- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νέα αύξηση στα επιτόκια αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ
Συνεδριάζει η Fed
ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων: Η εκτίμηση της Κριστίν Λαγκάρντ και η συνεδρίαση της Fed
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Η αύξηση είχε προαναγγελθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Δευτέρα με δηλώσεις που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Λαγκάρντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, παρά την επιβράδυνση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο πως έχει «πιάσει ταβάνι» ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τονίζοντας ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.
Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η Λαγκάρντ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ. Μία σχετικά μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα επέμειναν ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. που θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.
Η άποψη αυτή συνάδει με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η οποία εισήλθε τον χειμώνα που πέρασε σε ύφεση, αν και οριακή. Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη έδειξαν ότι το ΑΕΠ της περιοχής μειώθηκε 0,1% στο πρώτο τρίμηνο μετά από μία αντίστοιχη μείωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως η ύφεση αυτή, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα είναι βραχύβια και ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται 0,2% σε κάθε ένα από τα επόμενα τρία τρίμηνα του 2023. Ωστόσο, δεν παύει να δείχνει μία σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία διευκολύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Πράγματι, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, αν και απέχει σημαντικά ακόμη από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Σημαντικό είναι επίσης ότι μειώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,3% από 5,6%, αλλά, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, υπάρχει στάση αναμονής στη Φρανκφούρτη για το αν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
Η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια
Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και συγκεκριμένα την Τετάρτη, δηλαδή μία ημέρα πριν από την ΕΚΤ. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις που τα εκτίναξαν στο 5% έως 5,25%. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα, όπως και από πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο βαθμός βεβαιότητας για την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν είναι ο ίδιος, όπως στην περίπτωση της ΕΚΤ. Στην έρευνα του Reuters υπήρχε μία σημαντική μειοψηφία οικονομολόγων που προβλέπουν τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, το πιθανότερο τον Ιούλιο.
Επίσης, η αύξηση την Τετάρτη των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα του Καναδά - η οποία τα είχε παγώσει από τον Ιανουάριο - όταν είδε ότι ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο διάστημα αυτό μεταξύ του 4% και 5%, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές καθώς έδειξε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως αυτονόητη η σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.