Πολιτικη & Οικονομια

Η κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη: Ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο;

Ομοβροντία συνταγματολόγων κατά Τζανερίκου - To who is who των δικαστών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κόμμα Κασιδιάρη: Η συζήτηση στη Βουλή, η ψήφιση της νέας συμπληρωματικής ρύθμισης τη Μ. Τρίτη και οι θέσεις των κομμάτων

Η αντιπαράθεση για το κόμμα Κασιδιάρη μεταφέρεται στη Βουλή. Σήμερα Μ. Δευτέρα (10.4) και αύριο Μ. Τρίτη (11.4) συζητείται η νέα συμπληρωματική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας θα κριθεί εάν θα τεθεί οριστικό «μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και του κόμματός του. 

Η συμπληρωματική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη (11.4). Ο πρόεδρος του Α’ Πολιτικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, με δήλωσή του άφησε αιχμές λέγοντας ότι η τροπολογία-μπλόκο για να μην κατέλθει το κόμμα του Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη ρύθμιση που προβλέπει ότι το αν θα μετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη θα αποφασίσουν 11 δικαστές και όχι 5, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. «Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. […] Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος» ανέφερε ο κ. Τζανερίκος.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Τζανερίκου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων. Οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του Τζανερίκου.

Ο Μάκης Βορίδης απάντησε στον Χρήστο Τζανερίκο: «Ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν». Από το Υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνονται και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που για ένα τέτοιο ζήτημα προτιμά κατ' επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου. Η τελευταία τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύεται φιάσκο, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση Τζανερίκου φέρεται να έχει την αφετηρία της στον περασμένο Ιούλιο, όταν για τη θέση του Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου επελέγη ο Ισίδωρος Ντογιάκος και όχι ο Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος μέχρι και εκείνη την ημέρα θεωρούνταν επικρατέστερος για τη θέση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε υπήρχαν τα πρώτα σημάδια, ότι η απόφαση θα επηρέαζε την κρίση του στο ζήτημα του «μπλόκου» στο κόμμα Κασιδιάρη.

«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Έντονη η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Το who is who των 10 δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου

10 είναι οι δικαστές που θα αποφασίσουν για το κόμμα Κασιδιάρη και το οριστικό μπλόκο από την εκλογική διαδικασία. 

  • Ευδοξία Κιουπτσίδου - Στρατουδάκη, διενήργησε την κύρια ανάκριση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
  • Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα, ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε τα «ηνία» και προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες. 
  • Χρήστος Κατσιάνης
  • Ασημίνα Υφαντή
  • Κανέλλα Τζαβέλλα - Δημαρά, εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds 
  • Στέφανος - Σπυρίδων Πανταζόπουλος, καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ
  • Γιώργος Παπαγεωργίου
  • Κορνηλία Πανούτσου
  • Φώτιος Μουζάκης
  • Αικατερίνη Χονδρορίζου