Πολιτικη & Οικονομια

Έφτασαν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ - Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

O τρόπος πληρωμής και ο χρόνος καταβολής των δόσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτίρια στην Αθήνα
© Unsplash

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν έκπτωση έως 50% και για ποιες κατηγορίες πολιτών μηδενίζεται ο φόρος - Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Έφτασε η ώρα του φετινού ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικα να αναρτώνται σήμερα, Σάββατο 29 Απριλίου, στο Taxisnet.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ φέτος θα φτάσουν τα 2,23 δισ. ευρώ.

Πότε και πώς θα πληρώσετε

Το ποσό του φόρου είναι δυνατόν να καταβληθεί σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις από τους περίπου 7,3 εκατομμύρια υπόχρεους ιδιοκτήτες που θα λάβουν ειδοποιητήριο.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει για το φόρο εισοδήματος, όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ δεν δικαιούνται την έκπτωση του 3%.

Ποιοι θα δουν έκπτωση 50%

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ύψος του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι:

  • Aπέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους
  • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ.

Ωστόσο, ο φόρος περιορίζεται στο 50% για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πότε μηδενίζεται ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ μηδενίζεται για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ