Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης για Μυρσίνη Ζορμπά: Άφησε σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή

Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού στην οικογένεια της εκλιπούσας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά - «Άφησε σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή».
Συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια της Μυρσίνης Ζορμπά απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης © Nikos Libertas/SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά - «Άφησε σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή».

Mε μια ειδική αναφορά στο τελευταίο κείμενο που έγραψε η Μυρσίνη Ζορμπά, λίγο πριν τον θάνατό της, απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Μυρσίνη Ζορμπά άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 74 ετών. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Αύγουστος 2018-Ιούλιος 2019), ευρωβουλευτής (2000-2004) και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Μυρσίνη Ζορμπά άφησε σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή, έχοντας μισό αιώνα δράσης στον χώρο του πολιτισμού.

«Η Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε μία δραστήρια προσωπικότητα, με δράση μισού αιώνα στον χώρο του πολιτισμού και με σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή. Στην πολιτική υπηρέτησε με προσήλωση τις ιδέες της. Στους δικούς της ανθρώπους απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».

Κώστας Σημίτης: Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά

Με μια λιτή δήλωση, ο Κώστας Σημίτης αποχαιρετά τη Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία πέθανε σε ηλικία 74 ετών.

Η Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, ενώ το χρονικό διάστημα 2009-2015 διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Η δήλωση του Κώστα Σημίτη για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά:

«H Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια δυνατή και αισιόδοξη γυναίκα, που συνδύαζε σκέψη και δράση. Στενή μου συνεργάτρια για κάποια χρόνια, γνωστή μου ήδη από τα χρόνια του ΠΑΜ, αποδείκνυε καθημερινά τις πεποιθήσεις της και την αποτελεσματικότητά της.

Το βιβλίο και τα παιδιά ήταν οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους οικοδομούσε μεθοδικά το ενδιαφέρον και τη δράση της.

Στον Αντώνη και την οικογένειά της τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά

Σε δήλωση για τον θάνατο της Μυρσίνης Ζορμπά, προέβη σήμερα και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η  υπουργός σημείωσε ότι «H πίστη μας στον εκσυγχρονισμό του κράτους ήταν κοινή με τη Μυρσίνη Ζορμπά,  στην πολιτική μας αφετηρία. Η ενασχόλησή μας με τον Πολιτισμό και τη Πολιτική μας οδήγησε, εντέλει, σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Τη γνώρισα ως διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το οποίο αγάπησε ιδιαίτερα και υπηρέτησε με αφοσίωση.

Η δράση της για τα δικαιώματα των παιδιών, αναγνωρίστηκε και επαινέθηκε. Ανθρώπινα, είναι συνταρακτικός ο αποχαιρετισμός στη ζωή μιας γυναίκας που γνωρίζει ότι πλησιάζει στο τέλος, γράφοντας στο τελευταίο της κείμενο “Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία”. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης για τη Μυρσίνη Ζορμπά

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Η συμβολή της Μυρσίνης Ζορμπά στον πολιτισμό και ιδίως στον χώρο του βιβλίου ήταν διαχρονική και αναγνωρισμένη, όπως και η δράση της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την πίστη της ότι η ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό συμβάλλει στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στην πολιτική της οικογένεια».

Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης «Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία. Δεν...

Posted by Myrsini Zorba on Thursday, April 20, 2023

Ποια ήταν η Μυρσίνη Ζορμπά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972), ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza (υπότροφος της Ιταλικής Κυβέρνησης). Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «Η κρατική πολιτική για το βιβλίο» (Πάντειον Πανεπιστήμιο, 1992). Δίδαξε θεωρία και πολιτική του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1995 και 2005-2007) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2006-2012) και διετέλεσε διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου (2008-2009).

Διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού (28.8.2018-9.7.2019), μέλος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2000-2004), εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999), και πρόεδρος του ΔΣ της εθελοντικής οργάνωσης «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (2004-2016).

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε μέλος του ΠΑΜ, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (1970-1973). Μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού μετά τη Μεταπολίτευση, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ 1987) και της κίνησης πολιτών «Πολιτεία». Το 2000-2004 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα. Το χρονικό διάστημα 2009-2015 διετέλεσε Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης Ζορμπά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ