- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
MRB: Ο ρόλος των αναποφάσιστων την 21η Μαΐου
Τι κυβέρνηση θέλουν και πώς κρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων
Εκλογές 2023 - Δεύτερο μέρος δημοσκόπησης MRB: Ο ρόλος των αναποφάσιστων την 21η Μαΐου
Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB παρουσίασε το Open, λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Περιλαμβάνονται μια σειρά από ερωτήσεις προς τους αναποφάσιστους, για το τι κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές, για το πώς κρίνουν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το 40% των αναποφάσιστων απαντά πως δεν θέλει να κερδίσει έστω με μια ψήφο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Το 14,1% θέλει επικράτηση ΝΔ και το 12% επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,6%. Παράλληλα, το 63,9% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το 25,1% απαντά πως θα ψηφίσει. Το 11% απαντά πως προς ώρας δεν γνωρίζει τι θα κάνει.
Για το πρόγρμμα των δύο κομμάτων, το 54% αξιολογεί αρνητικά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,4% αρνητικά τις εξαγγελίες της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 25,5% αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ και το 17,9% θετικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θέλουν μετά τις εκλογές οι αναποφάσιστοι
Το 47,5% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 32,3% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες. Αντίστοιχα, το 16,6% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της δεξιάς. Το 10,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς. Το 18,2% θέλει οικουμενική κυβέρνηση και το 3,8% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τα συναισθήματα των αναποφάσιστων: Το 50,8% αισθάνεται απογοήτευση, το 44,4% οργή, το 22,6% ελπίδα, το 20,1% φόβο, το 10,1% περηφάνια και το 6,5% σιγουριά.
Οι αναποφάσιστοι ιεραρχούν τα προβλήματα ως εξής: 37,9% ακρίβεια, 33,3% δημόσια υγεία, 18,9% έλλειψη διαφάνειας, 16,1% ανεργία, 15,7% ανάπτυξη, 8,8% εισόδημα, 4,6% λειτουργία του κράτους.
Το 22,4% του συνόλου των ερωτηθέντων, θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 4,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων της δεξιάς. Από την άλλη, το 12,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Το 11,5% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ένα 3,9% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το τι θέλουν να γίνει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές. Ειδικότερα: Το 45,3% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, το 45,1% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ποιο κόμμα θέλουν να επικρατήσει στις εκλογές 2023
Το 34,5% απαντά πως θέλει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο, έναντι 29% που θέλει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 20% απαντά κανένα κόμμα και το 9,1% απαντά άλλο κόμμα. Το 34,9% απαντά πως θα το ενοχλούσε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 34,8% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.