Πολιτικη & Οικονομια

Η IDEAL Holdings εξαγοράζει το 100% των πολυκαταστημάτων attica

Τι απομένει για να ολοκληρωθεί το deal

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Η IDEAL Holdings εξαγοράζει το 100% των πολυκαταστημάτων attica
© attica

 Η IDEAL Holdings εξαγοράζει το 100% των πολυκαταστημάτων attica για 100 εκατ. ευρώ

H IDEAL Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με μια νέα επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski). Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ, ΚΠΦ 12,4 εκατ. ευρώ και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το πρώτο τετράμηνο του 2023, είχε κύκλο εργασιών 58,9 εκατ. ευρώ έναντι 49,4 εκατ. ευρώ το 2022, EBITDA 4,84 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το 2022, ΚΠΦ 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικά Πολυκαταστήματα, Δημοσθένης Μπούμης σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία μας και με την συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Ο πρόεδρος της IDEAL Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναισημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργείαξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα 400 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και τα 50 εκατ. ευρώ σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ