Πολιτικη & Οικονομια

Επιμένει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25: Το νόμισμα δεν είναι φετίχ

«Οι συναλλαγές θα γίνονται και με ψηφιακό νόμισμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν - Εκπρόσωπος ΜέΡΑ25: Το νόμισμα δεν είναι φετίχ - Οι συναλλαγές θα γίνονται και με ψηφιακό νόμισμα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, σε νέες δηλώσεις του, τόνισε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ για εμάς» © Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν - Εκπρόσωπος ΜέΡΑ25: Το νόμισμα δεν είναι φετίχ - Οι συναλλαγές θα γίνονται και με ψηφιακό νόμισμα.

Μετά την παραδοχή του ότι «κάποιες πολιτικές του ΜέΡΑ25 μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο τραπεζών», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, σε νέες δηλώσεις του, τόνισε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ για εμάς» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «ψηφιακό ευρώ».

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως φετίχ με τα νομίσματα» ξεκαθάρισε ο κ. Έντμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «για εμάς, το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του νομίσματος».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Έντμαν περιέγραψε το πρόγραμμα Δήμητρα ως ένα δημοσιονομικό σχέδιο το οποίο το προτείνουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης, πανευρωπαϊκά.

«Το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και το ΜέΡΑ25 Ιταλίας το έχουν στα πολιτικά τους προγράμματα και με αυτό πορεύονται. Δεν έχει να κάνει τίποτα με το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν έχει να κάνει τίποτα με αλλαγή εθνικού νομίσματος. Είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζονται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας. Πριν λίγους μήνες ποιος θα έλεγε ότι οι τιτάνες του τραπεζικού συστήματος θα κατέρρεαν με αυτό το δραματικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Έντμαν.

Πρόσθεσε ακόμα πως «γενικά, το να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να οχυρώνει την οικονομία, τις καταθέσεις των πολιτών και την ικανότητα των πολιτών να κάνουν συναλλαγές ασχέτως του τι συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα, είναι κάτι το οποίο είναι εγκληματικό ότι δεν υπάρχει από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα».

«Ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτή η επίθεση στο ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς διότι προτείναμε ένα πρόγραμμα και γενικά ένα σύνολο πολιτικών θέσεων, το οποίο δεν υπάρχει από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει για τη χώρα μας και δεν το προτείνει κανένας άλλος. Κι αυτό είναι ο πραγματικός λόγος που αναλώνονται προσωποκεντρικά και γενικά προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα με άστοχες παρομοιώσεις για το σχέδιο Δήμητρα αντί να μιλήσουμε για την ουσία και το τι πραγματικά προτείνει το σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Έντμαν.

Το ΜέΡΑ25 και η έξοδος από το ευρώ

Σε καμία περίπτωση το ΜέΡΑ25, δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, διαβεβαίωσε ακόμα ο κ. Έντμαν.

«Εμείς θα προβούμε σε αυτές τις πολιτικές τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας για να μπορέσει να ξαναγίνει βιώσιμη και να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Και από εκεί και πέρα, το αν αυτές οι αυτονόητες πολιτικές θα αποδειχθούν σημείο τριβής με τις Βρυξέλλες αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε καμία έξοδο από το ευρώ και καμία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αυτό όμως το οποίο λέμε ότι φοβόμαστε πολύ περισσότερο τη συνέχιση και τη μονιμότητα αυτής της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα μας απ’ ό,τι φοβόμαστε την έξοδο από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Έντμαν.

Σχέδιο «Δήμητρα» και ψηφιακά ευρώ

Αναλύοντας περαιτέρω τι είναι το σχέδιο Δήμητρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, διευκρίνισε ότι το προτείνουν εντός του ευρώ. «Είναι ουσιαστικά, ψηφιακά ευρώ τα οποία θα υπάρχουν σε λογαριασμούς όλων όσων έχουν ΑΦΜ, δηλαδή και νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτής της χώρας. Θα μπορούν να είναι εταιρείες και ιδιώτες και μέσα από αυτούς τους ψηφιακούς λογαριασμούς θα υπάρχει ένα επιπλέον οικονομικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες αυτής της χώρας για να αποπληρώνουν οφειλές προς το Δημόσιο και αναμεταξύ τους.

Ο λογαριασμός στην τράπεζα θα υπάρχει, δεν καταργείται, προσέθεσε ο κ. Έντμαν, ενώ επισήμανε ότι μέσω αυτού του συστήματος θα δημιουργηθεί ένας χώρος δημοσιονομικός, ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του χρέους της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού.

«Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά, χρήμα με βάση το taxisnet και τις μελλοντικές οφειλές που έχουμε όλοι προς την εφορίαγια παράδειγμα, θα μπορέσει το κράτος να δώσει αυτό το ψηφιακό χρήμα στον κόσμο με βάση το οποίο να μπορέσουν να γίνουν οι αποπληρωμές κάποιων από τις οφειλές» ανέφερε ο κ. Έντμαν.

Έφερε σαν παράδειγμα, ότι αν κάποιος έχει 5000 ευρώ οφειλές στην εφορία, θα του πιστωθεί το ποσό σε ψηφιακό νόμισμα και τα 5.000 που έχει στην τράπεζα δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει για αυτό. «Οπότε δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ δεν υπάρχει. Αυτές είναι πολιτικές, αυτονόητες και απλές» υπογράμμισε ο κ. Έντμαν και επισήμανε πως το ψηφιακό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο εντός της Ελλάδος.

«Μιλάμε για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου δηλαδή και οικονομικού χώρου για να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνία. Όλα αυτά δεν αλλάζουν και ό,τι συναλλαγή θα πρέπει να κάνετε με το εξωτερικό θα μπορείτε να τα κάνετε με τα ευρώ τα οποία έχετε στην τράπεζά σας, τα οποία ξαφνικά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, διότι δεν θα χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε για να αποπληρώνετε την εφορία» ανέφερε ακόμα.

Ερωτηθείς αν, για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να αγοράσει ψωμί με τον τρόπο αυτό, ο κ. Έντμαν, απάντησε πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό νόμισμα και για τέτοιες συναλλαγές, ενώ σημείωσε πως το σχέδιο Δήμητρα δεν θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, αφού δεν θα κοπεί χρήμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ