Πολιτικη & Οικονομια

Σε δίνη καταγγελιών ο Αλέξης Γεωργούλης που δηλώνει αθώος

Πληροφορίες για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος συνεργατών του

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Γεωργούλη: Οι νέες καταγγελίες, η στάση του ευρωβουλευτή και οι διαδικασίες στις Βρυξέλλες

Τρεις νέες καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας για βιασμό και σωματική βλάβη που κατέθεσε η Ελένη Χρονοπούλου σε βάρος του ευρωβουλευτή.

Ασκούμενη υπάλληλος του γραφείου του έχει κάνει καταγγελία στο ειδικό γραφείο παρενόχλησης στις Βρυξέλλες για κακοποιητική συμπεριφορά, ενώ υπάρχει παρόμοια αναφορά και από μόνιμο υπάλληλο στο γραφείο του Ευρωβουλευτή. «Εγώ είδα ότι οι δύο αυτοί υπάλληλοι δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους και προσπάθησα να τους απομακρύνω και εκείνοι για λόγους αντεκδίκησης προχώρησαν σε αυτές τις καταγγελίες που δεν ίσχυαν», ισχυρίζεται η πλευρά του Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με τον ANT1.

Σύμφωνα με το Mega, η τρίτη υπόθεση φέρεται να αφορά γυναίκα υπάλληλο στο γραφείο του ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα φέρεται στις αρχές του 2020 να βγήκε με τον Αλέξη Γεωργούλη για ποτό και εκείνος να της επιτέθηκε και να τη χτύπησε. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία στις αστυνομικές αρχές, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στο να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία. Πάντως, το ειδικό γραφείο παρενόχλησης στις Βρυξέλλες φέρεται να έχει ενημερωθεί και για αυτήν την καταγγελία.

«Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας» λέει ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου

Ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου, Σπήλιος Σπηλιάκος, μίλησε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι γνωρίζει για την καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη από την πρώτη στιγμή, το 2020.

«Η κυρία Χρονοπούλου είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια, παλεύει, αντέχει. Είναι μια δύσκολη περίοδος και η ίδια, όπως έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους, είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας της ποινικής που έχει ανοίξει στο Βέλγιο από το 2020 και ξαφνικά χωρίς τη συναίνεσή της βγήκαν τα στοιχεία της στη δημοσιότητα και ήρθαν πάνω της τελοσπάντων τα φώτα της δημοσιότητας, το οποίο ουδέποτε επεδίωξε. Ξαναλέω όμως πως είναι ένας δυνατός άνθρωπος», ανέφερε αρχικά ο κ. Σπηλιάκος.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος της κυρίας Χρονοπούλου παραδέχτηκε πως γνώριζε για την καταγγελία «εξαρχής, όταν συνέβη. Το 2020. Είμαστε σε επικοινωνία από τότε», προσθέτοντας πως «η κυρία Χρονοπούλου πήγε στις βελγικές Αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τις Αρχές έγιναν τα προβλεπόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο συγκεκριμέμνο κομμάτι, έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση της δικονομία του Βελγίου», ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει παρόμοια κίνηση στις ελληνικές Αρχές καθώς «αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο».

Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της έρευνας από τις βελγικές Αρχές, με δεδομένο πως η καταγγελία έχει ήδη γίνει πριν από τρία χρόνια, ο κ. Σπηλιάκος σημείωσε: «Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας με την έννοια ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι πιο γρήγορα και δεν το έκαναν κατ επιλογήν. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους στο Βέλγιο, οι χρόνοι στους οποίους ενήργησαν, είναι συνήθεις».

Γιατί δεν χάνει την έδρα ο Αλέξης Γεωργούλης - Συνάντηση με τους δικηγόρους του στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι του Αλέξη Γεωργούλη σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι ο ευρωβουλευτής πληροφορήθηκε τη Μ. Παρασκευή (14.4) από το γραφείο της Ρομπέρτα Μέτσολα ότι υπάρχει καταγγελία σε βάρος του. Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη υποστηρίζουν ότι ο εκείνος ζήτησε την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. 
«Δηλώνει αθώος και θα υποστηρίξει την αθωότητά του. Δεν έχουμε λάβει ακόμα τη δικογραφία. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε φήμες. Θα πρέπει να τοποθετηθώ σε μία δικογραφία», δήλωσε η Σταματίνα Μάλλα, δικηγόρος Αλέξη Γεωργούλη.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Γεωργούλης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους δικηγόρους του και τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το Open, ενδέχεται να πάει στις Βρυξέλλες είτε την Παρασκευή, είτε την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με τους Βέλγους δικηγόρους του και να περάσει το κατώφλι του γραφείου του εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση. Παράλληλα, την Πέμπτη οι Βέλγοι δικηγόροι του θα πάρουν στα χέρια τους τη δικογραφία. Σχετικά με τη διαδικασία άρσης της ασυλίας, από την υπηρεσία Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ανέφεραν ότι η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του και αυτό θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και εκεί ίσως να οριστεί ο εισηγητής ευρωβουλευτής της έκθεσης για την άρση της ασυλίας του. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά έπειτα από έναν μήνα. Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, εκτός και αν η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων συνεδριάσει εκτάκτως.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αλέξης Γεωργούλης παραμένει ευρωβουλευτής ανεξάρτητος από την ώρα που παραιτήθηκε από την Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποπέμφθηκε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως διευκρινίζει, οι ευρωβουλευτές δεν χάνουν το αξίωμά τους ως ευρωβουλευτές, παρά μόνον εάν τελεσιδικήσουν οι δίκες εναντίον τους σε κάποιο αδίκημα ατιμωτικό σε σχέση με την εργασία τους και εφόσον η χώρα που τους εκπροσωπεί ζητήσει την άρση της βουλευτικής τους ιδιότητας. Αυτό είναι μια διαδικασία πολύ μακρά. 

Τσαπανίδου για Γεωργούλη: Υπήρχαν φήμες από το 2022 και τις διέψευσε

Τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της γυναίκας που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης (19.04) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. «Είμαστε με το θύμα και δεν δείχνουμε καμία ανοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα. Τσαπανίδου, μιλώντας στο Action24, δήλωσε σοκαρισμένη με το γεγονός και πρόσθεσε ειδικότερα ότι «με το που έγινε γνωστή η καταγγελία ο ευρωβουλευτής έπαψε να είναι μέλος του κόμματος, αντιδράσαμε άμεσα και τον αποπέμψαμε». Σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά «μέχρι τότε ο Αλέξης Γεωργούλης δεν μπορεί να είναι σε ένα πολιτικό κόμμα που έχει στηρίξει διαχρονικά τα γυναικεία δικαιώματα». Είπε ότι «η καταγγελία για τον κ. Γεωργούλη αγγίζει ζητήματα βαθιά ριζωμένα στο αξιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέματα για τα δικαιώματα της γυναίκας, για τα οποία το κόμμα μας έχει δώσει πολλούς αγώνες».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι έχει περάσει η γυναίκα που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη. Προσωπικά με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία το γεγονός ότι βλέπω τη φωτογραφία της στα κανάλια. Αισθάνομαι πολύ αναστατωμένη ως γυναίκα, πάνω απ' όλα, για αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε.

Η κα Τσαπανίδου είπε ότι στην αρχή υπήρχαν μονάχα φήμες για «κακή συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη», που έφτασαν στα αυτιά του κόμματος το 2022. «Όταν υπήρξε η καταγγελία, όμως, το κόμμα μας αντέδρασε αμέσως. Μέχρι τότε υπήρχε η φημολογία για τον Αλέξη Γεωργούλη, αλλά ο ίδιος τη διέψευσε, κάνοντας λόγο για συκοφαντία», είπε.

Αναλυτικά υπογράμμισε: «Όταν μάθαμε για τις φημολογίες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας μας, μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη τι συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το άφησε έτσι. Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο Ε/Κ μόλις προχθές, γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας».

Επισήμανε δε ότι «ο κ. Γεωργούλης απομακρύνθηκε και από την Ευρωομάδα και από το κόμμα μας και του ζητήθηκε να επιστρέψει την έδρα». Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί η επιλογή ενός ευρωβουλευτή να ταυτίζεται με το αν είναι ή δεν είναι "λαμπερό πρόσωπο"» και πως «η δουλειά δεν σε κάνει αυτομάτως καλό ή κακό, αλλά η προσωπικότητά σου». «Υπάρχουν, όμως, διάσημοι άνθρωποι που έχουν πολλά καλά να προσφέρουν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τις αξίες των ανθρώπων. Η ποιότητα του καθενός δεν προκύπτει από το επάγγελμα που κάνει ή τα πτυχία του», τόνισε.