Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ - Επικεφαλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Τα 15 πρόσωπα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: Τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα 15 πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος.

Συνολικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ περιλαμβάνει 8 γυναίκες και 7 άνδρες, «μακριά από τους σελέμπριτις» του παρελθόντος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήθελε να επιβραβεύσει «γυναίκες και άνδρες που έχουν πραγματικά διακριθεί για τη δουλειά τους, που έχουν αναγνώριση και όχι αναγνωρισιμοτητα, για το είναι και όχι το θεαθήναι», δίνοντας τους «μια ευκαιρία να μπουν στο κοινοβούλιο που ενδεχομένως να μην την είχαν με τον σταυρό».

Επικεφαλής η Αγαπηδάκη - Τα 6 πρώτα ονόματα

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και σήμερα είναι γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Τρίτος είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα είναι ένας από τους εκπροσώπους των Ελλήνων της ομογένειας.

Ακολουθεί η Ιωάννα Λυτρίβη, επικεφαλής του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η διά βίου εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση ειναι κρίσιμος τομέας για την επόμενη τετραετία, όπως επίσης και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το όνομα του Γιώργου Σταμάτη, γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Το τελευταίο πρόσωπο στις έξι πρώτες, δυνητικά εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ είναι η (Μαρία) Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Η οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη είναι δραστήρια σε θέματα γυναικών και έχει δημιουργήσει την ΑΜΚΕ «Υπέροχες Γυναίκες», η οποία διατηρεί και γνωστή σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια αθλήτρια, μια αγρότισσα, ο πρύτανης του ΑΠΘ

Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Μαρία Πολύζου, πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν την επόμενη υποψήφια, τη Γεωργία Βαχαρίδη, μια νεαρή δικηγόρο από την Κυψέλη, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε, έπειτα, τον Νίκο Παπαϊωάννου, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρύτανη, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, παρόλο που δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.

Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε το όνομα του Νίκου Κορογιαννάκη, δικηγόρου στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον απόδημο ελληνισμό.

Εκπρόσωπος της διασποράς είναι η Μαρία (Δοΐλη) Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της ΝΔ στο Παρίσι.

Απούσα από την εκδήλωση στα γραφεία της ΝΔ ήταν η επόμενη υποψήφια, Άννα Καστάνη. Η αγρότισσα από τη Μαγνησία δεν παρευρέθηκε, γιατί δεν μπορούσε να αφήσει τα παιδιά της. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας «συμβολίζει το προσωπικό μου ενδιαφέρον στον αγροτικό τομέα και τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα».

Ακολούθησε ο δικηγόρος Σπύρος Καρανικόλαςπρώην εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Σε μη εκλόγιμη θέση θα βρίσκεται και η δικηγόρος και διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ, Πορφυρένια Κανελλοπούλου, η οποία καταχειροκροτήθηκε.

Στην τελευταία, τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται ο πρώην διευθυντής της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνης Σγαρδέλης.