Πολιτικη & Οικονομια

«Εξέφρασα προσωπική άποψη», λέει τώρα ο Γ. Κατρούγκαλος για τη δήλωση περί αύξησης εισφορών

Αντιδράσεις μετά την τοποθέτηση του πρώην υπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Γιώργος Κατρούγκαλος: Η δήλωση για την αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και η διευκρίνιση μετά τις αντιδράσεις

Μέσα από ανάρτησή του στο Twitter o πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη -κατά τη διάρκεια κοινής τηλεοπτικής τους παρουσίας-  εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής»

«Εξέφρασα προσωπική άποψη», δηλώνει ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος σπεύδει για διευκρινίσεις, εξηγώντας: «Εξέφρασα προσωπική άποψη». Ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει: «Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας», γράφει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Twitter και προσθέτει:

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

  • Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.
  • Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
  • Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους». 

Σκέρτσος για δηλώσεις Κατρούγκαλου: «Αποκαλύφθηκε μία κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ολικής καταστροφής που προτείνει ο κ. Τσίπρας»

«Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, και συμπληρώνει:

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε "ναι" στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και "όχι" στη δεύτερη φορά στη συμφορά».

Τσαπανίδου: «Ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες»

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε νωρίτερα σήμερα (18.5) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου.

«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στην τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», τόνισε -μεταξύ άλλων- η κ. Τσαπανίδου και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ζωές των πολιτών είναι γνωστές: 

«Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους». 

 Το Υπ. Εργασίας για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου: «Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε, αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, «τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σημάνει την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφήρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε, αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος, οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές, όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος, με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις και από ΟΕΕ και ΤΕΕ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας με δήλωσή του σχολιάζει την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών: «Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% - των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

Την ίδια ώρα, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απαντά στην τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά». Σε άλλο σημείο της δήλωσης του αναφέρει: «Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

Αντιδρά και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στη δήλωση Κατρούγκαλου

Την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Νίκου Νίτσα προκάλεσαν οι δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του πρώην υπουργού κ. Κατρούγκαλου. Ο κ. Νίτσας θυμίζει ότι «ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι... 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Νίτσας ξεκαθαρίζει ότι «οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούμε ΣΗΜΕΡΑ απαντήσεις δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας σε όποια μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε έμμεση φορολογία χωρίς κάποιο όφελος για τον ασφαλισμένο! Η δε νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των γιατρών του δημόσιου τομέα σε αξιοπρεπή επίπεδα, για τους δε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να φροντίσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων ώστε να μην αναρωτιόμαστε ύστερα από τέσσερα χρόνια γιατί οι Έλληνες γιατροί που ήδη βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, από 20.000 αυξήθηκαν σε… 40.000».

Διαβάστε επίσης »»» Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η ΝΔ θέλει να διατηρήσει ανέπαφες τις δομές του δικού της "βαθέος κράτους"»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ