Πολιτικη & Οικονομια

Σε ποιον «ανήκει» ο Ανδρέας;

Η «κληρονομιά» του ΠΑΣΟΚ και η «τυμβωρυχία» του ΣΥΡΙΖΑ

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανδρέας Παπανδρέου
© Αρχείο ΔΕΘ

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης: Η διαμάχη για τον Ανδρέα Παπανδρέου και οι νέες δηλώσεις πριν τις εκλογές

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δίνει σήμερα (5.5) νέα απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε μια κόντρα που φαίνεται ότι θα έχει αρκετά ακόμα επεισόδια. 

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται να ξεκίνησε μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», που παρέπεμπε στο «Συμβόλαιο με τον Λαό» του Ανδρέα Παπανδρέου και την «Αλλαγή» του 1981, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «τυμβωρύχο» του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επανέλαβε –όπως είχε κάνει και στο παρελθόν– ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ, «ακόμα και τα συνθήματά του»

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης (4.5) στον Ant1 ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη «να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει, όχι ένα στοιχείο που θα μας χωρίζει, αλλά ένα στοιχείο που θα μας ενώνει».

Σήμερα Παρασκευή (5.5) μέσα από τη συχνότητα του OPEN, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία αλλά στο να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, καταντάει γραφικό. Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη ιστορία.Είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα τους. Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζίΤον Γιώργο Παπανδρέου τον έλεγε Πινοσέτ και Θάτσερ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Τον Βενιζέλο ήθελε να τον βάλει φυλακή και με τις υποκλοπές έλεγε τα καλύτερα για τον κ. Βενιζέλο. Η πολιτική ουσία είναι πως είπε το εξής. Έχω καταθέσει πρόταση για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είναι και σεισάχθεια. Τι υπονοεί με αυτό; Εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει όριο στην ασυνέπεια και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Προσπαθεί να κατακτήσει την εξουσία εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, επιθυμεί διακαώς τη σύνδεση του κόμματος με το ιστορικό παρελθόν του, κάτι που μεταφράστηκε σε αλλαγή ονομασίας από ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ αμέσως μόλις ανέλαβε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας αρκετές φορές μέσα στα χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική σκηνή έχει κατηγορηθεί για μιμητισμό.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για την «Αλλαγή» μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981.

Διάγγελμα Ανδρέα Παπανδρέου μετά τη Νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ