Πολιτικη & Οικονομια

Αύριο Τρίτη (9.5) το άνοιγμα της πλατφόρμας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερμοσίφωνας στα κεραμίδια σπιτιού
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Η ημερομηνία έναρξης αιτήσεων στην πλατφόρμα, οι προϋποθέσεις και το ύψος της ενίσχυσης

Η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση αναμένεται να ανοίξει αύριο, Τρίτη 9 Μαΐου 2023. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς με επιδότηση που φτάνει σε ποσοστό το 60%. Την επιδότηση θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περίπου 120.000 νοικοκυριά.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Η επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην πρώτη, είτε σε εξοχική κατοικία. Δικαιούχοι είναι οικιακοί καταναλωτές, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση. Η κατάταξη των δικαιούχων γίνεται βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.) Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται στο www.allazothermosifona.gov.gr

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Τα εισοδήματα και το ύψος της ενίσχυσης

Για ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας:

  • Επιδότηση 60% (από 612 έως 904 ευρώ)

Για ετήσιο εισόδημα από 5.001 έως 10.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας:

  • Επιδότηση 55% (από 561 έως 829 ευρώ)

Για ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας:

  • Επιδότηση 50% (από 510 έως 754 ευρώ)

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες - Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο. Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης. Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, το αν πρόκειται για οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Να σημειωθεί ότι κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csfz1qaroze9)

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης »»» Αυτό είναι το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Όλος ο οδηγός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.