Πολιτικη & Οικονομια

Μεγάλη κόντρα Κοτζιά - Αϋφαντή: «Πουλέν της διαπλοκής» - «Επί υπουργίας σου άνθιζε η διαφθορά»

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόντρα Κοτζιά - Αϋφαντή: «Πουλέν της διαπλοκής» -«Επί υπουργίας σου άνθιζε η διαφθορά»
© EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - SKAI

ΣΥΡΙΖΑ - Κόντρα Κοτζιά με Αϋφαντή: «Είσαι πουλέν της διαπλοκής» - «Επί υπουργίας σου άνθιζε η διαφθορά με τις βίζες»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα και πρέσβη επί τιμή, Γιώργου Αϋφαντή.

Ο Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος είχε διατελέσει διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, επανέρχεται στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή παλαιότερό του άρθρο στο οποίο υπογράμμιζε ότι, με παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ, είχε κοπεί η υποψήφια Σουλεϊμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω πηγών, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Αϋφαντής έχει εδώ και αρκετά χρόνια απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για τη συνωμοσιολογική διάσταση των θέσεών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την ασυνάρτητη συμπεριφορά του».  Σημείωνε, μάλιστα, ότι η στάση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως έχει να κάνει με προσωπική πικρία, καθώς ως πρέσβης στην Τεχεράνη είχε υποστεί πειθαρχική δίωξη, επί υπουργίας Κοτζιά, για ζήτημα οικονομικών ατασταλιών με τις βίζες.

Στην άλλη μεριά, ο πρέσβης είχε αντιτείνει ότι ο ίδιος είχε αποκαλύψει κύκλωμα εμπορίας θεωρήσεων στην Τεχεράνη «το οποίο δρούσε με τη στήριξη υψηλά ισταμένων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ επί τρία τουλάχιστον χρόνια», ενώ άφηνε αιχμές κατά του κ. Κοτζιά, λέγοντας πως «ξεχνούν ότι αντί να "διαπραγματευθώ" το θέμα, διαβίβασα όλα τα αδιάσειστα τεκμήρια που εντόπισα για τη δράση του κυκλώματος κατ' ευθείαν στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ράικου, η οποία και απέστειλε αντεισαγγελέα της Υπηρεσίας της στην πρεσβεία [...] Το γεγονός ότι με όρους διαφάνειας κατήγγειλα και εξάρθρωσα το κύκλωμα προφανώς ενόχλησε κάποιους στην Αθήνα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μετά τη δική μου εξυγιαντική παρέμβαση ο υπουργός Κοτζιάς άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον μου;».

Κοτζιάς: Το πουλέν της ΝΔ ψεύδεται με θράσος

Στους ισχυρισμούς Αϋφαντή απάντησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Δίχως να τον κατονομάζει, ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για «το σημερινό πουλέν των μέσων ενημέρωσης της ΝΔ, ο οποίος με θράσος και χωρίς ντροπή ψεύδεται εφ’ όλης της ύλης».

«Όλοι γνωρίζουν ότι όσο ήμουν υπουργός Εξωτερικών έστειλα πάνω από 90 υποθέσεις στα δικαστήρια και υπήρξαν πολλαπλές καταδίκες ακόμα και φυλάκιση επίορκων υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που έκαναν παράνομες πράξεις, όπως με πώληση βίζας. Όλοι γνωρίζουν ότι μετά από συστηματική δουλειά βρήκα στο εξωτερικό σε διάφορους παράνομους λογαριασμούς σαράντα εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν και με ενέργειές μου επιστράφηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε την έχθρα γνωστών κύκλων που δρουν παρακρατικά και οι οποίοι μου επιτίθενται συνεχώς και μανιωδώς. Μια από αυτές τις βρόμικες περιπτώσεις ήταν και τα όσα συμβαίναν στην πρεσβεία της Τεχεράνης, στην οποία πρεσβευτής ήταν μετά από συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Σαμαρά το σημερινό πουλέν των μέσων ενημέρωσης της ΝΔ, ο οποίος με θράσος και χωρίς ντροπή ψεύδεται εφ’ όλης της ύλης.

»Η ιστορία άρχισε όταν στο Γραφείο μου ήρθε καταγγελία για παράνομη πώληση βίζας από μια έντιμη τρομοκρατημένη διοικητική υπάλληλο της πρεσβείας της Τεχεράνης και την οποία αναγκαστήκαμε να φέρουμε στην Αθήνα, συνοδεία φρουράς, ώστε να νιώσει ασφαλής και να μπορέσει να καταθέσει. Μετά την κατάθεσή της, ζήτησα και μου έρχονταν αντίγραφα από όλες τις βίζες που εξέδιδε το προξενείο της Τεχεράνης. Εντόπισα πάνω από 400 παράνομες ειδικές βίζες (!) που στέλνονταν σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Κεφαλονιά που ήταν το γραφείο του αδελφού του προξένου. Την υπόθεση την έστειλα, ως γνωστόν, στο Πειθαρχικό και αυτός ο διπλωμάτης εκδιώχθηκε παντελώς από το υπουργείο, ενώ η ποινική δίωξη ''εξαφανίστηκε'' μετά την παραίτησή μου από το υπουργείο.

»Άμεσα έστειλα τότε στον πρεσβευτή στην Τεχεράνη μήνυμα να πάρει τα μέτρα του έναντι του προξένου του. Με τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού το πουλέν των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής, μου απάντησε ότι δεν υπήρχε ζήτημα, διότι είχε εξετάσει, ως υποστήριζε, ''μία προς μία τις βίζες και είναι καθαρές''! Χωρίς χρονοτριβή απευθύνθηκα στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να στείλει για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου εισαγγελέα σε πρεσβεία, στην Τεχεράνη, και να εξετάσει την υπόθεση σε συνδυασμό με τον πρεσβευτή κ. Γεωργακέλο, στον οποίο είχε ανατεθεί το πειθαρχικό. Η έκθεσή του ήταν καταπέλτης και στη βάση αυτή στάλθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Πειθαρχικό.

Το πουλέν της διαπλοκής, ενόψει των εκλογών, λέει ψέματα ότι ενημέρωσε για το σκάνδαλο το υπουργείο. Στην πραγματικότητα αρνήθηκε να κινηθεί στην πρεσβεία του, αν και τον ενημέρωσα. Ψεύδεται ότι αποκάλυψε το σκάνδαλο. Το αποκάλυψε, παρά τους φόβους της, μια έντιμη διοικητικός υπάλληλος. Λέει ψέματα ότι εκείνος προκάλεσε την έλευση εισαγγελέα, αφού αυτός εστάλη μετά από μεγάλη επιμονή και μάχη που έδωσα και με απόφασή μου. Λέει, κατά προέκταση, ψέματα ότι πλήρωσε εκείνος μια αποκάλυψη που ποτέ δεν έκανε. Τα γραπτά υπάρχουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η διαπλοκή, οι παρακρατικοί κύκλοι και η ΝΔ χρησιμοποιούν τον ιδιόμορφο αυτόν πρώην διπλωμάτη λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να μου κάνει μία ακόμα επίθεση με ψέματα και συκοφαντίες, παρόλο που δεν είμαι καν υποψήφιος στις εκλογές;

»Η απάντηση είναι απλή: ετοιμάζονται να πιέσουν τη Λευκωσία για ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στο Κυπριακό και έχουν έτοιμες απαράδεκτες συμφωνίες για το Αιγαίο. Και αυτό που θέλουν είναι να μου κλείσουν το στόμα, να αποτρέψουν τους Έλληνες να ακούν τον λόγο της αλήθειας.

»Υστερόγραφο: Έχω όλα τα ντοκουμέντα».

Αϋφαντής: Επί ημερών Κοτζιά άνθισε η διαφθορά

Από την πλευρά του, σε νέα δήλωσή του ο κ. Αϋφαντής απαριθμεί τέσσερα ψέματα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς. Τον κατηγορεί, δε, ότι επί της υπουργικής του θητείας στο ΥΠΕΞ «άνθισε η διαφθορά από το λαθρεμπόριο βίζας».

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς έχασε δύο ευκαιρίες: Α) να σιωπήσει, Β) να πει την αλήθεια, για τους λόγους που μου άσκησε πειθαρχική δίωξη όταν αποκάλυψα χρυσοφόρο κύκλωμα εμπορίας βίζας στην Ελληνική Πρεσβεία Τεχεράνης. Επέλεξε να ψεύδεται ασύστολα:

»Ψέμα πρώτο: Η "έντιμη διοικητική υπάλληλος" της Πρεσβείας Τεχεράνης, την οποία επικαλείται ο Υπουργός Κοτζιάς, ήταν στην πραγματικότητα σημαντικό στέλεχος του κυκλώματος. Την κατήγγειλα ταυτόχρονα με τον προϊστάμενό της Ιωάννη-Σπυρίδωνα Λούζη με συντριπτικά στοιχεία. Αν είχε τελεσφορήσει η εισαγγελική ανάκριση θα ήταν μαζί του κατηγορούμενη στο εδώλιο. Αυτή εισήγαγε τα προδήλως πλαστά στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν για τις βίζες που παράνομα ενέκρινε και πούλαγε ο προϊστάμενός της Λούζης επί δύο ολόκληρα έτη πριν φθάσω εγώ στην Τεχεράνη! Ο υπουργός Κοτζιάς επέλεξε να μην την παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που απέλυσε τον συνεργό της. Αντίθετα, την χρησιμοποίησε ως βασική μάρτυρα κατηγορίας εναντίον μου ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο παρέπεμψε εμένα μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος. Η μαρτυρία της κρίθηκε διάτρητη και αναξιόπιστη από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, μαζί με το πόρισμα του πρέσβη Γεωργακέλου που παρήγγειλε επί μέτρω ο υπουργός Κοτζιάς. Γι' αυτό και αθωώθηκα από το Ανώτατο Πειθαρχικό, το οποίο εξέτασε διεξοδικά την υπόθεσή μου επί δύο έτη, ερευνώντας πλέον το ίδιο πρωτογενώς τα πραγματικά περιστατικά!

»Ψέμα δεύτερο: Ο υπουργός Κοτζιάς ισχυρίζεται ότι "έφερε με συνοδεία φρουράς" την "έντιμη" διοικητική υπάλληλο στην Αθήνα από την Τεχεράνη. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα! Ας δώσει στη δημοσιότητα τα παραστατικά μετακίνησης… φρουράς στην Τεχεράνη ο τερατολόγος Κοτζιάς! Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω επισκέφθηκε κατά την άδειά της στην Αθήνα στενή συνεργάτιδα του υπουργού Κοτζιά προκειμένου να απολογηθεί επειδή, μετά τις αλλαγές προσώπων και διαδικασιών που έκανα ήδη τον πρώτο μήνα της θητείας μου στην Πρεσβεία Τεχεράνης, οι εισπράξεις από το λαθρεμπόριο βίζας εξανεμίσθηκαν και για τους εν Αθήναις παραλήπτες!

»Ψέμα τρίτο: Ο υπουργός Κοτζιάς έστειλε κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΞ 90 υποθέσεις στα δικαστήρια και καταδικάσθηκαν οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Ακόμη και σήμερα τα δικαστήρια αθωώνουν μαζικά αθώα θύματα από το πογκρόμ διώξεων και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε, ως μέθοδο διοίκησης, ο Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ως νέος Βισίνσκυ, εμπνέεται από τις σταλινικές δίκες της Μόσχας, στις οποίες σημασία είχε η παραπομπή και η κατηγορία! Στην Αθήνα όμως τα δικαστήρια μαζικά αθωώνουν όσους κατηγόρησε ο υπουργός Κοτζιάς, λεπτομέρεια που αποσιωπά σαν ασήμαντη!

»Ψέμα τέταρτο: Ο υπουργός Κοτζιάς ενημέρωσε πρώτος την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ράικου και της ζήτησε να στείλει Εισαγγελέα στην Τεχεράνη. Ας δημοσιεύσει το έγγραφο να δούμε ποιος ζήτησε πότε και τι. Μετά θα δημοσιεύσω κι εγώ! Και μια αλήθεια: Στο ΥΠΕΞ επί Κοτζιά άνθισε η διαφθορά από το λαθρεμπόριο βίζας. Του είναι κομμάτι δύσκολο του υπουργού Κοτζιά να πει την αλήθεια, γι' αυτό τη λέω και την ξαναλέω εγώ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ