Πολιτικη & Οικονομια

Επίθεση Σκέρτσου σε Τσίπρα: Εμφανίζεται ως «εμπειρογνώμονας - ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων

Οι αιχμές Τσίπρα και η αντίδραση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίθεση Σκέρτσου σε Τσίπρα: Εμφανίζεται ως «εμπειρογνώμονας - ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων
@ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ναυάγιο στην Πύλο - Άκης Σκέρτσος: «Ο Τσίπρας εμφανίζεται ως «εμπειρογνώμονας - ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν «εμπειρογνώμονας-ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων και «έτοιμος να δώσει απαντήσεις» για θέματα που δεν γνωρίζει.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Σκέρτσος σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα. «Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό», αμαφέρει χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Άκη Σκέρτσου

«Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το λιμενικό σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας-ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει.

Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Οι αιχμές Τσίπρα για τις ευθύνες της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες άφησε αιχμές για την επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, ενώ και σήμερα κατά την επίσκεψη του στην Καλαμάτα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνομίλησε με τους λιμενικούς και τον υπηρεσιακό υπουργό για τις συνθήκες της τραγωδίας. 

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πολίτες στην Ιεράπετρα ο κ Τσίπρας έκανε αναφορά στην τραγικότητα του γεγονότος λέγοντας πως επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και συμπλήρωσε πως η προγραμματισμένη εκδήλωση δεν θα πραγματοποιείτο. Στο σημείο εκείνο όμως αναφερόμενος στην επιχείρηση διάσωσης είπε πως στο σημείο βρίσκονταν «κάποια πλοία του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε θάλασσα, είχε 2 μποφόρ. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν πώς ακριβώς έγινε αυτό».

«Έγινε ένα τραγικό δυστύχημα, ένα ναυάγιο στην Πύλο, ένα σκάφος που ήταν γεμάτο με μετανάστες και ερχόταν από τη Λιβύη, έγινε σε σημείο που έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη, ήταν μέρος έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου», δήλωσε από την Ιεράπετρα προσθέτοντας πως «δυστυχώς τα μαντάτα δεν είναι καλά. Πρέπει να επέβαινε πολύς κόσμος και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οπότε δεν θα κάνουμε την εκδήλωση όπως την ετοιμάζαμε».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ήδη επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Σαρμά και πήρα αυτές τις πληροφορίες» για να τονίσει ότι «και από χθες το βράδυ ήταν και κάποια πλοία του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε θάλασσα, είχε 2 μποφόρ. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν πώς ακριβώς έγινε αυτό».

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή στις ημέρες μας δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους. Έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου την καταγωγή σου. Ο πολιτισμός μας περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση».

Παράλληλα, σήμερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατά την ενημέρωση έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ενώ σε κάποιες στιγμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέβηκε και η ένταση της συζήτησης.

Κατά τη συζήτηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ερώτημα «ποιοι αρνήθηκαν;» και να προσθέτει «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».

Με τη σειρά τους, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αξιωματικοί του Λιμενικού υπογράμμισαν ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».

Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρενέβη λέγοντας: «Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών -εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη- το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όταν οι αξιωματικοί του είπαν ότι «υπάρχει, γι' αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά», ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας: «Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ”αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε”. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε».

Τότε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «παρενέβη ο υπηρεσιακός υπουργός λέγοντας ότι ”δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε” με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις».

Στην συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να καταγραφεί ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση. «Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα» ρώτησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με έντονο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Στην απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού,«ότι απλά ρωτάει και δεν θέλει να προδικάσει τίποτα» ο κ. Τσίπρας είπε: «Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες! Ήρθα και κάνω ερωτήσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα». «Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ίσα - ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις ένοπλες δυνάμεις που κάναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αν κάνω ερωτήσεις και θέτω κάποια ζητήματα, το κάνω γιατί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό που δεν αφορά το Λιμενικό Σώμα, τους ανθρώπους που επιχείρησαν. Αφορά τα πρωτόκολλα με τα οποία η FRONTEX και η ΕΕ έχει καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε μην προσπαθούμε να αντιδικήσουμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είμαστε μπροστά σε μια τραγωδία, είμαστε, αν θέλετε, σοκαρισμένοι, όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε «ότι το δραματικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους. Πάνω από όλα μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό αλλά και επί πλέον υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ