Πολιτικη & Οικονομια

Η πρώτη έρευνα μετά τις εκλογές: Η πρόθεση ψήφου και οι απόψεις για ΝΔ, Τσίπρα

Τα συναισθήματα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις κάλπες

Tα συναισθήματα των πολιτών για το αποτέλεσμα της κάλπης και την άποψή τους για το πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ καταγράφει η πρώτη έρευνα της Κapa Research μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, η πρώτη δημοσκόπηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την άποψη των πολιτών για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, τη γνώμη τους για τις δεύτερες εκλογές 2023, αλλά και την πρόθεση ψήφου ενόψει της νέας εκλογικής διαδικασίας.

Η πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες κάλπες

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη 38,1%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που πέτυχε στις κάλπες της Κυριακής καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ (18%). Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο με 13,3%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,6% και η Ελληνική Λύση στο 4,2%. Η δημοσκόπηση της Κάπα εμφανίζει, επίσης, την Πλεύρη Ελευθερίας και τη Νίκη με ποσοστά επαρκή για να μπούν στη Βουλή (3,6% και 3,2% αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 41,3% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 14,4% και το ΚΚΕ ακολουθεί με 7,2%.

Πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ

Όταν κλήθηκαν να απαντήσουν πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ στις πρώτες εκλογές 2023, το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η αντιπολίτευση είχε σημαντικές αδυναμίες.

Από την άλλη, το 35% θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το 28% αποδίδει τη νίκη της ΝΔ στο θετικό έργο που είχε να επιδείξει στην τετραετία και το 26% εκτιμά ότι το κόμμα είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα.

Όσο για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών του 2023, επιικρατούν κυρίως τα θετικά (50%) από τα αρνητικά (44%). Το 21% δηλώνει ικανοποίηση και το 15% έχει η ελπίδα. Παρομοίως, 15% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις θυμό/οργή και ανησυχία.

Σε άλλη ερώτηση, το 31% εκτιμά πως τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα για τη χώρα στο μέλλον, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και το 19% απαντά μάλλον καλύτερα. Στον αντίποδα, το 26% λέει ότι θα είναι σίγουρα χειρότερα τα πράγματα και το 12% απαντά μάλλον χειρότερα.

Η άποψη για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Αναφορικά με τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 56% δηλώνει υπέρ της αυτοδυναμίας ΝΔ, ενώ στον αντίποδα το 28% είναι υπέρ μιας συγκυβέρνησης ΝΔ με κάποιο άλλο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το 55% πιστεύει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ. Το 28% εκφράζει την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει υψηλότερο ποσοστό, για να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη νέα κυβέρνηση.

Όσο για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 46% πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Στον αντίποδα, το 33% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.