Πολιτικη & Οικονομια

Εύφλεκτη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου: «Αηδιαστικές» οι δηλώσεις Παπαδημούλη

Φουντώνει η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος - Δηλώσεις στελεχών για το θέμα ηγεσίας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια και αψιμαχίες μετά τη βαριά εκλογική ήττα - Η παρέμβαση Παπαδημούλη που εξόργισε τη Ρένα Δούρου. 

Φουντώνει η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, μετά την συντριβή που υπέστη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», δήλωσε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το προεδρικό μέγαρο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το απροσδόκητα κακό αποτέλεσμα.

«Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω», σημείωσε.

Πάντως, η συζήτηση για την ηγεσία στην Κουμουνδούρου έχει ανοίξει, παρ' ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας. Στη δική μου περίπτωση, ισχύει απολύτως, όπως και σε πολλούς ακόμα. Όταν ένα κόμμα, ένας χώρος, βρίσκεται σε δυσκολία, εμείς που είμαστε από μικρά παιδιά σε αυτή την υπόθεση και το πονάμε αυτό το κόμμα, θα το στηρίξουμε».

Τη σφοδρή αντίδραση της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μιλώντας στο Action24 ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα στελεχών, για τα οποία είπε πως πρέπει να βγουν μπροστά: 

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ρένα Δούρου για δηλώσεις Παπαδημούλη: Αυτά δεν τιμούν την πορεία του

Απαντώντας, η κα Δούρου σχολίασε ότι οι δηλώσεις Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή, πως παρ’ ότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.

«Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά», πρόσθεσε η κα Δούρου.

Στη συνέχεια, σε τοποθέτησή της για πιθανή αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «Το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών».

Αναφορικά με την πιθανή αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Δούρου τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό, και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος, όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός, αλλά δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης».

Ξανθός: Δεν αποτελεί ταμπού το θέμα της ηγεσίας

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Παπαδημούλη κράτησε και ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ωστόσο είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι το θέμα της ηγεσίας δεν αποτελεί ταμπού.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» προσέθεσε.

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».