Πολιτικη & Οικονομια

«Παγώνουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους ενήμερους δανειολήπτες

Τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Στεγαστικά δάνεια - Επιτόκια: Το σενάριο για τη στήριξη 70.000 δανειοληπτών - Οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του Euribor

Σχέδιο προστασίας 70.000 περίπου δανειοληπτών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για τη διευκόλυνση πληρωμής στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να «παγώσουν» τα επιτόκια, ώστε να μην επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι οι τράπεζες επεξεργάζονται νέα παρέμβαση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, η οποία αναμένεται να καλύψει περίπου 70.000 νοικοκυριά. Το επικρατέστερο σενάριο, μεταξύ αυτών που μελετούν οι τράπεζες, είναι η θέσπιση πλαφόν στο Εuribor, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05 από -0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό που φέρεται να εξετάζουν οι τράπεζες είναι να βάλουν ένα ταβάνι κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο 15ετίας με υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον περσινό Ιούνιο είχε μηνιαία δόση 620 ευρώ, η οποία, μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίου, έφτασε τα 773 ευρώ και εφόσον μπει πλαφόν στο Euribor θα μπορούσε να συγκρατηθεί στα 763 ευρώ μέχρι ν’ αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το πλαφόν πρακτικά για τον δανειολήπτη θα αποτελεί ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας ενώ εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου ή και λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του επιτοκίου Euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Θα καλύπτει και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και το Εuribor και αυτά που έχουν δοθεί σε ευρώ και αυτά που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο. Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ημερομηνία αναφοράς βάσει της οποίας θα παγώσουν τα επιτόκια εξετάζεται να είναι η 31η Μαρτίου και θα αφορά όλους τους τύπους euribor, δηλαδή 1 ή 3 μηνών, το επιτόκιο libor βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο καθώς και όλα τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.  Σύμφωνα με πηγές από τράπεζες το μέτρο ουσιαστικά μετατρέπει σε σταθερά όλα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για συγκεκριμένο διάστημα που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα ισχύει για 12 μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ