Πολιτικη & Οικονομια

Η «κρυφή ατζέντα των φόρων» και η μάχη για τη μεσαία τάξη

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κοντράρονται για τα οικονομικά προγράμματά τους

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης- Προεκλογική διαμάχη για τη φορολογία
© ATHENS VOICE

Εκλογές 2023: «Πυρά» μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά προγράμματα - Στο επίκεντρο η φορολογία και η μεσαία τάξη

Πολιτική κόντρα για το ζήτημα της φορολογίας, με φόντο τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα. Οι μηχανές των κομμάτων φαίνεται να αυξάνουν την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης μετά από μία υποτονική, πρώτη, προεκλογική περίοδο. Καθώς, ωστόσο, βαίνουμε προς τις δεύτερες κάλπες, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ένα μπρα ντε φερ που παρακολουθούν στενά κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Πλέον, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία περνά στην επίθεση σε δύο μέτωπα: τροφοδοτώντας τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και εξαπολύοντας τα πυρά προς το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για «κρυφή ατζέντα». Ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, στέκεται στο γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη «εξαφάνισε από την ιστοσελίδα του κόμματος το πολυσέλιδο πρόγραμμα» για την επόμενη ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το κείμενο της διαβούλευσης παραμένει στη διάθεση των χρηστών της ιστοσελίδας του pasok.gr στην ενότητα «Οι θέσεις μας» και στο ειδικό ένθετο «Προγραμματικό Πλαίσιο: Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια». «Εκεί, εξάλλου, βρίσκονται αρχειοθετημένες όλες οι κατά καιρούς προγραμματικές θέσεις του κόμματος», όπως δήλωσαν.

Μετά τις δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου και του Στέφανου Παραστατίδη για την αύξηση των φόρων και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το κόμμα έσπευσε να προχωρήσει σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «πουθενά το πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά». 

ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διασπείρουν fake news 

Ο Άκης Σκέρτσος, μόλις εχθές, στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ διασπείρουν fake news προκειμένου να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη». Επιπλέον, κατηγόρησε τα δύο κόμματα για κρυφή ατζέντα επιβολής νέων φόρων. «Δυστυχώς, το κόμμα του κυρίου Τσίπρα –παρά τα λεγόμενά του– δεν άκουσε σωστά το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί δεν θέλει. Διαπιστώνουμε όμως ότι και το ΠΑΣΟΚ βαδίζει στον ίδιο δρόμο, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέμε, ότι το μόνο που νοιάζει το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι, λοιπόν, οι διεκδικητές πλέον των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προσεχούς κάλπης καταφεύγουν σε fake news και μισές αλήθειες, σε παραπληροφόρηση και δημιουργική λογιστική προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες και έτσι να ψαρέψουν στα θολά νερά μήπως και κερδίσουν μερικές ψήφους. Θα σας φέρω 10 παραδείγματα από το τσουνάμι των fake news των τελευταίων 24ωρων, είναι αναγκαίο ώστε μετά να περάσουμε στη θετική ατζέντα της ΝΔ» σημειώνει ο κ. Σκέρτσος. 

Οι αφίσες του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε στάση λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Πού εστιάζει τα φορολογικά βάρη

Την απάντησή του για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δίνει επικεφαλής του Ινστιτούτου In Social και υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακόβουλη» τη σύγκριση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονομερής και επιβαρυντική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τελικά δεν υπηρέτησε καθόλου την ανάπτυξη. Εμείς έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Κάθε κόμμα κάπου εστιάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εστιάσει στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε να απομυζήσει πόρους από εκεί μέσω του ΦΠΑ και να φτιάξει τα διάφορα εκλογικά επιδόματα τα οποία θέλει. Εμείς εστιάζουμε μόνο στα πολύ πλούσια στρώματα, έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε μέσω αυτής κοινωνικές πολιτικές».

Ο κ. Χριστοδουλάκης συμπλήρωσε δε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ομοιότητες και διαφορές». Μάλιστα, επισήμανε ότι επιθέσεις για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «κρύβουν έναν φόβο και μια αγωνία της ΝΔ διότι η πολιτική της είναι κενή περιεχομένου και κυρίως στερείται ευρείας κοινωνικής στόχευσης. Θα μπορούσε να ελαφρύνει τον ΦΠΑ όπως είχε γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον αύξησε όμως γιατί πρώτα απ' όλα αδιαφορούσε για τα νοικοκυριά και, δεύτερον, διευκόλυνε τον σχεδιασμό μιας δικής της επιδοματικής πολιτικής που είχε άμεση εκλογική στόχευση». Ειδικότερα για τη φορολόγηση των μερισμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι «το 5% είναι απελπιστικά χαμηλό και κρύβει μια στοχευμένη πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων και των μερισματούχων –και μάλιστα των μεγάλων μερισματούχων– διότι η δική μας η πρόταση είναι να γίνει μια κλιμακωτή φορολόγηση σε επίπεδα τα οποία είναι εύλογα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε την έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του χρόνου, όπου συνέστησε με αυστηρότητα στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τη φορολογία μερισμάτων έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να της μείνει δημοσιονομικός χώρος για να ελαφρύνει τη φορολογία της μεσαίας τάξης. «Έχουμε το χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας μερισμάτων μετά τη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Εσθονία. Σε όλες τις άλλες χώρες είναι πάρα πολύ υψηλά» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Τα «βέλη» του ΣΥΡΙΖΑ για ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών

Μόλις την Τετάρτη (31.5) η Πόπη Τσαπανίδου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιουνίου», είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημείωσε ότι «το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει τον μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη». 

Απαντώντας σε αυτή τη δήλωση, ο Άκης Σκέρτσος σχολίασε ότι «αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαράτσι στις επιχειρήσεις»

Από την Πειραιώς εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «βούτυρο στο ψωμί» της ΝΔ, αφού το κόμμα επιδιώκει σε κάθε περίπτωση τη σύγκριση των θέσεων μεταξύ των κομμάτων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ