Πολιτικη & Οικονομια

Α.Τσίπρας: «Δεν αποκλείω κανέναν, ακόμα και τον Βαρουφάκη»

Όσα είπε στην Σταματίνα Τσιμτσιλή για την οικογένειά του και την καθημερινότητα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Η συνέντευξη στη Σταματίνα Τσιμτσιλή για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την καθημερινότητα με την οικογένειά του

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε στην εκπομπή «Happy Day» της Σταματίνας Τσιμτσιλή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κανέναν κόμμα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

«Δεν αποκλείω κανένα κόμμα από τη συγκυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτώμενος αν αυτό θα συνέβαινε με το κόμμα του και τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι αξιακές διαφορές είναι μεγάλες με έναν «πρωθυπουργό που παρακολουθούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και καταπάτησε τις αρχές του δικαίου». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν μπορεί αυτός που έχει 3% ή 4% να επιβάλει τους όρους του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση ή με συμμετοχή ή με ανοχή. Πιστεύετε ότι συναντήθηκα με τον Καγκελάριο Σολτς για να συζητήσουμε μια τέτοια προοπτική σαν αυτή που λέει ο κ. Βαρουφάκης; Είναι αστείο να το συζητάμε. Είναι κακό να σκιαμαχούμε στην πολιτική». Επιπλέον, για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί «ο κ. Μητσοτάκης δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες, αξιακές και πολιτικές. Καμία προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι στον κ. Μητσοτάκη, δεν θα ήταν και καλό να γίνεικυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ γιατί σε μια τέτοια εκδοχή θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα». 

Σχετικά με το διαρκές αίτημά του για τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" το έβαλε ο Μητσοτάκης. Και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκριθείς. Το 2015 είχε γίνει συζήτηση όλων και μεταξύ των δύο μας με τον κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται διαρκώς ένα debate. Προφανώς να πάμε και όλοι μαζί. Γιατί όμως δεν έρχεται ο κ. Μητσοτάκης σε έναν διάλογο των δύο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστο» το γεγονός της καταγγελίας κατά του Αλέξη Γεωργούλη και επανέλαβε ότι «όταν το μάθαμε αντιδράσαμε ακαριαία και άμεσα. Στα ζητήματα έμφυλης βίας δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις και δεν μπορούν να υπάρχουν ναι μεν αλλά και βγήκα αμέσως να πω ότι είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη. Η ίδια η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το γνώριζε ούτε η οικογένειά σας, είναι δυνατόν να το γνωρίζαμε εμείς; Υπάρχει μια αντίληψη που λέει “γιατί τώρα;” κάθε φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει. Απαντάμε: “γιατί έτσι”. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό». 

Αλέξης Τσίπρας: Η σχέση με τα παιδιά του και η καθημερινότητα 

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ακόμη και για την οικογένειά του, τη σχέση με τα παιδιά του και την Μπέττυ Μπαζιάνα. Όπως είπε, ο ίδιος έχει αναλάβει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών: «Σηκωνόμαστε το πρωί, φτιάχνω πρωινό και αυτός είναι ο λόγος που με κατηγορεί συνεχώς η Μπέττυ ότι τα παιδιά αργούν στο σχολείο».

Επιπλέον, μίλησε για τη μάχη που δίνουν καθημερινά με τα παιδιά του για τις οθόνες, αποκαλύπτοντας πως δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι. Μάλιστα, περιέγραψε πως κατέληξαν να μην έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους: «Ήταν η περίοδος που θέλαμε με την Μπέττυ να βάλουμε ένα όριο στις οθόνες, κυρίως όταν τα παιδιά επέστρεφαν από το σχολείο και δεν βρισκόμασταν στο σπίτι ούτε εγώ ούτε η Μπέττυ λόγω δουλειάς». Όπως είπε, τότε η Μπέττυ Μπαζιάνα προσπάθησε να βάλει ένα πρόγραμμα στην οθόνη για γονικό έλεγχο «αλλά ο μικρός – που τότε ήταν 6-7 ετών – έχει βγει χάκερ» και περιέγραψε πως κατάφερε να απενεργοποιήσει το σύστημα αλλά έβγαλε από την τηλεόραση και μία σχετική συσκευή και την έθαψε με τον μεγάλο σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι. «Μόλις το καταλάβαμε καταργήσαμε την τηλεόραση» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μένει στην Κυψέλη και κάθε πρωί αθλείται σε γειτονικό παρκάκι, ενώ αποκάλυψε ότι είναι φανατικός Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με την Μπέττυ Μπαζιάνα που είναι Ολυμπιακός.  Ο ίδιος στη συνέχεια μίλησε και για τα ψηφοδέλτια του κόμματος που φέτος απαρτίζονται κατά 50% από γυναίκες. «Πρέπει να στηρίξουμε τη γυναίκα, πρέπει να αυξήσουμε το επίδομα τέκνου και να το μεταφέρουμε στη γυναίκα και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την εργαζόμενη μητέρα», τόνισε.