Πολιτικη & Οικονομια

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλάει στην ATHENS VOICE και δηλώνει «μεγάλο τρολ»

Πότε φανατίστηκε και τι ψηφίζει μία από τις καλύτερες της φίλες

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Ζαχαράκη
Η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην ATHENS VOICE για την Ανατολική Αττική, το όραμά της και το δίλημμα προ της κάλπης

Αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιά και δηλώνει «μεγάλο τρολ». Η Σοφία Ζαχαράκη, αν και είναι μεγαλωμένη στου Γκύζη, εδώ και μερικούς μήνες σαρώνει την ανατολική Αττική. Οι αποστάσεις που διανύει καθημερινά είναι μεγάλες, όμως, οι συναντήσεις, οι συζητήσεις και οι εικόνες με τις οποίες γεμίζει την προεκλογική της εκστρατεία -και τον λογαριασμό της στο Instagram- είναι πολλές. Η υφυπουργός Τουρισμού ρίχνεται για πρώτη φορά φέτος στη μάχη του σταυρού. Για αυτή τη νέα συνθήκη στην πολιτική της πορεία μίλησε στην ATHENS VOICE

Είναι απόγευμα καθημερινής. Η Σοφία Ζαχαράκη είχε επιστρέψει στο υπουργείο πριν από λίγη ώρα. Παλλήνη, Κορωπί, Λαύριο...  Συνεταιρισμοί, υπηρεσίες και αμπελώνες... Η καθημερινότητά της πλέον είναι διαφορετική και οι σταθμοί της αρκετοί και μακρινοί. Μ' ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, μια ανάσα από το γραφείο της στη Λ. Αμαλίας, μιλάμε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τη νέα, πρωτόγνωρη πίστα που ετοιμάζεται να περάσει με ίδια μέσα και χτίζοντας σε μηδενική βάση με γνώμονα τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου, μα και το όραμά της για τους 13 δήμους της ανατολικής Αττικής. «Είμαι για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής. Η εκλογική μου περιφέρεια έχει τεράστια έκταση. Σκέψου, διεκδικώ την ψήφο περίπου 600.000 πολιτών.

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: «Βάπτισμα του πυρός» στην ανατολική Αττική

Μπορεί η Σοφία Ζαχαράκη να υπηρέτησε ως υφυπουργός σε δύο νευραλγικά υπουργεία τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, το «βάπτισμα του πυρός» σε εκλογική αναμέτρηση το παίρνει πρώτη φορά φέτος. «Η υποψηφιότητα στην ανατολική Αττική προέκυψε μετά από συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Είναι μία περιοχή που σε εμπνέει να εξερευνήσεις το τουριστικό της προϊόν. Θεωρώ ότι είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική, κάτι που φαίνεται από την προσέλκυση νέων κατοίκων. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις περιφέρειες που αύξησαν πληθυσμό στην τελευταία απογραφή. Έχει και νεανικό πληθυσμό. Έρχονται νέες οικογένειες, νέα ζευγάρια που αναζητούν και αποζητούν τον χώρο, την ποιότητα. Έχει χώρους μεγαλύτερους όπου μπορείς να πας μια βόλτα, σου δίνει την ευκολία να ζήσεις σε ένα περιβάλλον που δεν είναι επιβαρυμένο με ρύπους. Είναι μία περιοχή με τρομερή προοπτική, στην οποία τυγχάνει να έχω υπηρετήσει και ως εκπαιδευτικός. Είναι σημαντικό ότι στην Ανάβυσσο βρίσκεται η Τουριστική Σχολή, η οποία τροφοδοτεί τις τουριστικές επιχειρήσεις με απίστευτα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι το 66% των αποφοίτων βρίσκει δουλειά από τον πρώτο μήνα». 

Μιλώντας για το όραμά της για την ανατολική Αττική, η Σοφία Ζαχαράκη θέτει ιεραρχικά υψηλά την τουριστική ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν έχει διατελέσει υφυπουργός και στα δύο Υπουργεία, παίρνοντας, ως φαίνεται και η ίδια, σημαντικά μαθήματα. «Δεν μπορώ να μην μιλήσω για την Παιδεία και τον Τουρισμό. Μου είναι πολύ εύκολο να σου μιλήσω για το όραμά μου στην ανατολική Αττική γιατί το σκέφτομαι κάθε μέρα. Τη λέξη "όραμα" τη χρησιμοποιώ καθημερινά. Είναι σπουδαίο να ξέρεις πού θέλεις να πας, τι χαρακτήρα θέλεις να δώσεις σε μία περιοχή, τι θέλεις να αναδείξεις. Αν τα αποφασίσουμε αυτά, όλα είναι πιο απλά στη λήψη της τελικής απόφασης», δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη και μοιράζεται μαζί μας κάποια από τα οράματα που θα ήθελε να δει να γίνονται πραγματικότητα. 

«Η ανατολική Αττική, επίτρεψέ μου να σου δώσω ένα παράδειγμα, μοιάζει με ένα στέμμα που γύρω γύρω έχει πετράδια. Έχει πολλά πεδία που έχουν προοπτική. Ο θαλάσσιος τουρισμός με την yachting στη Βουλιαγμένη και Λαύριο αλλά και την κρουαζιέρα. Τον αθλητικό τουρισμό και τον μαραθώνιο που προσελκύει χιλιάδες Συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Ταυπέροχα αρχαιολογικά σημεία και οι χώροι πολιτισμού. Ο οικοτουρισμός. Ο Σχινιάς έχει ένα υπέροχο πευκοδάσος. Αναλογίσου τα υπέροχα μονοπάτια στην Πάρνηθα, στο Διόνυσο, τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Στην Παιανία και το Κορωπί κυρίως έχουμε οινοποιΐα Ενώ το αεροπλάνο προσγειώνεται στην μεγάλο αστικό αμπελώνα που δίνω και μία από τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες το σαββατιανό. Και ευρύτερα στην περιοχή εξαιρετικές επιχειρήσεις αγροτουρισμού. Στον Μαραθώνα ή στον Ωρωπό τα τοπικά προϊόντα γίνονται τροφοδότες για τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία μας Αλλά ταξιδεύουν και στο εξωτερικό μέσω εξαγωγών. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια βάση προσέλκυσης ταξιδιωτών και προσκυνητών σε πολλά μέρη της ανατολικής Αττικής. Μην ξεχνάμε το "Ελ. Βενιζέλος και τη Ραφήνα αλλά και το λιμάνι της Ραφήνας". Κάτι ακόμη, όμως, που με ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση των πολύ καλών καταστημάτων που έχει η αγορά της ανατολικής Αττικής. Πρέπει να ενισχύσουμε τον τοπικό έμπορο που αντιστέκεται», δηλώνει στην ATHENS VOICE.

Η Σοφία Ζαχαράκη δεν κρύβει το άγχος της για την εκλογική αναμέτρηση. Αν και ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνει ότι δεν είναι από «τζάκι». «Μόνη μου διαχειρίζομαι τα social media. Με βοηθά πολύ στην προεκλογική εκστρατεία η αδελφή μου και ο πατέρας μου που είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Είμαι το πρώτο μέλος της οικογένειάς μου που ασχολήθηκε με την πολιτική. Ναι, μου δόθηκαν ευκαιρίες και τις αξιοποίησα. Το βλέπω στην οικογένειά μου ότι είναι περήφανοι για εμένα. Είναι τρομερά αγχωτικό να βγαίνεις στο προσκήνιο, στην ενεργό πολιτική δράση. Βέβαια, έμαθα πολλά επί 1,5 χρόνο, όταν ήμουν αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στον ημιόροφο της Πειραιώς, ήταν μία genius ομάδα». 

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: «Μία από τις καλύτερες μου φίλες είναι ΠΑΣΟΚ - Φανατίστηκα το 2015 με το Δημοψήφισμα»

Οι συζητήσεις για το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές «φουντώνουν». Η Σοφία Ζαχαράκη εξομολογείται ότι θα περίμενε πιο τοξική την προεκλογική συζήτηση, ωστόσο, τόσο η ίδια, όσο και η Νέα Δημοκρατία «δεν έχουμε κανέναν λόγο να φέρουμε τοξικότητα στον πολιτικό διάλογο. Δεν θέλαμε καθόλου να εκμεταλλευτούμε πολιτικά και την πρόσφατη υπόθεση του Γεωργούλη. Αναφέραμε ότι υπάρχει το νομικό ζήτημα, μία αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Κατά τα άλλα, εμείς προσπαθούμε να πούμε πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, χωρίς διάκριση, χωρίς στεγανά. Ο κόσμος δεν αντέχει προεκλογική τοξικότητα». 

Κοιτώντας στο παρελθόν και τα χρόνια της ως νεαρή μαθήτρια και φοιτήτρια θυμάται τους τσακωμούς που έριχνε με τους συμμαθητές της για τα πολιτικά. «Όχι ακραία, όχι να μην μιλιόμαστε. Το πιο σημαντικό είναι η φιλία σου. Μία από τις καλύτερες μου φίλες είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά είμαι σίγουρη, ότι κάποια στιγμή θα την πείσω να ψηφίσει Κυριάκο. Παλαιότερα ήμουν πιο έντονη. Έχω φίλους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα βγούμε, θα τους κοροϊδέψω. Είμαι μεγάλο τρολ. Αυτό που με νοιάζει είναι η πολιτική μου να υπηρετεί αυτό που με ενέπνευσε», λέει η Σοφία Ζαχαράκη. «Βαμμένη» Παναθηναϊκός, η υφυπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι έχει φανατιστεί, όχι μόνο με την ομάδα του τριφυλλιού, αλλά και με το Δημοψήφισμα του 2015. «Πήγαινα σε όλες τις διαδηλώσεις του "Μένουμε Ευρώπη". Δεν πηγαίναμε τότε ως οπαδοϊ ενός κόμματος, ήμουν με κύκλους φίλων, δεν πίστευα στα αυτιά μου με αυτά που άκουγα». 

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: «Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Γιατί οι νέοι πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη

Σίγουρη πλέον ότι μία θητεία δεν φτάνει για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, λέει όχι στη συγκυβέρνηση, εξηγώντας ότι όσο περισσότεροι είναι οι εμπλεκόμενοι για τη λήψη μίας απόφασης - πόσω μάλλον από διαφορετικά κόμματα- τόσο πιο δύσκολο είναι να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι στο ενδεχόμενο μίας νέας κυβερνητικής θητείας, μία από τις πρώτες προτεραιότητές του θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Είμαι απολύτως υπέρ στο να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν είναι άδικο να φεύγουν τα παιδιά μας κάθε Κυριακή για την Κύπρο, οι καθηγητές μας να υπηρετούν σε ξένα πανεπιστήμια; Γιατί να μη δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και υψηλές προδιαγραφές για την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Πιο άδικο είναι να έχουμε χάσει την ευκαιρία το 2019 στη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να εισάγονται στα δημόσια πανεπιστήμια και συγχρόνως να έχουμε τα ιδιωτικά για εκείνους που δεν θέλησαν να δώσουν εξετάσεις ή εκείνους που δεν τα κατάφεραν. Σίγουρα αποτελεί ένα αντίδοτο στο brain drain. Υπάρχει χώρος για όλους. Μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε παιδιά που θέλουν να τις πάρουν στο εξωτερικό, να μείνουν εντός Ελλάδας. Αυτό το αίσθημα ότι στέλνουμε τα παιδιά μας σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό όπου θα είναι ασφαλή, θα πρέπει να το αισθάνονται οι γονείς και εδώ»., υπογραμμίζει η Σοφία Ζαχαράκη. 

Καθημερινά, στις περιοδείες της στην ανατολική Αττική, η Σοφία Ζαχαράκη μιλά με νέους που ακούνε, περισσότερο από ότι στο παρελθόν - όπως λέει- τις προτάσεις των κομμάτων και αναζητούν απαντήσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν. Η ίδια, παρακινεί τους συνομιλητές της να προσέλθουν στην κάλπη και να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον. «Μου αρέσει η προκλητική συζήτηση, η συζήτηση που με αμφισβητεί. Όχι στο διαδίκτυο, όταν κάποιος είναι υβριστής, γιατί δεν θέλω να δώσω τόπο στους υβριστές, αλλά σε μία υγιή αντιπαράθεση. Όλοι θέλουμε ένα πράγμα, να πάμε όλοι λίγο παραπέρα και ας έχουμε διαφορετική κομματική τοποθέτηση. Στις περιοδείες μου συναντώ παιδιά όλων των ηλικιών και νέους ψηφοφόρους που με ρωτάνε -ειδικά μετά τα Τέμπη- "τι κάνετε για την ασφάλειά μας;" Αν μιλάμε στα παιδιά και τους νέους για τα θέματα που απαντούν στα τωρινά και τα μελλοντικά ζητήματα, όχι για τις μάχες των πατεράδων και των παππούδων μας, όχι για ζητήματα που έχουν απαντηθεί από την ιστορία, ίσως γίνεται μία αρχή για μία πιο αληθινή σχέση. Πρέπει συνεχώς να τους μιλάς, να μην τους δίνεις λίγο χρόνο, να τους δώσεις την πληροφορία και να τους αφήσει να την εισπράξουν. Τους ζητώ να πάνε και ας ψηφίσουν ό,τι θέλουν. Μην αποφασίσουν άλλοι για εσάς! Η Δημοκρατία έχει αυτό το χαρακτηριστικό: σου δίνει απλόχερα το δικαίωμα να επιλέξεις ποιον θέλεις να ηγηθεί των προσπαθειών για τα επόμενα χρόνια. Γιατί αν θέλεις τον Κ. Μητσοτάκη, οκ θα συμφωνήσουμε, αν θέλεις τον Α. Τσίπρα θα έχεις εκφράσει την άποψή σου. Αλλά πήγαινε εξέφρασέ τη. Μην αφήσεις να αποφασίσει κάποιος άλλος που μπορεί να σκέφτεται πιο ακραία και να βγει ένα αποτέλεσμα που δεν το περιμένεις καν. Οι πολίτες πρέπει να διαβάσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, να δουν αν τους ικανοποιεί, αν τους αφορά και αν πιστεύουν στο ίδιο όραμα. Τότε, ο πολίτης θα ξέρει τι πρέπει να κάνει την 21η Μαΐου». 

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: «Πιστεύω στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη» - Το δίλημμα των εκλογών

Η Σοφία Ζαχαράκη δηλώνει ότι πιστεύει στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα των επόμενων ετών και εξηγεί γιατί -και κατά την ίδια- το δίλημμα των επικείμενων εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

«Πιστεύω στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί το είδα και στην πράξη. Με συγκίνησε το γεγονός ότι εμβαθύνει στα θέματα. Με συγκίνησε ότι η εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο εξωτερικό, με συγκίνησε ότι Ελληνικές προτάσεις όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό έγιναν ευρωπαΐκή πραγματικότητα.. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απορροφούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανακαμψης. Μου αρέσουν οι μικρές - μικρές νίκες που οδηγούν στο ευρύτερο όραμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτής της λογικής. Ναι, βάζουμε μικρότερους στόχους και ναι μπορούμε να φτάσουμε στον μεγαλύτερο στόχο και αυτός είναι η επενδυτική βαθμίδα, είναι μια πιο ισχυρή χώρα μέσα από περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας». 

Η υφυπουργός Τουρισμού είναι σύμφωνη με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. «Ναι, μπορούμε το 2023 να μιλάμε για διλήμματα. Μέαα σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας, που πιστεύω ότι οι εκλογές, έχουμε το δικαίωμα να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε. Συμφωνώ με το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Ψηφίζουμε και πρόσωπο, μας εμπνέει αυτός που ηγείται της προσπάθειας. Είμαστε πιο δυνατή ομάδα όταν μας εμπνέει ο leader, ο αρχηγός μας, δεν είναι απλά με όρους επικράτησης, έχει εκλεγεί από τον κόσμο σε αντοιχτή διαδικασία. Μητσοτάκης και Τσίπρας πήραν τη ψήφο των πολιτών, σημειώνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη

 

Εκλογές 2023 - Σοφία Ζαχαράκη: «Μου αρέσει ο "αέρας υπόσχεσης" στον Τουρισμό»

Η Σοφία Ζαχαράκη εξακολουθεί να είναι υφυπουργός Τουρισμού. Σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023». Παραδέχεται ότι όντως σε κάποια μέρη της Ελλάδας οι διακοπές είναι ακριβές, ωστόσο, θεωρεί Γίνονται προσπάθειες για να υπάρχει διαφοροποίηση στους προορισμούς αλλά και στις περιόδους των διακοπών ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της παιδείας.«Υπάρχει ένας αέρας υπόσχεσης στο κομμάτι του τουρισμού. Είναι θετικό το οτι αυξάνεται η μέση δαπάνη. Το 2022 αυξήθηκε κατά 10%, Αυξάνουν οι πτήσεις, κερδίζουμε νέες αγορές και πολλαπλασιάζονται οι επενδύσεις.. Πρόθεσή μας στον Τουρισμό δεν είναι απλά να μετράμε αφίξεις. Πρέπει να το πιστέψουν περισσότερο οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, να χτίσουμε τουριστικό προϊόν που θα ταιριάζει με κάθε προορισμό, εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητα και τη βιωσιμότητα. Μέσα από το πρόγραμμα Φιλοξενία στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία μαθαίνουν πώς μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των περιοχών τους», είπε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:

«Σε κάποια μέρη είναι ακριβές οι διακοπές στην Ελλάδα. Και πάλι θέλω να υπάρχουν επιλογές και αυτός που θέλει να χαλάσει λεφτά να το κάνει, αλλα να μπορεί κάποιος να βρει πιο προσιτή διαμονή. Γίνεται προσπάθεια να καλύψουμε όλη τη γκάμα. Με τα προγράμματα "Τουρισμός για όλους", "Κοινωνικός Τουρισμός" και τα προγράμματα για την Εύβοια και τη Σάμο, ο κόσμος διαχεέεται περισσότερο σε περισσότερους εγχώριους προορισμούς, κατέληξε η υφυπουργός Τουρισμού. 

* Η Σοφία Ζαχαράκη είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ