Πολιτικη & Οικονομια

Συγχαρητήρια επιστολή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στην Τουρκία: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν - Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε συγχαρητήρια επιστολή στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή αναφέρει ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σημειώνεται ότι στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, νικητής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνοντας 52,16% έναντι του 47,84% που έλαβε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Συγχαρητήρια στον Ερντογάν - Έτοιμη η Λευκωσία για επανέναρξη συνομιλιών

«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, προσθέτοντας: «Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις».

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

Η λίρα Τουρκίας κινήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την επομένη της νίκης Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Το τουρκικό νόμισμα κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.

Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν κάνει κανέναν ξένο επενδυτή να νιώθει άνετα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Hasnain Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, θα μπορούσε να πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία».