- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση MRB: Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων
Το προφίλ των αναποφάσιστων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, σκιαγραφεί το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η MRB για το OPEN.
Η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης μερίδας του εκλογικού σώματος (11,9% στην πρόθεση ψήφου του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη) απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα ψηφίσει. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εκ των αναποφάσιστων απαντούν «κανένας» στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
- Το 37,1% όσων δεν έχουν αποφασίσει, θεωρεί πως θα μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ, το 20,7% πως θα αυξηθεί και το 20,1% πως θα μείνει στάσιμο.
- Το 48,4% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το 19,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 10,9% πως θα αυξηθεί.
- Αντίστοιχα, το 39,2% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το 24,9% πως θα αυξηθεί και το 16,2% πως θα παραμείνει στάσιμο.
- Το 35,2% εκτιμά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΚΚΕ, το 25,4% πως θα μείνει στάσιμο και το 19,8% πως θα αυξηθεί.
- Το 37,1% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, το 23,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 18% πως θα αυξηθεί.
- Το 38,1% εκτιμά πως η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή και το 28,9% εκτιμά πως δεν θα πιάσει το όριο του 3%.
- Το 37,6% εκτιμά πως δεν θα μπει στη Βουλή το κόμμα Νίκη, ενώ το 22,4% εκτιμά πως θα πιάσει το όριο εισόδου.
- Το 52% των αναποφάσιστων θεωρεί πως το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει στη Βουλή και το 15,1% πως θα μπει.
Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό
Από τους αναποφάσιστους, το 20,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% το Νίκο Ανδρουλάκη, το 4,8% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 0,8% τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 49,1% απαντά «κανένας».
Στο ερώτημα για το συναισθήματα που νιώθουν αλλά και το πότε θα αποφασίσουν αν ψηφίσουν. Το 54,8% των αναποφάσιστων αισθάνεται απογοήτευση, το 32,9% φόβο, το 32,4% οργή, το 21,7% ελπίδα, το 12,6% σιγουριά και το 1,9% υπερηφάνεια.
Το 41,7% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν ξέρει πότε θα αποφασίσει για την ψήφο του, το 24,8% πως θα αποφασίσει έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, το 17% την Κυριακή πριν πάει να ψηφίσει και το 16,5% πως θα αποφασίσει στο παραβάν.
Το 56,9% απαντά πως είναι απίθανο να μην ψηφίσει, ενώ το 27,8% πως είναι αρκετά πιθανό. Τέλος, το 55,3% των αναποφάσιστων αξιολογεί αρνητικά το αποτέλεσμα των εκλογών και το 21,1% το αξιολογεί θετικά.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκέντρωνε 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα Νίκη 4,2%, και το ΜέΡΑ25 2,1%. Στο 11,9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Τι ισχύει για τις μεταφορές μεταξύ φίλων
Τελετή με υψηλό συμβολισμό στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.