Πολιτικη & Οικονομια

Τι φέρνει το «πάγωμα» των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια

Ποιους δανειολήπτες αφορά το σχέδιο των τραπεζών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στεγαστικά δάνεια - Επιτόκια: Το σχέδιο των τραπεζών για «πάγωμα» του Euribor και οι δανειολήπτες που αφορά

Σε στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο των τραπεζών για το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο των τραπεζών, που αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχει ως στόχο να περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, τόσο εκείνα που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσο και τα δάνεια για δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και εξυπηρετούνται κανονικά.

Στεγαστικά δάνεια - «Πάγωμα» επιτοκίων: Ξεχωριστά από κάθε τράπεζα ο σχεδιασμός

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, άνω του 90%, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Ο σχεδιασμός της εξειδίκευσης γίνεται χωριστά από κάθε τράπεζα, με κεντρική στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες και να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε μια στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη. Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη. Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων.

Στεγαστικά δάνεια - «Πάγωμα» επιτοκίων: Παραδείγματα 

Με το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, προκύπτει:

  • Εάν ένα δάνειο έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,50%, το τελικό ύψος του δεν θα μπορεί να ξεπεράσει για το διάστημα εφαρμογής του μέτρου το 5,54%.
  • Εάν το euribor μειωθεί, ο δανειολήπτης θα επωφελείται από την αποκλιμάκωσή του, καθώς η δόση θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.
  • Έτσι, στη χειρότερη περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του περασμένου μήνα έως και τον Μάιο του 2024, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα λάβει η ΕΚΤ.