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

— Γιατί χαρακτηρίζετε «επικίνδυνο σενάριο την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας»; Οι πολίτες δεν θα αποφασίσουν;

Η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει σε ασυδοσία και αλαζονεία. Τα σημάδια έχουν ήδη φανεί. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονόμευσε το κοινωνικό κράτος, υποβάθμισε συνειδητά το ΕΣΥ, απαξίωσε το δημόσιο σχολείο, επιβάρυνε τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους με 5 δισεκ. ευρώ επιπλέον έμμεσους φόρους. Παράλληλα, αντιμετώπισε το κράτος ως λάφυρο με απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, χαριστικές τροπολογίες για τους ημέτερους και χιλιάδες προσλήψεις μετακλητών και το σκάνδαλο των υποκλοπών που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο κίνδυνος δεν είναι η ακυβερνησία γιατί το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι σαφές. Ο κίνδυνος είναι μια ανεξέλεγκτη παντοδυναμία που θα λειτουργήσει μόνο υπέρ των μεγάλων και ισχυρών και εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σε αυτό τον κίνδυνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ανάχωμα. Θα είναι η αξιόπιστη, σύγχρονη και προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Για να μην έχουμε μια από τα ίδια. Για να μην παραμείνει η πατρίδα μας καθηλωμένη στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Ο στόχος μας είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα αξιόπιστη αντιπολίτευση

— Ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις επιδιώκετε να γίνετε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι σας διαφοροποιεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως σας είπα ο στόχος μας είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα αξιόπιστη αντιπολίτευση. Που θα είναι σκληρή εκεί που πρέπει αλλά θα συναινεί όπου θεωρεί ότι είναι εθνικά αναγκαίο. Έτσι θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις 25 Ιουνίου. Είτε είμαστε δεύτερο είτε τρίτο κόμμα, θα λειτουργήσουμε ως μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν θα αφήσει χωρίς έλεγχο την κυβερνητική πλειοψηφία και θα αγωνίζεται δίπλα στον λαό για καλύτερες μέρες.

Εμείς δεν λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος, ούτε διστάσαμε να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τη στείρα αντιπολίτευση. Με υποσχέσεις για σεισάχθεια, ενώ παρέδιδε τα κόκκινα δάνεια στα funds. Με προεκλογικό σύνθημα το «δικαιοσύνη παντού», ενώ κρατούσε στα ψηφοδέλτιά του τον Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο. Που μπροστά στο μικροκομματικό τους συμφέρον δεν δίστασαν να καταψηφίσουν την τροπολογία, που εμπόδιζε την κάθοδο των νεοναζί δολοφόνων του Παύλου Φύσσα στις εκλογές, μόνο και μόνο για να ψαρέψουν στη συνέχεια σε θολά νερά. Με τα επικίνδυνα αφηγήματα περί «Πρεσπών του Αιγαίου».

Τώρα όμως ο λαός θέλει προοπτική, ελπιδοφόρο λόγο και όχι ανακύκλωση της μιζέριας. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει στρατηγική. Έχει αποτύχει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Δεν έχει τίποτα να προσφέρει γι’ αυτό και καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, που κατά καιρούς έκαναν άλλες επιλογές, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Να δουλέψουμε μαζί για να συγκροτήσουμε το νέο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα πλειοψηφίας, που έχει εγγυηθεί για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας.

— Λέτε ότι είστε ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ. Αυτό πώς μπορείτε να το ορίσετε με ιδεολογικές παραμέτρους προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής, πέραν δηλαδή από την ιστορική αναφορά στο δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές σας σε επίπεδο αντίληψης των πραγμάτων;

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ο βασικός εκφραστής της προόδου και της κεντροαριστεράς στη χώρα, απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ. Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι ιδεολογικές, ιστορικές, αλλά αφορούν και το πού θέλουμε να πάει η χώρα. Πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με οφέλη για όλους, μια ισχυρή και σύγχρονη κοινωνική πολιτική που μειώνει τις ανισότητες και ένα κράτος που χειραφετεί και δεν καθιστά όμηρο τον πολίτη. Πρώτα απ’ όλα, η ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ αναδεικνύεται ως το κεντρικό ζήτημα που αντικατοπτρίζει τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ μας. Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο ΕΣΥ και γι’ αυτό δεν το στήριξε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αποδόμησε τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Είναι δυνατόν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης 3.500 συμπολίτες μας να περιμένουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο; Αρνήθηκε να κατευθύνει τους αναγκαίους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης –εμείς προτείνουμε το 8% με 10% των συνολικών πόρων– στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Δεύτερο ζήτημα που σχετίζεται και με το κοινωνικό κράτος είναι οι ανισότητες. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην Ε.Ε. και είναι αντιμέτωπος με υψηλό κόστος στέγασης. Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών με φθηνό ενοίκιο.

Παράλληλα, το φορολογικό σύστημα που προτείνουμε βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών επιλογών της ΝΔ που ευνοεί τον μεγάλο πλούτο. Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους οποίους η ακρίβεια οδηγεί σε απελπισία για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Μείωση της φορολογίας στις οικογένειες με δύο παιδιά για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Έχετε υπόψη σας ότι οι φορολογικοί συντελεστές μεταξύ οικογενειών με παιδιά και χωρίς διαφέρουν μόλις κατά 3 μονάδες, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία υπερβαίνουν τις 10;

Προτείνουμε επίσης το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές ανά παιδί, διότι δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να μη φορολογείται η μεταβίβαση περιουσίας έως 4,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως καθιέρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

— Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιο για τη νέα θητεία Ερντογάν. Εκτιμάτε ότι θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, με λεκτικές απειλές, ή θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση της έντασης;

Αυτό είναι κάτι που απομένει να δούμε. Δεν είναι η χώρα μας που προκαλεί. Πάγια θέση μας είναι η επίτευξη συνθηκών καλής γειτονίας που θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαίων μας.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει σαφές εντός αλλά και εκτός ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι και ευρωτουρκικά. Δεν επιτρέπεται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να συνεχίζουν να πωλούν όπλα στην Τουρκία όσο οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνεχίζονται.

Στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά βιώσιμο να μπούμε σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών με τις ίδιες χώρες να πωλούν όπλα και σε εμάς και στην Τουρκία. Γι’ αυτό θεωρώ προτεραιότητα, όχι μόνο το εμπάργκο όπλων, αλλά και την ανάπτυξη μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης και τη δημιουργία του Ευρωστρατού, ώστε τα ευρωπαϊκά σύνορα να είναι το ίδιο ασφαλή από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ