Πολιτικη & Οικονομια

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Πρώτο στην ατζέντα μου το θέμα της ασφάλειας στην Αθήνα»

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλεύτριας Α' Αθήνας στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας, Όλγα Κεφαλογιάννη
Η υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας, Όλγα Κεφαλογιάννη

Εκλογές 2023 - Όλγα Κεφαλογιάννη: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE της υποψήφιας βουλεύτριας στην Α' Αθήνα με τη Νέα Δημοκρατία

«Η Αθήνα είναι πιο ασφαλής σήμερα από ότι πριν από τέσσερα χρόνια», δηλώνει στην ATHENS VOICE η Όλγα Κεφαλογιάννη λίγες μόλις ώρες πριν διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών στην Α' Αθήνας. Η υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας -σε μια διαφορετική συνέντευξη- μιλά για τη δική της Αθήνα, τη «γυάλινη οροφή» της πολιτικής, το «ταξίδι» της μητρότητας, αλλά και τη στήριξη που δίνει η Πολιτεία στις γυναίκες για να συναντήσουν το «θαύμα της ζωής».

Τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, αν η ΝΔ δεν σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση, «φουντώνουν» όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της Κυριακής. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, εκτιμά ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πειραματισμούς».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά υπέρ των ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές είναι αναγκαία για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο των πολιτών. Θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας, ειδικά τώρα που η Ελλάδα χρειάζεται μία στιβαρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ικανή να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις που κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία. Από το 2019 μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά, προσελκύουμε διεθνείς επενδύσεις, η οικονομία είναι σε ορθή πορεία και έχουμε κερδίσει τον σεβασμό των διεθνών εταίρων μας», δηλώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μέσα από τη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE στέλνει το δικό της μήνυμα στους ψηφοφόρους και τους καλεί, στην εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας, να ψηφίσουν γυναίκες. «Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά προϋποθέτει και την αλλαγή νοοτροπίας ως προς το ζήτημα της ισότητας των φύλων μέσω της καλλιέργειας διαφορετικής παιδείας και στάσης ζωής, για γυναίκες και άνδρες, και μάλιστα από νεαρή ηλικία», επισημαίνει και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, η πολιτεία, θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την υποδοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά. Η αναγκαστική ποσόστωση ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν επαρκεί για να διαφοροποιηθούν τα στερεότυπα που είναι παγιωμένα στην κοινωνία. Βλέπετε, η αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες είναι διστακτικές ως προς τις διεκδικήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι τα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να τα αποτινάξουμε. Θέλω όμως να στείλω ένα μήνυμα. Ψηφίστε γυναίκες. Ανεξάρτητα με το κόμμα σας, επιλέξτε γυναίκες να σας εκπροσωπήσουν στη Βουλή».

Πόσο εύκολο, όμως, είναι μία γυναίκα να μπορέσει να ισορροπήσει στους διάφορους ρόλους που καλείται καθημερινά να διαδραματίσει μία γυναίκα; Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μητέρα, σύζυγος και πολιτικός, παραδέχεται ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε από την Πολιτεία, έτσι ώστε η κάθε γυναίκα να μπορεί να κυνηγήσει τα όνειρά της, χωρίς να στερηθεί τη μητρότητα. «Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί πιο αποφασιστικά, πιο ουσιαστικά στις νέες μητέρες, στα νέα ζευγάρια θα σας έλεγα, γιατί δεν θέλω να βγάζω και τον άνδρα από την εξίσωση. Θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι, χωρίς τη στήριξη του συζύγου μου δεν θα είχα τη δύναμη να ανταπεξέλθω σε αυτή την τόσο έντονη προεκλογική περίοδο. Εξυπακούεται ότι πάντα προσπαθώ να βρίσκω τον τρόπο ώστε να είμαι δίπλα στα παιδιά μου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως η τωρινή προεκλογική εκστρατεία, μου λείπουν τα δίδυμα και λείπω και σε αυτά αλλά, φροντίζω να αναπληρώνω την απουσία μου με κάθε δυνατό τρόπο».

«Συστήνω ανεπιφύλακτα τις "Νταντάδες της Γειτονιάς"»

Η μητρότητα είναι ένα όνειρο που για πολλές γυναίκες δεν εκπληρώνεται. Η Όλγα Κεφαλογιάννη κρατά πλέον στην αγκαλιά της τα δίδυμα παιδιά της. Παλαιότερα είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε απευθυνθεί σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πρόκειται για έναν δρόμο με αυξημένο κόστος. Η υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ολοκληρωμένα σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς να εξαντλούνται ψυχικά και οικονομικά. Σήμερα, τα απαιτούμενα φάρμακα για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνταγογραφούνται, ενώ τον περασμένο μήνα, ο αρμόδιος υπουργός, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα για τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων. Φυσικά, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι όλα λυμένα. Γίνονται όμως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το δημόσια σύστημα υγείας πρέπει να στηριχθεί γενναία, όπως άλλωστε προγραμματικά έχει δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία», σημειώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να προωθήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» προκειμένου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς. Η Όλγα Κεφαλογιάννη κρίνει το πρόγραμμα ως εξαιρετικό. «Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία εξάλλου εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην παρούσα φάση τα δίδυμα έχουν την τύχη να μεγαλώνουν και με τη βοήθεια των δυο γιαγιάδων τους που είναι παρούσες, διαρκώς δίπλα μας».

Η υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας, Όλγα Κεφαλογιάννη

«Πρώτο στην ατζέντα μου το θέμα της ασφάλειας στην Αθήνα»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα και για τη νέα τετραετία την ασφάλεια των πολιτών στην Αθήνα. «Μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, πολλά από τα προβλήματα της Αθήνας έχουν εξομαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Όμως, μία πόλη σαν την Αθήνα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια σε συνδυασμό με πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου η πρωτεύουσά μας να είναι μία σύγχρονη πόλη, βιώσιμη, γεμάτη πράσινες ζώνες άθλησης και αναψυχής, ενεργούς χώρους πολιτισμού, χωρίς καυσαέριο και ηχορύπανση. Εξακολουθητικά όμως στην ιεράρχηση θα έβαζα πρώτο το θέμα της ασφάλειας. Είναι το απόλυτο δικαίωμα όλων να νοιώθουν ασφαλείς στην πόλη τους», σημειώνει στη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE.

Η κ. Κεφαλογιάννη εκτιμά ότι η Αθήνα είναι πιο ασφαλής σήμερα από ότι πριν από τέσσερα χρόνια. «Η Αστυνομία και οι αυξανόμενες περιπολίες έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μία πόλη που μπορεί κανείς να περιηγηθεί με ασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος της. Δεν πιστεύω ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πλέον δρόμοι-άβατα. Ίσως μεμονωμένα περιστατικά. Σε σχέση δε με άλλες πόλεις του εξωτερικού, πιστεύω ότι είμαστε καλύτερα ως προς την ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Διότι η έμφυλη βία είναι στοχευμένη, είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας επειδή οι γυναίκες και ειδικότερα οι νεότερες θεωρούνται ευάλωτες. Οι δράστες θεωρούν ότι η  βία κατά των γυναικών -που είδαμε ότι αυξήθηκε τραγικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας- μένει ατιμώρητη. Πιστεύω ότι οι γυναίκες χρειάζονται προστασία μέσα και έξω από τα σπίτια τους». 

Η πρώην υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι η Αθήνα πρέπει να βρει την ισορροπία της. Μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όμως, δεν πρέπει να στον βωμό της ανάπτυξης να διωχθούν οι κάτοικοι της. «Είχα την τιμή, ως υπουργός τουρισμού την περίοδο 2012 – 2014, να βάλω την Αθήνα στο κέντρο των προσπαθειών μας. Μιλούσα από τότε, για μια πρωτεύουσα που πρωταγωνιστεί και δικαιώθηκα. Από τότε άλλαξαν πολλά και μεταμορφώσεις τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές της, είναι σημαντικές. Υπάρχει μία ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της φιλοξενίας αλλά και της εστίασης.  Νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, σημαντικά κτίρια σώθηκαν. Ένα όμως είναι βέβαιο. Κανείς μας δεν θέλει να δει την πόλη να μετατρέπεται σε ένα τουριστικό πάρκο χωρίς κατοίκους», απαντά στην ATHENS VOICE η Όλγα Κεφαλογιάννη και συμπληρώνει: «Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε την ισορροπία. Και η ισορροπία χρειάζεται σχέδιο για την πόλη και την ανάπτυξη της. Χρειάζονται μέτρα για να αποφύγουμε τη χωρίς έλεγχο επέκταση κάποιων πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι για παράδειγμα το αρρύθμιστο AirBNB, που μπορεί να οδηγήσει ολόκληρες γειτονιές να κατακλυστούν από τουρίστες που θα εκτοπίσουν τους κατοίκους. Ναι, στην τουριστική ανάπτυξη λοιπόν, αλλά πάντα με το μυαλό στους κατοίκους της πόλης μας».

Η εκ νέου υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει με ειλικρίνεια ότι η Αθήνα δεν είναι όσο φιλική θα έπρεπε στα άτομα με αναπηρία. «Πιστεύω ότι ως προς το ζήτημα αυτό, έχουν ληφθεί μέτρα αλλά θα έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Και ενημέρωση τον πολιτών και φυσικά ευαισθητοποίηση. Δεν επιτρέπεται να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου μπροστά σε ράμπα και μετά να αναρωτιέσαι τι δεν κάνει καλά το κράτος», σημειώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη. 

«Η Αθήνα είναι για εμένα το κέντρο του κόσμου» 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, δραστηριοποιείται στην καρδιά της πόλης. Τι της αρέσει να κάνει στην πρωτεύουσα; «Έχω μια ισχυρή σχέση με την Αθήνα. Δεν ξεχωρίζω μόνο ένα στοιχείο της πόλης. Μου αρέσει το κέντρο της γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Οι δρόμοι του κέντρου είναι γεμάτοι αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Αγαπάω τη Δεξαμενή, λατρεύω τα Σάββατα με ήλιο και καλή παρέα, με ησυχάζει ο Εθνικός Κήπος, τώρα που τον ξαναζώ πηγαίνοντας βόλτα με τον Μίνω και τα δίδυμα. Η Αθήνα είναι για εμένα το κέντρο του κόσμου, η πόλη που ζει και αναπνέει κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε την πόλη μας. Αν τη φροντίζουμε, να είστε σίγουρη ότι και αυτή θα μας το ανταποδώσει». 

* Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι εκ νέου υποψήφια βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθήνας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ