Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Στις 20 Μαΐου οι κάλπες για τους Έλληνες στο εξωτερικό

Από τις 7:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκλογές 2023: Το ΣτΕ χαρακτήρισε νόμιμη τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας εκτός Ελλάδας στις 20η Μαΐου για τους απόδημους Έλληνες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται ως ημέρα ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών εκτός Ελλάδος η 20η Μαΐου 2023, δηλαδή μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην χώρα μας.

Αναλυτικά, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η 20η Μαΐου 2023 ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας.

Δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος έχουν οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7 το πρωί έως 7 το απόγευμα τοπική ώρα κάθε χώρας.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με την υπ΄ αριθμ. 83/2013 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος είχε προαναγγείλει ότι 25.000 Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν σε 100 σημεία σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαΐου.

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Για να μπορέσει να εγγραφεί, ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Καμπάνια ενημέρωσης Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού για τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος (50)

Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν.

Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον:

  1. δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και
  2. έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Μεταβολές αιτήσεων ή εγγραφές που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα (12) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ