Πολιτικη & Οικονομια

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ: Πολιτική σκοπιμότητα πίσω υπό την κράτηση Μπελέρη

Καταδικάζει την παραμονή του δημάρχου Χειμάρρας στη φυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών
© EUROKINSSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φρέντι Μπελέρης: Η απόρριψη της έφεσης του δημάρχου Χειμάρρας δεν συνάδει με το κράτος δικαίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών

Kαταδικάζει την παραμονή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, σε φυλακή στα Τίρανα της Αλβανίας το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, η σημερινή απόρριψη της έφεσης Μπελέρη και της συνέχισης της προφυλάκισής του δεν συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει, επίσης, πως δημιουργούνται ερωτήματα ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη ως δημάρχου.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη, με την Αλβανή ομόλογό του, Όλτα Τζάτσκα στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης, ελεύθερος ο Κοκαβέσης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, εξετάζοντας τη σχετική έφεση, το ειδικό δικαστήριο Τιράνων αποφάσισε να αφήσει σε ισχύ την απόφαση του Πρωτοδικείου του ειδικού δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη, δηλαδή να παραμένει προφυλακισμένο.

Από την άλλη, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί ο Παντελής Κοκαβέσης με την επιβολή του περιοριστικού όρου της υποχρέωσης παρουσίασης στις αρχές.

Για τον Παντελή Κοκαβέση το δικαστήριο επικαλέστηκε λόγους υγείας, την ώρα που ο Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται στο νοσοκομείο φυλακών των Τιράνων όπου νοσηλεύεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ