Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8 - 14 Ιουνίου 2023

84 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος περιέγραψε μέσα από τα τραγούδια του την Ελλάδα της μεταπολίτευσης καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 876
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος
© EUROKINISSI/ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Τα νέα της εβδομάδας 8 - 14 Ιουνίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

40 ημέρες κρατήθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα τέσσερα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν εκεί μετά από αεροπορικό δυστύχημα. Το ελαφρύ αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Μεταξύ των οποίων η μητέρα των παιδιών, ο πιλότος και ένας ιθαγενής ηγέτης.

13 ετών ήταν το μεγαλύτερο παιδί, η Λέσλι, η οποία κράτησε ζωντανά τα τρία αδέλφια της μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου. «Ήξερε ποια φρούτα δεν μπορεί να φάει, γιατί υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φρούτα στο δάσος, και ήξερε πώς να φροντίζει ένα μωρό», δήλωσε η θεία της μικρής.


37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump. Όλες αφορούν στη διαχείριση μυστικών εγγράφων τα οποία φέρεται να υπεξαίρεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

49 σελίδες συνιστούν το κατηγορητήριο βάσει του οποίου ο Trump αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει και τα οποία αφορούσαν στις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ. Μερικά εξ αυτών τα είχε αποθηκευμένα στην τουαλέτα. Μάλλον για να μην αναγκάζεται να διαβάζει ξανά και ξανά το κουτί του απορρυπαντικού.

100 χρόνια φυλακή κινδυνεύει να «ακούσει» ο Trump, υποστηρίζει δε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

76 ετών είναι σήμερα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.


8-10 μονές του Αγίου Όρους με «εμπορική δραστηριότητα» βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

12 μήνες διαρκεί ήδη η έρευνα και στρέφεται και κατά μοναστηριών που έχουν εμπλακεί το τελευταίο διάστημα στην προεκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας το κόμμα Νίκη.

172.260 ψήφους και ποσοστό 2,92 % έλαβε η Νίκη στις εκλογές της 21 Μαΐου και επικεφαλής του συνδυασμού Επικρατείας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι ένας έτερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Γ. Αποστολάκης.


86 ετών απεβίωσε ο μεγιστάνας (και του Τύπου) και πρώην πρωθυπουργός της πολύπαθης Ιταλίας, Silvio Berlusconi. Κάποιοι τον αποκαλούσαν «καβαλιέρε», πολλοί θα τον θυμούνται για τα διαβόητα «bunga-bunga» πάρτι.


15.900 ευρώ πρόστιμο καταλόγισε ο Δήμος Αθηναίων στο ΜεΡΑ25 για αφισορύπανση με προεκλογικό υλικό, αφίσες και φυλλάδια. Γιατί μπορεί ο Γιάνης να μιλά για μετα-πολιτική αλλά ακόμη δεν βρήκε το υποκατάστατο της μετα-ψαρόκολλας.

21.600 ευρώ πρόστιμο για τον ίδιο λόγο επεβλήθη ακολούθως στο ΚΚΕ, για το οποίο η ψαρόκολλα είναι φετίχ. Ναρκωτικό. Εθισμός. Ακόμη και τώρα που κατάλαβαν ότι ένα viral video φέρνει πιο πολλούς στον Περισσό ακόμη και από τους πιο επιμελώς αφισοκολλημένους τοίχους.  «Το πρόστιμο από τον Δήμο Αθηναίων στοχεύει στον περιορισμό της πολιτικής δράσης του κόμματος» δήλωσε χωρίς καμία συστολή το ΚΚΕ.


23 grand slam έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Novak Djokovic μετά την επικράτησή του επί του Casper Ruud στον τελικό του French Open, αυτού δηλαδή που αναφέρεται ως Roland-Garros.

22 αντίστοιχους τίτλους έχει κατακτήσει ο Rafa Nadal (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω βρίσκεται στη Χαλκιδική) ενώ ο «μάγος» του τένις Roger Federer έχει κατακτήσει 20. Χωρίς φυσικά αυτό να στερεί κάτι από το μεγαλείο του.

0 (μηδέν) εμβόλια έχει κάνει ο Novak, όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο τραγουδιστής-ακτιβιστής ενάντια στο μπόλι, Γρηγόρης Πετράκος. Το ’πιασες το υπονοούμενο;


60 δισ. ευρώ είναι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Το ποσό δεν λαμβάνεται φυσικά υπ’ όψιν όταν γίνονται δηλώσει του τύπου «1 στους 2 δεν τα βγάζει πέρα».

80 δισ. ευρώ αντίστοιχα είναι τα εισοδήματα που δηλώνουν οι Έλληνες.

140 δισεκατομμύρια είναι η κατανάλωση στη χώρα, σύμφωνα πάντα με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πριν προλάβουν να αναφωνήσουν όλοι ότι «τρώμε απ’ τα έτοιμα», ο τραπεζίτης σχολίασε ότι δεν χρηματοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς, παρά την υπερκατανάλωση, έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

800.000 πολίτες πληρώνουν τα 2/3 των φόρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

9 στους 10 πληρώνουν το ένα τρίτο των φόρων και ο ένας στους 10 πληρώνει τα δύο τρίτα.

1 στα 4 νοικοκυριά δεν πληρώνει καθόλου φόρους.


17η σε σύνολο 76 χωρών από όλο τον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα σε έρευνα του ΜΙΤ και της Intel, ως προς την πρόοδο που έχει σημειώσει τον τελευταίο χρόνο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της οικονομίας της.

48% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας τον μήνα Μάιο παρήχθη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου. Ο Κυριάκος «jesus mail» Βελόπουλος μας είχε προειδοποιήσει πάντως για το ξεπούλημα των λιγνιτών (Κοζάνη 14/5/23).


84 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος περιέγραψε μέσα από τα τραγούδια του την Ελλάδα της μεταπολίτευσης καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο.


Verba Volant

Νίκος Βέρτης

«Όταν εγώ έχω μεγαλώσει με μια μητέρα που μου μαγειρεύει δύο φαγητά τη μέρα, σηκώνομαι και μου στρώνει το κρεβάτι, με μάλωνε γιατί μπορεί να πετούσα τα παπούτσια μου… Θέλουμε η γυναίκα που έχουμε δίπλα μας να έχει μερικά από τα στοιχεία της μητέρας μας».
Ο Sigmund θα ήταν υπερήφανος. Ο Έλληνας συνάδελφός του, τραγουδιστής-γιατρός των ψυχών, απέδειξε ότι για τον λαό στις φλέβες του οποίου κυλά το «ιχώρ», το οιδιπόδειο περνάει πρώτα απ’ το στομάχι.

Έφη Αχτσιόγλου

«Εκπροσωπούμε το φάντασμα της μεγάλης ανατροπής».
Ένας που λέγονταν Νίτσε είχε πει ότι «Οι μεταφυσικές εξηγήσεις θεωρούνται βαθυστόχαστες. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν ρηχές». Και να φανταστείτε δεν είχε γνωρίσει καν την Έφη Αχτσιόγλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Είμαστε το μόνο κίνημα που μιλάει για την αγάπη. Κι ο Χριστός μίλησε για την αγάπη και το πλήρωσε».
Αντιπαρέρχομαι φυσικά τη σκόπιμη απόκρυψη του κινήματος των «χίπις» που μίλαγαν μόνο για την αγάπη, αλλά με ασφάλεια διαπιστώνω ότι η δημοφιλία της ορθοδοξίας είναι τόσο μεγάλη, που μετά από μια ντουζίνα δεξιόστροφα χριστιανικά κόμματα, και η αριστερά στην Ελλάδα «σμίγει αρμονικά με την ορθοδοξία». 

Πόπη Τσαπανίδου

«Ο κ. Σκέρτσος νεκρανέστησε τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων».
Είχε γίνει φυσικά σοβαρή απόπειρα νεκρανάστασης με αποκορύφωμα το θρυλικό «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» (Αλέξης Τσίπρας, Καλαμάτα, 12/9/15) αλλά τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Πάνος ο Σκουρλέτης είχαν αρνηθεί ότι ειπώθηκε, οπότε, σύμφωνα με τον απαράβατο κανόνα της αριστεράς, ό,τι λένε οι αριστεροί ότι δεν ειπώθηκε, δεν ειπώθηκε. Έτσι ξεμείναμε με τον πολεμοχαρή Σκέρτσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ